Nepřehlédněte
Nike Air Force 1 Nike shop – obchod pro správné rebely
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Dopřejte si pravidelně vejce, prospějete svému zdraví
Vejce byla dlouho na černé listině. Panoval všeobecný názor, že jsou kvůli vysokému obsahu cholesterolu velkým strašákem pro kardiovaskulární systém. V mnoha kuchyních tak měla vajíčka místo jen jako přísada do těsta, párkrát do roka k ozdobení chlebíčků a občas jako příloha ke koprovce, u zarytých zastánců cholesterolové teorie ani to ne. Časem zůstaly za ty zlé jen žloutky, ale dnes už neplatí ani to. Novými výzkumy a studiemi se prokázalo, že vejce nezvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění. A nejen to, dokonce mohou i přispět k prevenci proti těmto zdravotním problémům.
Cholesterol ano, ale ten „hodný“
Jak došlo k takovému obratu? Ono je to totiž s těmi vejci a cholesterolem trochu jinak, než se donedávna tradovalo. Cholesterol se dělí na „zlý“ LDL a „hodný“ HDL. Moderními výzkumy se zjistilo, že konzumace vajec sice opravdu ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, ale toho hodného, který vrací přebytečný tuk do jater a zabraňuje jeho usazování v tepnách. Proto našemu zdraví neškodí, ale naopak mu prospívají.
Dobrý zdroj vitamínu D i jiných důležitých látek
Obzvlášť v zimním období trpí náš organizmus nedostatkem vitamínu D. Otázce, co vše může jeho nedostatek způsobit, jsme se věnovali v nedávném článku. Právě vejce mohou být významným zdrojem tohoto vitamínu. Už dvě vajíčka třeba k obědu pokryjí až třetinu potřebného denního příjmu vitamínu D pro dospělého člověka. Kromě vitamínu D obsahují také vitamíny A, B, K a E, minerály jako vápník, železo, zinek, draslík a fosfor, antioxidanty a esenciální aminokyseliny. Navíc vejce vitamíny nejenom obsahují, ale také napomáhají k jejich vstřebávání. Jejich pravidelná konzumace tak má vliv i na podporu imunity, správného fungování nervové soustavy a vůbec celkového zdraví. Díky podpoře tvorby testosteronu také přispívají k sexuálnímu zdraví mužů.
Jeden z nejlepších zdrojů bílkovin
Vajíčka patří tradičně do stravy sportovců, kteří si budují svalstvo. Proč? Protože obsahují velké množství bílkovin, které navíc umí náš organizmus využít ještě lépe než ty z masa nebo mléčných výrobků. Navíc jsou vajíčka i lépe stravitelná. Patří tak mezi nejlepší zdroje bílkovin, které můžeme v naší stravě mít. A bílkoviny nejsou třeba jen při budování svalstva, ale i při každodenním fungování našeho těla.
Vejce jsou chutné a zdravé zároveň. Navíc patří mezi cenově dostupné suroviny. Samozřejmě platí, že je třeba k nim přistupovat s mírou. Obecně se za vhodnou porci považují zhruba 2 vajíčka denně. A určitě by nemělo jít o ty smažená a ještě třeba s uzeninou. Ideální jsou vejce vařená, doplněná čerstvou nebo dušenou zeleninou.
Tip: Vajíčka natvrdo na krajíci čerstvého chleba s máslem jsou opravdovou lahůdkou...
Poslat článek
Tisk
Štítky: zdraví, vejce, strava, vitamíny, cholesterol