Nepřehlédněte
Stylové kozačky pro nadcházející podzim a zimu
Vytvořte si doma pohodlný pracovní kout, s kvalitním nábytkem je to snadné
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
3 recepty na vydatné polévky pro zahřátí
Polévka z pečených kedluben a červené čočky
5 porcí, 60 minut
- 3 střední mladé kedlubny
- extra panenský olivový olej
- 1 lžíce sušeného česneku
- 1 lžička provensálského koření
- 2 cibule
- 1 lžička kmínu
- 100 g loupané celé červené čočky
- 1 lžička zeleninového bujonu (například Würzl)
- 1 lžička soli
- 3 lžičky čerstvého strouhaného křenu
- malý svazek pažitky
- rostlinná smetana na zjemnění
1. Troubu předehřejeme na 180 ºC. Kedlubny oloupeme, nakrájíme na kousky, poprášíme sušeným česnekem, osolíme, zakápneme olivovým olejem a pečeme ve vyhřáté troubě asi
30 minut. Během pečení občas promícháme.
2. Ve větší pánvi na oleji zpěníme nahrubo nakrájenou cibulku, zasypeme kmínem a chvíli orestujeme. Zalijeme 1,3 l vody, přidáme červenou čočku, bujon a sůl a vaříme, dokud nezačne čočka měknout. Nakonec přidáme upečené kedlubny a křen a polévku rozmixujeme na jemný krém.
3. Dle potřeby dosolíme, zjemníme smetanou a posypeme nakrájenou pažitkou.
Tip: Upečte o jednu kedlubnu navíc, po upečení ji nakrájejte na malé kostičky a ty pak vložte do hotové polévky.
(autor receptu: Petr Klíma, zdroj: Luštěninová kuchařka)
Bramboračka s pohankou
4 porce / vegan (pokud vynecháte ghí) / bez lepku
- 2 hrnky čerstvých hub nebo ½ hrnku sušených
- 3 brambory (cca 250 g)
- 3 mrkve (cca 100 g)
- ½ menšího celeru (50 g)
- 1 petržel (50 g)
- 1 cibule
- 4 lžíce olivového oleje nebo přepuštěného másla (www.ceskeghicko.cz)
(nemáte-li ghí, můžete dát napůl olivový olej s máslem)
- 5 lžic pohankové lámanky Probio (30–40 g)
- 1,5 lžičky kmínu
- 1,5 lžičky mořské soli
- 5 kuliček celého pepře
- 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
- 3 stroužky česneku
- majoránka
- čerstvě mletý pepř
- zelená petrželka na ozdobu
1. Sušené houby namočte do kastrůlku s vodou a nechte povařit cca 10 minut. Máteli
čerstvé, očistěte je a pokrájejte na kostky. Na kostky nakrájejte také brambory
a všechnu zeleninu kromě cibule a části celeru.
2. Nakrájenou zeleninu pak orestujte na oleji či na másle ve velkém hrnci
se silnějším dnem a po chvíli přidejte vypranou a na cedníku okapanou lámanku.
Společně opékejte dozlatova.
3. Přidejte kmín, sůl, 5 kuliček celého pepře (máte-li čerstvé houby, přisypte je nyní
do základu) a zalijte vroucí vodou. Budou je následovat kostky brambor, celá cibule
a také kus nenakrájeného celeru. A pokud jste si předvařili sušené houby, tak je
přidejte i s vodou, ve které jste je vařili.
4. Vařte cca 15–20 minut. Nakonec dochuťte utřeným česnekem a majoránkou,
případně troškou pepře. Místo klasického můžete zkusit i bylinný pepř. Vyvařenou
cibuli i celer vyndejte.
5. Podávejte s čerstvou petrželkou.
Tip: Nedávejte pohankové lámanky víc než 5 polévkových lžic. I když se vám bude zdát, že je
to málo, pohanka během vaření hodně nabobtná, a vy byste měli polévku příliš hustou až
kašovitou, a to by už nebyla dobrá bramboračka!
Hanka Zemanová doporučuje používat suroviny v biokvalitě, tedy z ekologického zemědělství. Ideální je používat potraviny sezónní a českého nebo středoevropského původu.
(autor receptu: Hanka Zemanová, zdroj: Nová biokuchařka)
Dýňová polévka s kurkumou
5 porcí / vegan (pokud použijete pouze olej) / bez lepku
- 1 kg vydlabané dýně Hokkaidó (není nutné ji loupat)
- 2 lžíce přepuštěného másla (nebo lžíce másla a olivový olej)
- 1 cibule nakrájená najemno
- 1 lžička mleté kurkumy v biokvalitě (o jejím vlivu na zdraví str. 226)
- ½ lžičky mletého kmínu
- čerstvě mletý pepř
- zázvor cca velikosti palce nebo ½ lžičky sušeného
- 1,5 litru vody
- 1 lžička soli
- 1 lžíce umeocta
1. Dýni i se slupkou stačí omýt a okartáčovat přírodním kartáčkem. Špičatým nožem
rozkrojte dýni na dvě části, semena vydlabejte lžící a nakrájejte na velké kusy.
2. Na přepuštěném másle osmahněte cibuli a po chvíli přidejte koření.
3. Přidejte dýni a společně restujte. Poté přilijte vodu nebo vývar a přiveďte k varu.
4. Osolte a vařte cca 20–30 minut (nebo do změknutí zeleniny). Každá dýně je trochu
jiná a délku vaření ovlivní také její stáří.
5. Po dovaření vyndejte kousek zázvoru a zbytek rozmixujte na hladký krém.
6. Poté polévku propasírujte přes síto, aby byla úplně jemná. (Pokud máte supervýkonný
mixér, starost s pasírováním odpadá.) Dochuťte umeoctem, popřípadě máslem.
Tip: Kurkuma je mnohonásobně silnější v kombinaci s černým pepřem. Proto když restujete zeleninu nebo děláte základ na polévku, do pánve by měla kurkuma zamířit
v doprovodu pepře.
(autor receptu: Hanka Zemanová, zdroj: Nová biokuchařka)
Poslat článek
Tisk
Štítky: recepty, polévky, podzim, dýně, luštěniny