newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Braderie v Lille - největší bleší trh v Evropě

 
Braderie v Lille - největší bleší trh v Evropě

Pokud milujete atmosféru bleších trhů, sbíráte starožitnosti, nebo vás okouzluje patina starých věcí, je jedna akce, kterou byste si rozhodně neměli nechat ujít: Braderie ve městě Lille. Každý rok na konci léta se tato metropole departmánu Nord-Pas-de-Calais na celý jeden víkend promění v obří tržiště pod širým nebem, směsici kultur a kulinárních specialit. 

 


    

Je sobota 6. září 2014 sedm hodin ráno, město Lille se pomalu probouzí do víkendového dopoledne. V ulicích se objevují první stánky, na dekách se začíná vyrovnávat porcelán a knihy, pod plátěnými střechami stanů se rozkládají židle a stoly improvizovaných restaurací, chodníky se plní starožitným nábytkem a věšáky s oblečením, jízdními koly, vinylovými deskami a všemožnými kuriozitami. To vše naznačuje, že dnešní den rozhodně nebude poklidný, dnes totiž začíná největší bleší trh v Evropě – Braderie de Lille! Za několik hodin odstartuje z centra města tradiční půlmaraton, který oficiálně zahájí 33 hodin nonstop zábavy, výhodných nákupů a dobrého jídla.

Nelehká oganizace…
Již během předcházejícího víkendu se do města začaly sjíždět obytné dodávky prodejců z celé Evropy, na zelených plochách okolo domů v centru města se postupně objevovaly stany, spacáky a cedule s nápisem „Reservé“ informující o tom, že tato „prodejní plocha“ je již zabraná. Pokud chce mít prodávající dobré umístění, nezbývá mu než dorazit do města opravdu s velkým předstihem, musí totiž počítat s konkurencí téměř patnácti tisíc dalších obchodníků. Prodejní prostor pro provozování blešího trhu je jasně vyznačený a jednotlivé městské části jsou vyhrazeny pro určitý typ zboží. Celková prodejní plocha se táhne ulicemi města Lille v délce neuvěřitelných 100 km! O rozložení zón informují tabule a plakáty již týden dopředu. Organizátoři nesmějí ponechat nic náhodě, během víkendu ulicemi města projde až dva a půl milionu návštěvníků. Myslí se také na únikové cesty a přístup pro záchranné složky, zřízeno je stanoviště pro ztracené děti. Ve spolupráci s obchodníky a restauracemi platí v oblasti blešího trhu částečná prohibice, prodej tvrdého alkoholu je značně limitován, nápoje nesmějí být nabízeny ve skleněných obalech. Bezpečnost návštěvníků je na prvním místě. Různá omezení se týkají také dopravy: Průjezd osobních vozů, ale i autobusů je ve vyznačených zónách zcela zakázán. Návštěvníci mohou k přepravě v centru města využít metro. V každém případě je jim doporučována dobrá obuv, protože pokud návštěvníci chtějí z Braderie vidět co nejvíce, nezbývá jim než chodit a chodit a chodit.

    

Trocha historie….
Slovem braderie je již od středověku označována prodejní událost, kdy obchodníci jednou ročně vynesou na ulici před své obchody zboží, které chtějí vyprodat a nabízejí ho za velmi nízké ceny. Název je odvozen z holandského (původně vlámského) slova braden, což v překladu znamená opékat. To odkazuje na fakt, že se na těchto trzích v minulosti prodávalo pečené kuřecí maso a sledi. Tradice braderie se váže zejména k území Flander zahrnující část dnešních států Belgie, Holandska a severní Francie.
První písemná zmínka o trhu ve městě Lille pochází již ze 12. století, kdy bylo přespolním obchodníkům povoleno v průběhu 30 dnů prodávat své zboží uvnitř města. V 16. století nabírá braderie charakter blešího trhu, když je služebnictvu umožněno jednou za rok od soumraku do úsvitu prodávat použité zboží z domácností jejich pánů. Vývoj trhů pokračoval až do začátku 20. století, kdy je na čas přerušily události obou světových válek a značná devastace regionu Flander. Naštěstí se v sedmdesátých letech minulého století podařilo pouliční bleší trhy obnovit a nejen to, dnešní každoroční braderie v Lille je jednoznačně největším bleším trhem v Evropě.

 

Braderie dnes…
Původně se braderie konala v noci z první zářijové neděle na následující pondělí. Ovšem z čistě praktických důvodů byl oficiální čas zahájení přesunut na sobotní odpoledne hned po odstartování půlmaratonu. V praxi se ale obchoduje již od pátečního večera, jakmile prodejci začnou vybalovat své zboží (v zásadě platí: „kdo dřív přijde, ten dřív mele“). Nezřídka se stává, že nedočkaví kupující procházejí s baterkami stánky již v noci z pátka na sobotu, aby objevili ty největší poklady a zabrali si je pro sebe! Nakoupit zde můžete opravdu cokoliv od vyloženého harampádí, až po cenné starožitnosti. Mezi profesionálními prodejci mají své stánky i zcela obyčejní lidé zbavující se věcí, které již nepotřebují. Podobně jako na arabských tržištích se i zde dá o ceně zboží smlouvat a nalézt tu můžete skutečné poklady či kuriozity často za velmi rozumnou cenu.

    

Braderie to je dobré jídlo a zábava…
Braderie ovšem není jen svátkem nakupujících lačnících po výhodné koupi. Celé město žije také hudbou, pouličním uměním a dobrým jídlem. Pokud jde o jídlo, jsou pro Braderie typické jednoznačně „moules-frites“ neboli slávky s hranolkami. Připravované jsou buď tradičně na způsob „à la marinière“ nebo ochucené místním sýrem Maroilles. Zapíjejí se jedním z místních druhů světlých piv. Cena jedné porce mušlí začíná obvykle na 10 € a často jsou nabízené tzv. „à volonté“, což znamená, že jich můžete sníst tolik, kolik zvládnete. Každoročně se jich během dvou dnů zkonzumuje až na 500 tun. Jednotlivé restaurace mezi sebou soutěží, které se podaří prodat nejvíce této lahůdky. Původně se vítěz poznal dle toho, před kterou restaurací byla po skončení Braderie největší hromada prázdných lastur, ovšem z hygienických důvodů se dnes místo samotných lastur hromadí prázdné hrnce, v nichž se jídlo podává.
Kromě velkých obchodníků narazíte i na prodejce občerstvení zcela amatérské. Často můžete ochutnat jídlo přímo z hrnců donesených z domova. Vybírat můžete nejen z kuchyně francouzské, ale i z lahůdek antilských či arabských. Milovníci sladkostí nesmějí minout stánky prodávající místní sladkou specialitu gaufres plněné máslem cukrem a vanilkou (vyhlášené jsou ty z L´institution Meert). Osvěžit se můžete mátovým čajem připravovaným přímo na ulici. K programu patří také mnoho doprovodných vystoupení amatérských i profesionálních umělců, která dotvářejí celkovou atmosféru. Lidé v ulicích tančí a baví se.

    

Pár tipů pro správného bradeaux
Každý správný bradeaux (čte se „brado“), jak je označován návštěvník braderie, na trh vyráží vyzbrojen batůžkem se základní doporučenou výbavou: lahví s vodou, plánkem města, fotoaparátem, dostatečným množstvím peněz v hotovosti, baterkou (po setmění je v malých uličkách hůře vidět), ochranou proti slunci či dešti (pozor, deštníky jsou zakázané!) a toaletním papírem (člověk nikdy neví…). Nákupním heslem číslo jedna je: „Neváhejte!“ Zalíbila se vám některá z věcí, tak kupujte hned, nebo to za vás udělá někdo jiný! V neděli jdou sice prodejci často s cenami dolů, ale ty nejzajímavější věci jsou již rozebrané.
Vzhledem k množství návštěvníků je dobré se předem psychicky připravit na značné davy a tlačenice, obzvláště uhnete-li z širokých bulvárů do úzkých uliček starého města. Pokud se nechcete mačkat, přivstaňte si. Rodinám s malými dětmi se doporučuje nosit menší děti v nosítkách či šátcích (na kočárek zapomeňte) a ty starší mít neustále na očích (či na dětském vodítku). Hlavní je obrnit se trpělivostí a dobrou náladou. Braderie je totiž pro všechny svátkem pod otevřeným nebem, místem kde se setkávají kultury a sbližují se lidé bez ohledu na to, jakým jazykem hovoří. Zkrátka, ať už návštěvníci na Braderie do Lille přijedou odkudkoliv, během tohoto víkendu se všichni naladí na vlnu Ch´ti (místní jazyk -  poznámka autora), a ponoří se do lovu pokladů ukrytých v  moři největšího „blešáku“ v Evropě.

 

Tak zase za rok v Lille…
Je pondělí ráno, ulice města Lille se jen pozvolna probouzejí do ospalého všedního dne. Bulváry opět patří autobusům a automobilům, lidé spěchají do práce a úklidové vozy smazávají poslední známky událostí předchozího víkendu. Jen u malého parku za radnicí ještě stojí několik obytných dodávek, ale i ty během dopoledne odjíždějí zpět ke svým domovům. Braderie skončila. Město si oddechlo. Odpočítávání do dalšího ročníku největšího blešího trhu bylo odstartováno.
A co vy, budete příští rok u toho? Cesta do Lille z Paříže trvá pouhou jednu hodinu rychlovlakem a září je pro návštěvu francouzské metropole naprosto ideální dobou. Během prodlouženého víkendu zvládnete navštívit města obě. A pravá Braderie prostě k poznání Francie patří stejně jako ochutnání francouzských sýrů či zdolání „Eiffelovky“.

     

Tak tedy za rok v Lille: „Vive la Braderie!“

 

2014.09.15 | Klára Hrdá | přečteno: 30241x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bleší trh; Lille; Braderie; starožitnosti; stánky; návštěvník; prodejce

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Švýcarsko – lyžařský ráj

Koncept zimní dovolené vznikl právě ve Švýcarsku a je to na něm dodnes znát. Malebné vesničky v údolích nabízejí potě...
 
celý článek | Admin | 2015.08.13 | přečteno: 30034x

Jaké barvy bot budou vládnout na svatbách tuto sezónu?

Chystáte se na svatbu v této sezóně a přemýšlíte, jaké barvy bot budou trendy a perfektní k Vašemu outfitu? Boty jsou ve...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.04.03 | přečteno: 30237x

Recenze nákupu bytového textilu a metráže na Goldea.cz

Goldea.cz je česká firma vyrábějící bytový textil v českých dílnách. Kromě šitých výrobků nabízí také velkou nabídku lát...
 
celý článek | Admin | 2020.08.31 | přečteno: 30148x

Výhody a nevýhody plastiky prsou

Plastika prsou patří mezi nejčastější zákroky v oblasti plastické chirurgie, i když další operace estetické medicíny ...
 
celý článek | Admin | 2015.04.14 | přečteno: 30171x
 

Portál pro ženy