Nepřehlédněte
Cestujte mezi jednotlivými ostrovy na Kanárech. Každý vás něčím překvapí.
Dokonale krásná pleť díky barevným korektorům
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Jak oloupat a jíst pomelo?
Proč zařadit pomelo do jídelníčku? Tělu poskytne mnoho důležitých vitamínů
Pomelo je chutné a nesmírně zdravé ovoce. Je jedním z nejlepších zdrojů vitamínu C, díky čemuž podporuje správnou funkci imunitního systému. Dalším plusem pomela je vysoký obsah draslíku, který je důležitý pro správnou funkci srdce, oběhového systému a pomáhá regulovat krevní tlak.
Pomelo je také plné antioxidantů, které bojují proti volným radikálům a chrání tak naše tělo oxidačním stresem. A v neposlední řadě obsahuje málo kalorií, takže si jej můžete bez výčitek dopřávat, i když držíte dietu.
Jak poznat zralé pomelo?
Pomelo pochází z Asie a řadí se mezi největší citrusy, může totiž mít až 5 kilogramů. Nicméně u nás je k dostání nejčastěji ve střední velikosti, kdy váží kolem 1 kilogramu. Aby pomelo potěšilo vaše chuťové buňky, je třeba, aby bylo zralé. Jak to poznat?
Na dotek by mělo být měkké a jeho kůra spíše žlutá, než zelená. Nejjistějším ukazatelem zralosti je ale kalendář. Skutečně zralé pomelo koupíte koncem listopadu a začátkem prosince. Sklízí se totiž tak, aby bylo zralé po přepravě do Evropy, která trvá 6 až 8 týdnů. Jestliže na něj budete mít chuť i mimo sezónu, můžete si dopřát i sušené pomelo.
Jak oloupat pomelo rychle a bezpečně?
Podařilo se vám koupit zralé pomelo a na řadu přichází loupání, které dokáže pěkně potrápit. Vyžaduje trpělivost a velmi opatrnou práci s nožem:
- Kůru pomela nakrojte po celé délce citrusu na čtyřech místech. Postupujte od špičky pomela směrem dolů.
- Poté kůru pomocí prstů oddělte od dužiny.
- Opět vezměte na pomoc nůž a vnitřek pomela rozkrájejte podle předchozích naznačených řezů.
- Pomelo rozeberte na jednotlivé dílky a ty zbavte i slabší bílé slupky, je totiž velmi hořká.
Jak jíst pomelo? Zužitkujte dužinu i kůru
Pomelo se nejčastěji konzumuje syrové – po oloupání se tedy hned můžete pustit do jídla. Přidává se ale i do ovocných salátů, džusů, kaší a smoothie. Skvěle chutná i v kombinaci s ostatními citrusy – pokud k němu například do smoothie přidáte pomeranč, získáte sladkou vitaminovou bombu. Jestliže vám více chutnají hořká smoothie, přidejte do nápoje grep.
Efektivně zužitkovat můžete i kůru. Ta se přidává do marmelád, obzvlášť chutná je pomerančová marmeláda s kůrou z pomela. Dále ji lze využít na výrobu kandované kůry, která se přidává hlavně do cukroví a moučníků, je ale součástí i řady asijských pokrmů. Ty si můžete dopřát i mimo sezónu pomela, k dostání je totiž i sušené pomelo, které seženete například v e-shopu Nutsman.
Využití kůry z pomela ale nekončí pouze v kuchyni. Vyrobit si z ní můžete domácí ekologický čistič. Potřebovat budete kůru z pomela a citronu v poměru 1:1. Tu zalijte vinným octem a nechte tři týdny uležet. Pak ji sceďte, přidejte stejné množství vody (tedy například na 100 ml scezené směsi 100 ml vody), pár kapek alkoholu a voňavý, a zároveň velmi efektivní univerzální čistič je na světě.
Poslat článek
Tisk
Štítky: citrusy, ovoce, zdraví, vitamíny, pomelo