newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Proč se stravovat podle ájurvédy? Získá tím nejen tělo, ale i duše

 
Proč se stravovat podle ájurvédy? Získá tím nejen tělo, ale i duše

Podle ájurvédy rozeznáváme tři takzvané základní kvality ovlivňující tělo a mysl: sattvu, radžas a tamas. Vše v přírodě obsahuje tyto tři prvky, ale v různých poměrech.

Sattva je kvalitou rovnováhy a harmonie. Radžas je kvalitou vášně a činnosti. Tamas je kvalitou netečnosti a potenciálu.

 

Když jsme šťastné a pozitivní, jsme ponejvíce sattva. Jsme-li aktivní a intenzivní, jsme více radžas, a když jsme pomalé a letargické, jsme hlavně tamas.

Jak už vyplývá z výše řečeného, základní tři kvality obsahuje vše, co na zemi existuje, proto vás asi nepřekvapí, že je obsahují i potraviny. A pak už jednoduchým vzorcem zjistíme, že podle toho, čím se stravujeme, dostáváme do těla energii sattva, radžas nebo převážně tamas.

Co je důležité

Měly byste vědět, jaké dopady má strava, kterou přijímáte, na vaše tělo a duši, ostatně proto se zde zabýváme podrobným jmenováním jednotlivých druhů potravin.

Radžas a tamas strava údajně narušuje integraci mysli, těla i ducha, zatímco sattva ji podporuje. V indické filozofii se jogínům a světcům doporučuje jíst pouze sattva stravu. V našem hektickém světě bychom s tímto typem stravy asi nevystačily, na zvládání změn a dynamičnost, která v současné době vládne západní civilizaci, potřebujeme také energii radžas, energii akce a pohybu.

Důležité pro nás je udržovat rovnováhu mezi sattvickou a radžas stravou, ale snažit se vyhýbat potravinám s kvalitou tamas.

                                                               

Která je která?

Sattvická strava

Tento typ jídelníčku dodává tělu potřebnou energii bez toho, aby jej zbytečně zatěžoval. Zklidňuje a  pročišťuje mysl, potraviny jsou hlavně čerstvé, šťavnaté, lehké, přitom však dostatečně výživné a chutné. Patří sem všechna dobře stravitelná jídla sladké chuti (ovoce) a některé druhy zeleniny a mléčných výrobků.

Doporučuje se hlavně konzumace ovoce, dobře stravitelných druhů zeleniny, klíčky, obiloviny, oříšky, fazole mungo, červená čočka, rýže basmati, čerstvé mléko a jogurty, med a vybrané druhy koření a bylinek, jako je například koriandr, fenykl, kurkuma, bazalka, skořice, kardamom, šafrán, heřmánek či jasmín.

                                                                

Radžas strava

Strava radžas zahrnuje většinu luštěnin a obecně potraviny s vysokým obsahem bílkovin, např. drůbeží a rybí maso. Patří sem i ostrá koření a některé druhy zeleniny. Svou podstatou je slaná, kyselá, trpká, ostrá a suchá. Vytváří v těle i mysli pohyb a aktivitu. Na druhou stranu z ní může pocházet také zloba, rozrušení a bolest.

Zahrnujeme sem papriku, rajčata, lilek, česnek, brambory, cibule, z obilovin je to pohanka a jáhly, dále sem patří většina luštěnin, bílé maso a z koření třeba chilli, kajenský pepř, hřebíček, muškátový oříšek nebo sůl. Do této skupiny potravin patří také káva, černý čaj a tabák.

                                                                

Skupina tamas

Jídlo této kvality nikdy nebude dobré pro váš organismus, už proto ne, že sem patří jídlo zkažené, chuťově nedobré, moc dlouho skladované, ale i mražené a konzervované. Dále sem patří alkohol a geneticky modifikované či vysoce zpracované potraviny.

Tamas strava způsobuje ospalost, únavu, na mentální úrovni pesimismus, pochyby a nevědomost. K trávení této stravy je zapotřebí velké množství energie.

Příkladem tohoto typu stravy je červené maso, tvrdé a tavené sýry, ohřívaná jídla, jídla smažená a průmyslově upravované potraviny.

Na tamas si dejte dobrý pozor                                                                                 

Ovšem nejde jen o konkrétní výběr jídla, do letargického a apatického stavu, který způsobuje přebytek tamas energie, je například i příliš velké množství stravy, a to i té sattvické. Dále dejte pozor na jídlo konzumované ve spěchu a stresu, příliš časté jezení nebo naopak dlouhé hladovění a vyhýbejte se jednostranné stravě.

 

2022.06.27 | Jana Brandtlová | přečteno: 30119x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: strava potraviny rozdělení potravin zdraví tělo mysl harmonie nálada

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Trápí Vás suché a popraskané paty?

Pokud jste odpověděli ano, pak rozhodně nejste sami. Problém se suchou, drsnou a popraskanou kůží na patách trápí vel...
 
celý článek | Admin | 2014.06.27 | přečteno: 30094x

Praktické obklady do kuchyně

Do své nové kuchyně už jste si vybrali kuchyňskou linku, osvětlení a položili tu správnou podlahu. Ale co obklad na zeď ...
 
celý článek | Admin | 2017.08.08 | přečteno: 30261x

Ložnice je jedním ze základů zdraví

Místo pro spánek a relaxaci by mělo být přesně takové, abyste se zdravě vyspali a odpočinuli si. Není sic...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.07.04 | přečteno: 797x

Krása splétání uzlů opět ožívá

Ruční technika splétání provázků za pomoci uzlů byla v minulosti spíše praktickou záležitostí. V poslední době se dostáv...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.02.09 | přečteno: 30361x
 

Portál pro ženy