Valentýnské pečení

 
Valentýnské pečení

Blíží se 14. Února a s ním svátek sv. Valentýna

 
 
 
(„Svátek svatého Valentýna (zkráceně také Valentýn), se slaví v anglosaských zemích každoročně 14. února jako svátek lásky a náklonnosti mezi intimními partnery. Je to den, kdy se tradičně posílají dárky, květiny, cukrovinky a pohlednice s tematikou stylizovaného srdce, jako symbolu lásky. V poslední době se tento svátek šíří i v kontinentální Evropě, do určité míry z komerčních důvodů.
 
Svátek je pravděpodobně odvozen od svátku Lupercalia slaveném ve starověkém Římě. V předvečer tohoto dne byly do „urny lásky“ vloženy lístečky se jmény mladých dívek. Každý mladý muž potom tahal lísteček a dívka, jejíž jméno si vytáhl, se měla stát jeho „miláčkem“ v následujícím roce.
 
Legenda také říká, že tento den začal být známý jako Den svatého Valentýna až díky knězi Valentýnovi. Claudius II., vládce Říma, zakazoval svým vojákům, aby se ženili nebo jen zasnubovali. Bál se, že by chtěli zůstat doma u svých rodin a nešli do boje. Valentýn vzdoroval vládci a tajně oddával mladé páry. Byl zatčen a později popraven 14. února. Svátek Luprecalia splynul s oslavami mučednictví Svatého Valentýna a vznikl romantický svátek, který je nyní 14. února slaven.“)
 
Zdroj: Wikipedie
 

 

A protože ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem, mám pro vás jeden inspirační a naprosto jednoduchý „valentýnský“ recept, na linecký koláč.

Budete potřebovat:

Těsto:

250g másla, nebo Hery

125g cukru moučka

1 žloutek a 375g prosáté hladké mouky

(nebo linecké těsto Vámi léty ověřené)

Těsto vypracujeme, necháme odpočinout v lednici a vyválíme na tenký plát, kterým vyložíme koláčovou formu (není potřeba formu vymazávat). Propícháme vidličkou, namažeme marmeládou a nalijeme na ně tvarohovou náplň (jak silné vrstvy záleží jen na Vaší chuti).

Náplň:

Plnotučný tvaroh (nebudeme si nic nalhávat, co je tučné, to je prostě dobré!!)

Vanilkový cukr a cukr moučka (v množství, jaké máte rádi)

Citronová kůra

1 žloutek

 Umístíte formu do trouby a pečete na 120°C asi 25 minut. Poté necháte koláč vychladnout.

Nakonec rozředíte trošku marmelády (třeba ovocným sirupem) a vmícháte do ní plátkovou želatinu a nalijete na vychladlý koláč, před úplným ztuhnutím můžete do želatiny jako ozdobu vmáčknout tvary vykrájené a upečené ze zbytku lineckého těsta, nebo čerstvé ovoce… ;-)


2014.01.27 | Andrea Tomanová | přečteno: 30331x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Valentýn pečení koláč linecký inspirace

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Ohrožená: Psychothriller, který vás pohltí od začátku do konce

Napínavý detektivní příběh s místy až mrazivými prvky thrilleru, kde ale nechybí ani milostné zápletky a emoce, pře...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.10.21 | přečteno: 30115x

Dům na útesu – temný psychothriller s nečekanými zvraty

Od Rachel Abbottové jsem četla všechny knihy, které u nás byly vydány. Její styl se mi líbí, a proto jsem se těšila i na...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.01.10 | přečteno: 30082x

Vytváření hranic online

Většina z nás tráví na internetu hodně času, někdo opravdu až moc. To, že být neustále online, může mít mnoho negativníc...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.07.28 | přečteno: 30117x

Úsměv, prosím.....

Smích má mnoho skvělých vlastností. Pomáhá léčit, spaluje kalorie, vyhlazuje pleť a rozjasňuje tvář. Především ale sm...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.08.05 | přečteno: 30030x
 

Portál pro ženy