Medové pečení
Vůbec se toho nebojte, je to sice lepivá práce a je potřeba vlastnit spoustu nádobí, ale výsledek bude stát za to!
Co budeme potřebovat:
na medové pláty:
- 400 g prosáté hladké mouky
- 300 g krupicového cukru
- 1 lžičku jedlé sody
- půl másla a půl Hery
- 3 vejce
- 4 lžíce medu (klidně může být ztuhlý, budeme šlehat ve vodní lázni)
na krém:
- plechovku Salka (pokud máte raději karamelové, můžete použít to)
- a máslo (minimálně jedno a čtvrt, množství poznáte podle hustoty krému)
A jdeme na to:
Rozehřejeme troubu na 170°C (horkovzdušnou na 150°C), mezitím ve vodní lázni (voda se nesmí dotýkat dna misky) rozpustíme Heru s máslem, opravdu pomaličku, protože do směsi budeme přidávat vejce a proto nesmí být moc horká (aby nám z toho nevznikla opravdu hodně mastná míchaná vejce). Postupně tedy zašleháme vejce, cukr, med a sodu společně s hladkou moukou. Protože budeme těsto ve vodní lázni míchat ještě minimálně 10 minut, doporučuji nyní sáhnout po mixeru s hnětacími háky. Když má těsto krásnou nahnědlou barvu, je hotovo. Vypneme sporák a klidně necháme nad vodní lázní (s teplým těstem se lépe pracuje).
Teď si na pečící papír, nebo raději na víc papírů (mně se z jedné dávky těsta podařilo upéct 6 plátů) obkreslíme třeba talíř. Do kruhu potom v tenounké vrstvě rozetřeme těsto, tak aby namalovaný kruh alespoň o 1cm přesahovalo. Do zlatova upečeme (trvá to asi 7 minut) a vyměníme za další. V době dalšího pečení doporučuju hotovou placku hned okrájet na požadovanou velkost. Dokud jsou teplé a měkké, jde to mnohem snáz: na upečenou placku znovu položíme talíř, který jsme obkreslovali a tenkým nožem přebytky ořízneme a uložíme do misky. To uděláme postupně se všemi plackami.
Než všechno zchladne, nachystáme si krém. Povolené máslo ušleháme s kondenzovaným mlékem do hladka, otázka asi deseti minut.
Potom krém namažeme na první placku, kterou uložíme na podnos a na ni další a další a další…Až celý medovník zkompletujeme, potřeme ze všech stran zbytkem krému. Všechny okrájené kousky placek důkladně rozdrobíme a „oplácáme“ jimi celý medovník. A tramtadadá, máme hotovo ;)
Teď už jen uložíme do lednice (alespoň přes noc) a druhý den můžeme nakrojit, dobrou chuť!
Poslat článek
Tisk
Štítky: Medovníkreceptmedový dort