newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zrádná pšenice

 
 

Pokud jste někdy neodolali pokušení spráskat večer sladkou buchtu, jistě jste se druhý den necítili zcela ve své kůži, ale asi o tři kila těžší. Je to proto, že na vás přes noc zapracovala pšenice. V případě, že byste takto pokračovali pár dní, kil by se jistě nasbíralo víc. O to horší je fakt, že výživová hodnota pšenice je na úrovni mrazu.

Většina z nás pobyla nějaký čas v cizině, ať už v rámci dovolené, studijního pobytu nebo pracovní stáže. A většině z nás chyběla nejvíc ze všeho jedna potravina. Chleba. Dokonce víc než rohlíky. Ten se nevyrovná bagetkám, croissantům ani dalšímu pečivu, které se v cizině prodává. Těšíme se vždy na poctivý český chleba. Problém je, že v dnešní době, jako spousta věcí, bohužel ani ten chleba příliš poctivý není.

Naši předkové žili z chleba denně, tak proč ne my? Protože, stejně jako téměř vše, je i podoba dnešní pšenice upravena. Zisk je na prvním místě. Je doslova napěchovaná lepkem, který škodí daleko více lidem, než dříve. Je to náhoda?

Pomoc nenalezneme ani v tolik propagovaném celozrnném pečivu. Stejně jako u pšenice dojde k nafouknutí břicha, případně jeho bolestem, útlumu (sbohem, milá koncentrace) a udržování zbytečných kil navíc. Vynechání pšenice pomáhá také v prevenci i léčbě kardiovaskulárních chorob.

Konzumace pšenice způsobí, že budete jíst jako nezavření. všimněte si, kolik koláčků jste schopni zkonzumovat a jak máte stále a stále ještě na něco chuť. To vás pšenice nabádá, abyste jedli dál. Výsledek v podobě nadváhy až obezity na sebe nenechá dlouho čekat.

Pokud bychom bez pečiva nemohli vydržet a hledali k němu vhodnou alternativu, můžeme vyzkoušet žitný chleba. I zde se nachází lepek, ale ne v tak nebezpečné podobě jako v pšenici. Nemusíte si jej zrovna péct ve vlastní domácí pekárně, bývá k sehnání v pekárnách i supermarketech. I když je určitě dobré vyzkoušet různé druhy, některé mají nahořklou chuť a špatně se krájí. Jiné byste na první pohled od běžného chleba nepoznali, a dokonce i chuťově je daleko jemnější a lepší. Takže si pochutnáte a navíc uděláte i něco pro své zdraví (i když i zde samozřejmě platí pravidlo umírněnosti, žito kalorie nevypálí).

Pokuste se na týden vynechat pšenici a posuďte, jak se budete cítit. A pak i to, zda se k ní vrátíte (opět můžete porovnat s předchozím stavem).


 

foto: www.freedigitalphotos.net

| přečteno: 30301x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: výživa, zdraví, dieta

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Strach k životu patří

Od narození se bojím. Nejdřív o lásku mámy, pak dědy a táty. Měla jsem strach ze špatných známek ve škole a taky z&nb...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.06.28 | přečteno: 30094x

Co si zítra uvařit?

Co bude zítra k obědu? Tak zní nejčastější otázka nejen dětí, ale i ostatních členů domácnosti. Možná si stále častěj...
 
celý článek | Admin | 2015.10.29 | přečteno: 30445x

Dokonale krásná pleť díky barevným korektorům

Mít pleť krásnou a hladkou jako panenka, po tom touží asi každá žena. Jenže přání je jedna věc, ale realita bývá jiná. Č...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.02.06 | přečteno: 30108x

Krok za krokem: Jak na úspěšný LinkedIn profil?

Mohlo by se zdát, že LinkedIn nepatří zrovna mezi titány mezi sociálními sítěmi. Nic však nemůže být dál od pravdy. Link...
 
celý článek | Admin | 2021.02.11 | přečteno: 30412x
 

Portál pro ženy