newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jsou geny náš osud?

 
Jsou geny náš osud?

 „Děti naučíte poděkovat a pozdravit. Zbytek jsou geny“ říkával náš profesor psychologie a já mu to tehdy nevěřila. Ale po letech, jsouc majitelkou dvou dětí, musím říci, že měl v podstatě pravdu. 

Nezazpívám čistě ani Skákal pes přes oves a moje dcera hrála na klavír skladby jen podle sluchu. Počítat umím do desíti, syn v šesté třídě spočítá, kolik mi má vrátit pokladní dřív, než mě dojde, kolik peněz vlastně prodavačka po mě chce. Asi každý najde v životě příklad, jak a u koho se geny - někdy i nepochopitelně projevují. Geny se totiž dokáží „namíchat“ přes několik generací, a to nejen u fyzického vzhledu, nadání, vlastností, ale hodně se hovoří o genetickém zatížení u nemocí, počínaje obezitou, k závažnějším onemocněním jako je např. cukrovka, nebo rakovina.

 

Co jsou geny a jak fungují?

Zjednodušeně řečeno genem nazýváme úsek DNA (Deoxyribonukleová kyselina-nositelka genetické informace), která je obsažena v každé buňce našeho těla a má svoji určitou funkci. Každý gen je tedy nositelem nějaké informace. Geny určují barvu např. barvu očí, tvar uší, krevní skupinu atd. Ale specifikují i naše povahové rysy, schopnosti, nebo talent. Určují, jaký  budeme mít metabolismus, jak se budeme bránit infekcím i jak se vypořádáme se škodlivými látkami. Geny při dělení buňky vytváří svoje vlastní identické kopie, které přenáší do dalších generací.  Základní zákonitosti předávání genů objevil již v 19. století brněnský mnich Johann Gregor Mendele.

Jsou geny náš osud?

Samozřejmě neovlivníme naší barvu očí, nebo barvu vlasů, kterou jsme zdědili. Ale hodně lidí se domnívá, že určité genetické dispozice ovlivní zásadně jejich život. Myslí si, že pokud jejich rodič měl například cukrovku, budou ji mít také. Je pravdou, že člověk pravděpodobně zdědí geny, které podporují vznik tohoto onemocnění, ale rozhodně nezpůsobí samotnou nemoc. Hned vedle genů s touto informací totiž fungují tzv. epigeny, které lze považovat za jakési spínače, nebo naopak vypínače dané nemoci. Tyto markery lze zásadně ovlivnit způsobem našeho života, našimi návyky. Potom dokáží pak potlačit např. gen diabetu, srdečního onemocnění, nebo rakoviny. Pokud dlouhodobě ovlivňujeme svým životním stylem své tělo, epigeny určí, které geny se projeví. 

Vnější vlivy, aneb sami rozhodujete o svém zdraví

Jsme vystaveni široké škále vlivů vnějšího prostředí – ať už je to styl stravování, sedavého způsobu života s minimem pohybu, vliv rodičovské výchovy, hodiny proseděné u televize, počítače. Už v okamžiku početí je dána genetická „konstelace“ právě vzniklého člověka.  Vývoj plodu v těle matky je ovlivňován například stresem matky nebo její životosprávou. Pokud je matka narkomanka, nebo alkoholička, zdravotní problémy dítěte, které se této ženě narodí, jsou tedy  předurčeny vnějšími vlivy. Pokud je matka celé těhotenství ve stresu, těžko porodí klidné a vyrovnané dítě. Z tohoto důvodu není možné vinit dědičné vlohy ze všeho, s čím přicházíme na svět, a slovo „vrozený“ neznamená „dědičný“. Nemůžeme tedy vždy vše „svalovat“ na geny. Ano, geneticky jsme „předurčeni“, ale vše, co děláme, vše, co sníme nebo vykouříme, vypijeme, atd. může ovlivnit projevy našich genů u nás i u příští generace.

Geny a naše vlastnosti

 Ano, dědíme i povahové vlastnosti, vlohy a talent. Někteří lidé svádějí své špatné povahové vlastnosti na rodiče. Ovšem dospělý člověk je zodpovědný za svoje chování. Vaši rodiče sice mohli mít chyby, ale pokud si je dokážeme uvědomit, můžeme s nimi bojovat. Podle posledních výzkumů vědci odhalili například gen nevěry. Jsou tedy lidé, kterým je nevěra v podstatě „vlastní“. Ale to neznamená, že si neuvědomují její negativa a nemohou proti tomuto genu bojovat.  Zrovna tak na opačnou stranu můžete podpořit svůj talent, vlohy. Umíte dobře zpívat, malovat, jde vám sport? Svou pílí, prací, tréninkem můžete svůj talent rozvinout. Jde jen o to rozhodnout se, jaký spínač, či vypínač spustíte. Můžete ovlivnit své zdraví. Své vlastnosti. Své vlohy. Můžete ovlivnit svůj život. 

 

http://www.freedigitalphotos.net/images/Science_g174-Dna_p165150.html

2016.06.19 | Eva Štíbrová | přečteno: 30191x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví geny dědičnost

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vedení a výchova dětí nemusí „být boj“

  Zamýšleli jste se někdy nad tím, jak vás vaši rodiče vychovávali? ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.10.28 | přečteno: 30109x

Šlehačková bábovka – klasika pro každou příležitost

Poctivá domácí buchta je něčím, co moje rodina ocení kdykoliv, ať je zrovna vlezlá zima nebo horké léto jako nyní. Teplé...
 
celý článek | Lea Kubová | 2018.06.14 | přečteno: 30190x

Vyčištěná domácnost pěkně z gruntu! Poradíme vám, jak na perfektní jarní úklid

Oblíbené roční období, kdy se po dlouhé zimě probouzí příroda, ptáci zpívají a my každé ráno cítíme vůni čerstvé trávy a...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.03.21 | přečteno: 30073x

Pěstovat si vlastní ovoce a zeleninu se vyplatí v mnoha ohledech. Pokud máte tu možnost, určitě ji využijte. Proč?

Ovoce a zelenina by měly být nedílnou součástí jídelníčku každého z nás. Pokud máte tu možnost a začnete je pěstovat na ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.11.12 | přečteno: 30209x
 

Portál pro ženy