newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak vyjít se sousedy a proč

 
Jak vyjít se sousedy a proč

Jako Češi si moc nepotrpíme na situace, kterých jsou plné americké filmy, a pravděpodobně tak fungují i v reálu. Sousedé jsou si bližší než příbuzní a nový soused s čerstvě upečeným koláčem a úsměvem na rtech zvoní na vedlejší byty za účelem vzájemného představování se.

 

Je to vlastně pochopitelné. Stejně jako si nevybíráme rodinu, nevybíráme si ani sousedy. Na rozdíl od rodiny ovšem se sousedy trávíme většinu dní a nocí, odděleni jen tenkou bariérou zdi. A o osobním životě sousedů možná víme mnohem víc než o životě svých nejbližších.

Otázkou tedy je, zda udělat ten první krok, ono vstřícné gesto a začít se seznamovat? Možná by vám to až tak moc protivné nebylo, možná byste se dokonce seznámily rády, ale u nás to prostě není zvykem.

Průzkumy ukázaly, že přes 60 % Čechů nechává seznámení se se sousedy na náhodě. Asi to není to nejšťastnější řešení, pokud se s nimi seznamujete až ve chvíli, kdy se řeší první společný problém nebo konflikt.

Specifika sousedské skupiny

Že jsou mezi sousedy lidé více či méně sympatičtí je nasnadě, a jestliže vám někdo opakovaně neodpoví ani na pozdrav, aspoň víte, s kým máte tu čest. Jenže sousedství má své výhody, kterých je škoda nevyužít. Většina lidí se zaměřuje na to, co je problematické, totiž že si skutečně se sousedy „vidíte až do talíře“, ale sousedé mohou být zajímavým zdrojem nových přátelství, možné pomoci například s hlídáním domácích mazlíčků (někdy dokonce i malých dětí), sousedé jako přátelé minimalizují pravděpodobnost, že vám do bytu vnikne v době vaší nepřítomnosti někdo nepovolaný a různé další věci.

                                                                

Záleží samozřejmě na vaší povaze. Pokud jste extrovertní společenský typ, blízkost sousedů, zejména pokud si mezi nimi najdete spřízněné duše, může být skutečně fajn rozšíření sociálních vazeb a rolí, které ve světě máte.

Můj soused zabiják aneb štěstí v neštěstí

Asi nikdo po takové roli netoužíme, ale může se stát. Opravdu pořádnou dávku stresu vám může naložit případ, kdy začnete mít pocit, že „u sousedů něco není v pořádku“. A tím nejsou myšleny občasné hádky, nadávky či výhrůžky. Za zdí se mohou odehrávat vážné násilné scény, a to nejen na úrovni parterů, ale bohužel i vůči dětem.

Cítíte se v pasti, protože co má v takovou chvíli člověk udělat? Jak se zachovat? Málokdo vydrží nechat celou věc být s tím, že je to prostě problém sousedů a vyřešit si ho musí oni.

Obecně se doporučuje předat potencionální oběti domácího násilí kontakt na příslušné organizace, které se tímto problémem zabývají. Nebo ještě lépe. Zavolejte do takovéto organizace samy a popište problém ze svého úhlu pohledu. Co vidíte, i co si myslíte. A pokud se někde v domě stane, že uslyšíte křik a volání o pomoc, neváhejte zavolat policii.

Možná tím někoho pořádně naštvete, ale jsou věci, které mají přednost před vším jiným. A role souseda bohužel, nebo spíš bohudík, vyžaduje určitou míru zodpovědnosti k lidem okolo.

Pokud možno nehrotit

Průzkumy ukázaly ještě jednu věc. 23 % lidí uvádí jako důvod ke změně bydliště spory se sousedy. Trošku drastické řešení. Možná se vyplatí nejprve vyzkoušet, zda by nepomohlo se sousedem si promluvit na rovinu.

Sousedi jsou taky jen lidi a třeba si vůbec neuvědomují, že vás jejich chování může otravovat.

Proto nebuďte malicherné, nevyhledávejte potíže, „nehroťte“. Menší prohřešky lze přeci velkoryse přehlédnout a ty větší řešit v duchu vzájemné tolerance a respektu.

 

 

2021.01.07 | Jana Brandtlová | přečteno: 30096x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bydlení sousedi hádky konflikt přátelské vztahy vzájemná pomoc

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vítězové ankety MAMAvolba 2023 – ty nejlepší věci v péči o děti

Ať už se bavíme o jídle, kosmetice a hygienických potřebách nebo třeba hračkách, pro své děti chceme přirozeně to nejlep...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.06.09 | přečteno: 30340x

Soutěž o solárního robota 7v1, který dětem zaručeně udělá radost pod stromečkem

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výherci! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.11.15 | přečteno: 30296x

Hledáte luxusní ubytování v Praze za dostupnou cenu?

Chystáte se na výlet do Prahy a přemýšlíte nad příhodným ubytováním, které snoubí přijatelnou cenu, stylové zázemí a ...
 
celý článek | Admin | 2015.11.02 | přečteno: 30078x

Dvojitá soutěž o gurmánské kuchařky

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2015.05.28 | přečteno: 30354x
 

Portál pro ženy