newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

5 tipů, jak vyčistit důležité vybavení domácnosti

 
5 tipů, jak vyčistit důležité vybavení domácnosti

V domácnosti je pořád co dělat, to dobře zná každá z nás. Každou chvíli je potřeba něco uklidit, přerovnat, umýt nádobí, vysát a utřít prach a tak dále. Občas je ale nutné důkladně vyčistit i nábytek, spotřebiče a místa, která obvykle odbudeme letmým setřením. Přečtěte si snadné a levné rady, jak na to.

 

Jak vyčistit koženou sedačku?

Kožená sedačka je krásná a elegantní, zároveň ale také náročnější na údržbu. Její čištění vyžaduje opatrnost, aby nedošlo k poškození kůže. Jak vyčistit koženou sedačku? Menší nečistoty setřete vlhkým hadříkem namočeným v mýdlové vodě. Dobrým prostředkem k odstranění lehkého znečištění jsou i dětské vlhčené ubrousky. Na větší nečistoty je potřeba zvolit účinné prostředky určené na čištění kůže, nejlépe ty, které obsahují přídavek včelího vosku.

Jak vyčistit mikrovlnou troubu?

V mikrovlnné troubě se chtě nechtě pořád usazují nečistoty a mastnota z ohřívaných pokrmů. Jak vyčistit mikrovlnku, aby byla jako nová? Na lehčí znečištění lze vzít na pomoc roztok vody a octa v poměru 1:1, případně s přidáním lžičky jedlé sody, která zjemní zápach octa. Pokud jsou zbytky jídla zaschlé a nejdou snadno odstranit, zkuste místo drhnutí mikrovlnky dát dovnitř misku s vodou a plátky citrusů. Troubu zapněte na pět minut na nejvyšší výkon a poté párou uvolněnou špínu snadno setřete. Mastnotu posypte obyčejnou kuchyňskou solí, která ji nasaje. Poté sůl setřete vlhkým hadříkem.

Jak vyčistit pračku?

Největším problémem, který stojí za poruchami pračky, je vodní kámen. Ten se v ní usazuje a postupně ničí všechny její vnitřní části. Jednou za čas je proto potřeba přistoupit k důkladnému čištění. Jak vyčistit pračku od vodního kamene a usazenin? Stačí zapnout prací cyklus na 90°C a přidat sodu na praní. Ta vodní kámen uvolní a odplaví se pryč. Poté je nutné očistit důkladně hadříkem namočeným v octové vodě všechny dostupné části pračky, od dávkovačů pracích prostředků, přes dvířka a těsnění po prací buben.

Jak vyčistit zašlé spáry obkladů?

I tady nám pomůže ocet, ze kterého připravíme roztok s vodou a ten našplícháme na zašlé spáry. To je asi nejjednodušší způsob, jak vyčistit zašlé spáry obkladů. Můžeme také roztok zahustit jedlou sodou a vzniklou kašičku nanést třeba pomocí starého kartáčku na zuby. Čistící kaši vytvoříte i z vody a prášku do pečiva. Po chvíli působení vše omyjte teplou vodou. Používáte-li bílou pastu na zuby, můžete ji také vyzkoušet na čištění zašlých spárů, zvláště u obkladů kuchyňské linky, které jsou často velmi znečištěné a zanesené mastnotou z vaření.

Jak vyčistit sprchový kout?

Sprchovému koutu většinou věnujeme větší a pravidelnější péči, přesto to vždycky nestačí. Časem se v něm začne usazovat vodní kámen, začnou se vytvářet skvrny a zašedlá barva také není nic vítaného. Jak vyčistit sprchový kout? Můžete sáhnout po různých chemických čističích z drogerie, nebo se opět spolehnout na ekologičtější a levnější domácí čištění. K odstranění vodního kamene a dalších nečistot ve sprše poslouží roztok vody se lžící jedlé sody a 1 dcl octu. Po zhruba 20 minutách působení a opláchnutí horkou vodou bude sprchový kout opět zářivě čistý. Voňavější variantou je potírání špinavých míst rozpůleným citrónem posypaným práškem do pečiva.

 

Image courtesy of radnatt at FreeDigitalPhotos.net

2016.06.15 | Martina Limbergová | přečteno: 30108x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domácnost úklid čistění jak vyčistit

 
archiv

Nejzajímavější články

 

iPhone se dnes už dá sehnat poměrně levně

Mobilní telefony patří už více než dvě dekády mezi standardní vybavení většiny obyvatel naší planety. Na rozdíl od první...
 
celý článek | Lea Kubová | 2022.11.23 | přečteno: 30185x

5 DŮVODŮ, PROČ JSOU PRARODIČE VE VÝCHOVĚ DŮLEŽITÍ

Mnoho z nás má své dětství spojené s prázdninovými pobyty u babičky a dědečka, kde byl volnější režim než doma u rodičů....
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.02.07 | přečteno: 30309x

4 důvody, proč vyrazit na dovolenou v obytném voze

Toužíte po nezapomenutelné dovolené? Udělejte své rodině radost a naplánujte jedinečnou cestu napříč zajímavými místy...
 
celý článek | Admin | 2016.03.31 | přečteno: 30123x

Velikonoční osení - dekorace i vitamínová bomba

Velikonoce jsou za dveřmi a první jarní den už přímo klepe na dveře. Je tedy nejvyšší čas pozvat jaro k vám domů. Jedním...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.03.16 | přečteno: 30212x
 

Portál pro ženy