newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Čerstvé bylinky, které by neměly chybět v žádné kuchyni

 
Čerstvé bylinky, které by neměly chybět v žádné kuchyni

Mnoho lidí nemá ve zvyku používat bylinky v kuchyni, ale mnoho jiných si ani nedokáže bez bylinek gastronomii představit. Jejich přínos je nejen v chuti, ale také v látkách a silicích, které mají zvláštní účinky na náladu, trávení, ale i činnost některých orgánů. Sušené drcené směsi, které se prodávají v obchodech, nemají takové účinky a vůni, jako je tomu u bylinek čerstvých. Chcete začít používat bylinky v kuchyni? Poradíme vám, které si vybrat.

 

Bazalka

Pravděpodobně jedna z nejrozšířenějších bylinek u nás. Její milovníci ji používají nejen jako součást kořenící směsi, ale také jako zásadní surovinu, napřklad při výrobě pesta. Skvělá je také jako přísada v salátu nebo dresinku. V hindských kulturách je bazalka považována za posvátnou. Nejběžnější kultivar se vyznačuje vyboulenými zelenými listy a bílými květy. K dostání je také červená odrůda bazalky a také specifický druh s drobnými plochými lístky. Vůně bazalky je jemná, lehce kořenitá s kafrovitým nádechem. V léčitelství se využívá jako povzbuzovač trávení, tlumič migrény, bolesti a křečí. Ve formě čaje je možné bazalku kombinovat s dobromyslí, řebříčkem nebo meduňkou.

Dobromysl

Dobromysl poznáte podle drobnějších temných lístků a růžových, až fialových květů, jež milují včelstva. Čaj z dobromysli je skvělý na zmírnění vysokého tlaku, spaní a uklidnění. Je mírně protizánětlivá a podporuje vykašlávání. Pokud neznáte dobromysl samotnou, jistě znáte její sušinu, která se u nás prodává pod názvem “oregáno” nebo v provensálské směsi. Rostlinu je pak možné využít v jihoevropské kuchyni, zejména italské: bez oregána si mnoho z nás nedovede představit pizzu, těstoviny a některé druhy pečiva.

Estragon

Pelyněk kozalec je v gastronomii využíván už od starověku. Má dlouhé úzké lístky podobné třeba rozmarýnu. Listy mají kořeněnou hořkosladkou chuť. Používá se při výrobě dresinků, omáček k masu, ale také se jím obohacuje ocet a olej, do kterých se estragon nakládá. Estragon do velké míry podporuje tvorbu žluči, je močopudný a tlumí křeče při poruchách trávení. V minulosti se používal proti střevním parazitům. Ve formě čaje pomáhá k dobrému spánku a uklidňuje. Alternativně se s ním dá řešit hyperaktivita.

Libeček

Jedná se o mohutnou rostlinu, která se běžně vyskytuje na našich zahrádkách a je významným nositelem chuti v masových vývarech. Lze jej využívat do polévek, omáček, salátů a k masu. Jeho silná pronikavá vůně zvýrazňující chuti v podstatě určuje důvod, proč je ve spoustě pokrmů libeček nepostradatelný. Málokdo ví, jak léčivý může být libeček. Působí močopudně, odstraňuje plynatost, zlepšuje trávení a libečkový čaj je naprosto skvělý při použití proti menstruačním křečím.

Rozmarýn

Rozmarýna je v lidové slovesnosti symbolem lásky. Je to výrazně vonící keř s úzkými listy, ze spodní strany šedivými. V malém množství je možné rozmarýn použít při plynatosti a nadýmání, využívá se také při vyšším tlaku. V minulosti se rozmarýn používal k odhánění temných sil černé magie. Jeho výtažek se využívá v kosmetice. Rozmarýn najdete ve směsi provensálského koření a v čerstvé podobě je vynikající při přípravě ryb nebo omáček k masu.

 

Nevíte kde sehnat nejčerstvější bylinky? Využijte dovážkovou službu přímo od dodavatele. Společně s nimi je možné objednat si ovoce a zeleninu až domů. Největší nabídku ovoce, zeleniny, bylinek, hub a dalších přísad najdete na e-shopu Gastrofresh.cz.

 

2020.04.27 | Martina Limbergová | přečteno: 30533x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: kuchyně vaření bylinky čerstvé bylinky dovoz domů

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Letní grilování: Menu z grilu 1.díl

Grilování patří k létu stejně jako horké slunce nebo osvěžující zmrzlina. V našem nedávném seriálu o grilování...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.06.21 | přečteno: 30514x

Dopřejte si pravidelně vejce, prospějete svému zdraví

Odpíráte si vejce, protože nejsou zdravá a dokonce mohou při častější konzumaci škodit našemu zdraví? Omyl, vejce nejenž...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.01.26 | přečteno: 30503x

Historie známá i neznámá - rozhovor s Martinou Bittnerovou

Spisovatelka Martina Bittnerová píše kromě klasické beletrie (sbírka povídek Na nevěru se neumírá nebo novela pro mlá...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2015.02.04 | přečteno: 30367x

Šicí stroj do každé domácnosti

…heslo dob dávno minulých? Právě naopak! Obliba šití se znovu vrací a není jen výsadou babiček a tetiček. Záli...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.01.23 | přečteno: 30604x
 

Portál pro ženy