Nepřehlédněte
Klimatizace: aby se vám i v létě dobře dýchalo
Kurz permanentního make upu - 4 pádné důvody, proč byste se měli naučit techniku pudrového obočí
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Zimní energie
S přicházející zimou a vidinou Vánoc a vánočního cukroví, smažených řízků, chlebíčků a dalších lákadel, se spousta z Vás uchýlí k rychlé úspoře energie a v zájmu štíhlé linie se zaměří na syrovou zeleninu a nízkoenergetické potraviny, aby vánoční přejídání mělo co nejmenší následky. Kdo z vás si ale uvědomí, že právě toto období je pro organismus náročné, je vystaveno vlivům počasí, nedostatku slunečních paprsků? Právě v zimě organismus potřebuje posílit energii správně zvolenou stravou. Ne jenom lidé, kteří se snaží hubnout, nebo si udržet hmotnost, ale úplně všichni lidé by se měli zaměřit na potraviny s hřejivými účinky. Se správně zvoleným jídelníčkem nebudete trpět pocitem studených rukou a nohou, tělo bude mít dostatek energie pro zvládnutí zimy a nebude mít potřebu ukládání tuků do zásob ve snaze nezmrznout.
Které potraviny tedy v zimě jíst?
Ideální jsou luštěniny, obiloviny, jáhly, ořechy a semínka, kořenová zelenina, česnek, cibule, maso, vejce, kvalitní tuky, zelenina mírně tepelně upravená, kompoty, využijte energii z koření, vhodná se skořice, fenykl, kmín, anýz a zahřejí Vás i pikantnější druhy jako pepř, pálivá paprika, či chilli, pijte černé čaje, využijte sílu zázvoru, nebojte se v zimě sladkých chutí.
Vyhněte se naopak syrovým zeleninovým salátům, obzvláště měkkým druhům zeleniny, mají velký ochlazující účinek, zrovna tak většímu množství cizokrajného ovoce, není vhodné pít čaje zelené a z chutí by jste měli omezit kyselé, hořké a slané.
Přeji Vám příjemně a teple prožitou zimu.
Jana, Nutriční poradna
Poslat článek
Tisk
Štítky: