Nepřehlédněte

Hitem je cínový šperk

 
celý článek | Potvora Fintivá | přečteno: 11385x 2014.04.12

Life is too short

 
celý článek | Beáta Matyášová | přečteno: 9396x 2014.02.28

Kamarádka sušička

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 10955x 2014.09.22

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Což takhle dát si mangold?

 
Což takhle dát si mangold?


Máte rádi špenát jako Pepek námořník? Má tato zelenina místo nejen na vašem talíři, ale i na vaší zahrádce? Pokud ne, tak neváhejte a zkuste dát šanci podzimnímu výsevu. Nebude totiž trvat dlouho a přiblíží se konec léta – doba jako dělaná pro výsev zeleniny, která se ještě do zimy sklidí a zachutná buď čerstvá, nebo třeba v časech zimních jako snadno dostupná vlastní zásoba z mrazničky.

 

 

Špenát můžeme vysévat do záhonku už během září a října. Za 5 – 6 týdnů dorůstá do sklizňové velikosti, ale vyštipovat mladé lístečky můžeme už daleko dříve. Upravovat je můžeme stejně jako klasický špenát, daleko lépe však tento „baby“ špenát chutná syrový v salátech, pomazánkách a výborně poslouží i jako ozdoba.

 

Vyzkoušejte i mangold!

Mangold je pro většinu z nás nepříliš známý druh okrasné i užitkové rostliny, který má svůj původ ve Středomoří. Přestože před zhruba 300 lety byl označován jako nejoblíbenější zelenina ve střední Evropě, do popředí se pak dostal právě špenát jako nově objevená zelenina a mangold z našich jídelníčků úplně vymizel. A to je veliká škoda.

Mangold má celou škálu barevných odrůd, od klasických zelených až po purpurové s jasně oranžovým řapíkem. Vyznačuje se statnými listy vzrůstem podobnými řepě a pěstovat se dá velmi úspěšně i v našich zeměpisných šířkách. Stejně jako je tomu u špenátu, i některé druhy mangoldu úspěšně přezimují. Velmi se hodí ale i pro již zmíněný podzimní výsev se sklizní před mrazy.

Co možná nevíte, mangold je z hlediska výživy hodnotnější potravinou než špenát. A to platí jak pro dospělého strávníka, tak pro dítě. Obsahuje provitamín A, vitamíny B, C a E, nedoceněn je rovněž jeho vysoký obsah železa a vápníku. Mangold je velmi účinný jako prevence nádorových onemocnění, chudokrevnosti a kornatění cév, pro svůj obsah betainu má také protisklerotické účinky. Zároveň svými dietetickými vlastnostmi a obsahem vlákniny účinně reguluje trávení a může působit i lehce projímavě. Stejně jako špenát obsahuje velké množství kyseliny šťavelové (při přípravě neutralizujeme použitím mléka nebo smetany), ale vzhledem k vyššímu výskytu cukrů je jeho chuť jemnější a může mít ořechový nádech.

V kuchyni se nejčastěji setkáme s listovým druhem mangoldu, u kterého upravujeme listy podobně jako špenát, často právě v poměru půl napůl s listy špenátu. U řapíkatého mangoldu oddělujeme listy od řapíku a ten pak používáme jako chřest. Nejvhodnější pro tento účel jsou mladé rostliny sklizené před zimou nebo na jaře, které mají opravdu vynikající chuť.

Mangold lze kromě klasického špenátového použití s mlékem nebo smetanou upravit v mnoha dalších variacích. Listy je možné natrhat syrové do salátu nebo je plnit a zapékat. Výborné jsou nejrůznější polévky a zeleninové nákypy, ale i italská klasika - plněné lasagne nebo pizza. Fantazii se meze nekladou.

 

Pár jednoduchých receptů pro inspiraci:

 

Rychlý salát z mangoldu a ředkviček

Co budeme potřebovat:

  • listy mangoldu
  • bílé tofu (jako obměnu je možné použít balkánský sýr)
  • mladou cibulku, může být i naťová
  • petrželovou nať
  • ředkvičky

Na zálivku:

  • zakysanku
  • citrónovou šťávu
  • kapku olivového oleje
  • cukr, sůl na dochucení

Jak na to?

Postup je velmi jednoduchý. Dobře omyté listy mangoldu nakrájíme na proužky nebo natrháme, tofu pokrájíme na kostičky, ředkvičky na kolečka nebo osminky, cibulku a petrželovou nať nasekáme najemno. Ingredience na zálivku promícháme a přelijeme jí salát. Ředkvičky můžeme použít přímo do salátu nebo s nimi salát efektně dozdobit. Obojí chutná i vypadá báječně.

 

Závin nebo dort s mangoldem a cuketou

Co budeme potřebovat:

  • listové těsto
  • mangoldové listy
  • olivový olej
  • cuketu
  • cibuli
  • česnek
  • čerstvou bazalku
  • nivu
  • zakysanku
  • vejce

Jak na to?

Na oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme nakrájenou cuketu a mangold, po chvilce česnek a bazalku a vše krátce podusíme. Zakysanku rozmícháme s vejcem a postrouhanou nivou a vlijeme do podušené směsi. Necháme zhoustnout a vychladnout. Směsí naplníme rozválené listové těsto, zavineme, potřeme vejcem a upečeme. Obměna: Listovým těstem můžeme vyložit i kteroukoliv ohnivzdornou zapékací mísu nebo dortovou formu. Závin pak lépe udrží tvar. Závin nebo dort doplníme salátem z rajčátek podávaným v listu mangoldu.

 

Dobrou chuť!

 

Image courtesy of SOMMAI / FreeDigitalPhotos.net

 

2014.07.28 | Kateřina Pořízová | přečteno: 9428x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: špenát mangold podzimní výsev recept

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Fenomén: ponožky

Neznám domácnost, ve které by to nebylo minimálně podobné…. ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.03.07 | přečteno: 9231x

Železná neděle aneb advent už je tu

Každý zná tu bronzovou, ale hlavně stříbrnou a zlatou. Ne, skutečně není řeč o medailích, nýbrž o adventních nedělích...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.12.03 | přečteno: 13354x

Budiž světlo ... aneb kam se hodí jaký lustr?

Přijít večer domů a rozsvítit světlo je tak samozřejmé, že tento úkon často ani nevnímáme. Přitom lustry a další svít...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.12.22 | přečteno: 11199x

Betlémské světlo

Betlémské světlo je krásným symbolem svátečního času a poukazuje právě na to, co by o Vánocích mělo být nejdůležitějš...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.12.18 | přečteno: 9250x
 

Portál pro ženy