newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Cizrna - proč jíst luštěniny?

 
 

Máme tady podzim a s přicházejícím chladem budeme víc pečovat o svojí vnitřní pohodu těla. Budeme potřebovat víc organismus zahřívat. Luštěniny jsou zdrojem rostlinných bílkovin, to znamená, že díky luštěninám můžete omezit konzumaci živočišných bílkovin, které v přehnaném množství škodí zdraví. Svým složením luštěniny čistí a tím i chrání naše cévy a srdce, mohou pomoci se snižováním cholesterolu, krevní ho tlaku, hladiny cukru v krvi a posilují funkci střev. Patří mezi „superpotraviny“, které pomáhají v prevenci zhoubných nádorů.

Obsahují mnoho minerálních látek např. draslík, hořčík, zinek, železo, vápník i měď. Z vitamínů zejména skupiny B – je důležitý  thiamin B1, riboflavin B2 dále niacin a vitamín E. Mají vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny.

Dnes si napíšeme o cizrně beranní, která je skvělou potravinou. Jiným označením se jí říká římský hrách nebo garbanzo. Pochází z oblasti Středního východu Sýrie nebo jihovýchodního Turecka, kde byla vyšlechtěna před 7 000 lety.

Pohledem čínské dietetiky

Konzumace luštěnin obecně posiluje ledviny a podporuje i oblast slinivky a sleziny. Cizrna je navíc využívána pro posílení žaludku a srdce, což je hlavně okruh sleziny a patří k prvku zemi. Na růžici je to střed. Člověk se zdravým středem stojí oběma nohama na zemi a soustředěně vykonává své úkoly. Jestliže se ze svého středu vychýlí, jeho myšlenky budou bez přestání kroužit okolo určitých problémů, aniž by dospěl k nějakému výsledku.

Pro vegetariány je významnou složkou jejich stravy.  Je jednou z nejlépe stravitelných luštěnin se doporučuje dětem i těhotným ženám. Pro svůj obsah železa je vhodná pro ženy během menstruace. Díky svému nízkému glykemickému indexu je vhodná pro diabetiky. Cizrna udržuje jemnou a pevnou pokožku.

Cizrna se také pražila a přidávala do kávy a to nejen ve Francii. I na Balkáně bylo téměř tradicí, že do pravé zrnkové kávy přidávali malé množství pražené a umleté cizrny- prý pro lepší pěnu. 

Použití v kuchyni
Cizrnu namočte na cca 10-15 hodin a pak vařte 45-50 minut v papiňáku nebo 2-3 hodiny v obyčejném hrnci.
Je výborná v salátech, rozmixovaná do krémových omáček, polévek či pomazánek.

Recept na pomazánku
Na základní hummus budete potřebovat:
- 200 g cizrny
- 1 lžíce pasty tahini – zdravé pasty ze sezamových semínek
- šťávu z jednoho citronu, olivový olej, petrželku, sůl
- můžete použít i česnek

Postup
- cizrnu přes noc namočte
- vodu slijte a uvařte v nové vodě do měkka v obyčejném hrnci hodinu a půl až dvě, v papiňáku 45-  50minut. V polovině varu 
  přidejte sůl.
- získaný vývar slijte do hrnku
- uvařenou a vychladlou cizrnou rozmixujte do hladka
- v průběhu mixování přilijte vývar. Dle originální arabské receptury se však má přilévat ledová voda, aby hummus zůstal krémový a
   zároveň tuhý.
- přidejte 1 lžíci sezamové pasty a šťávu z citronu.
 Znovu chvíli mixujte a dochuťte.

Za redakci přejeme dobrou chuť!

www.realityprozeny.cz

 

Recept byl použit z:
www.varilamysicka.cz

Text je úryvkem z knihy:

Foto: Pixmac

 

 

| přečteno: 30065x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdravízdravá stravaluštěniny

 
archiv

Nejzajímavější články

 

PROČ JE DŮLEŽITÉ POSILOVAT PÁNEVNÍ DNO?

Cvičení přináší energii, lepší pocit, pružnější tělo, zdravějšího ducha v těle. Jsou však svaly, které nejsou vidět, ale...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2018.12.20 | přečteno: 30054x

Nic není nemožné

Jsou lidé, kteří udělají cokoliv pro splnění svých snů. A pak jsou lidé, kteří se takovým odvážlivcům smějí, ale přit...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.06.21 | přečteno: 30149x

Krása v průběhu času. Účesy včera a dnes

V minulém článku na téma krásy v průběhu času jsme se věnovaly nejdůležitější součásti líčení – rtěnce. Tou můžete vylep...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.05.02 | přečteno: 30267x

Není úzkost jako úzkost. Trápí vás ta noční?

Pokud ve vás úzkost zapustila své tíživé kořeny tak hluboko, že kvůli ní nemůžete v noci spát a vstáváte vyčerpaná, je p...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.11.15 | přečteno: 30196x
 

Portál pro ženy