newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Proč jsme na jaře unavení?

 
Proč jsme na jaře unavení?

V létě je moc teplo na příliš velkou aktivitu, na podzim nás přemáhá podzimní splín, v zimě se nejraději choulíme doma pod dekou s hrnkem čaje, a na jaře se hlásí o slovo únava. Možná si říkáte, že takzvaná „jarní únava“ je jen taková další omluva pro to, když se nám nic nechce. Pravdou ale je, a i odborníci se shodují, že na jaře opravdu dochází k mnoha změnám, které nás mohou vyčerpat po fyzické i psychické stránce. Záleží jen na citlivosti jedince, jak moc s ním jarní únava zatočí, a po jakých sáhne podpůrných opatřeních.

 

Proč jsme na jaře unavení?

Vysvětlení toho, proč se s příchodem jarních měsíců cítíme vyčerpaní a bez energie, hledejte v uplynulém období. Přes zimu, ač si to mnozí ani neuvědomujeme, přepne naše tělo na docela jiný režim, než jsme zvyklí. Spotřebujeme každý den mnohem více energie k tomu, abychom se udrželi v teple. Náš imunitní systém je v pozoru 24/7, aby nás ubránil před chřipkou a dalšími virovými onemocněními, které jsou v tomto období nejvíce aktivní. Doslova trpíme nedostatkem slunečního záření a jeho důležitého vitamínu D. Instinktivně saháme po potravinách, které nás zahřejí a nabijí energií, ale obsahují málo vitamínů a hůře se tráví – sladkosti, těžší pokrmy jako omáčky, pečené maso, knedlíky. Trávíme málo času na čerstvém vzduchu, málo se hýbeme a sportujeme. Po několika měsících v takovém módu se není čemu divit. Zákonitě musí přijít bod vyčerpání.

Řešení je nasnadě – ovládnout naše podvědomí a hlídat si zdravý režim i během zimy. Místo guláše salát z avokáda, k odpolední kávě ovocný salát namísto větrníku a večer nesednout k filmu, ale upalovat do fitka. Jenže nikdo není superhrdina a naše instinkty a vnitřní potřeby někdy zkrátka neovládneme. A je to tak v pořádku, příroda ví, co dělá. Pokud se ale máme na jaře rychle a bezbolestně přepnout do aktivního režimu a nastartovat znovu všechny zamrzlé procesy, musíme si trošku pomoci.

Psychická pohoda jako základ

Vše začíná v hlavě. Abychom byli fit na těle, musíme si dát do pořádku psychiku. Jedno bez druhého zkrátka fungovat nemůže. Po novém roce se často cítíme slabí, vidíme před sebou jen spoustu práce, závazků a povinností, léto a příjemné zážitky v nedohlednu. Ale proč to nezměnit? Zapomeňte na přísná novoroční předsevzetí a raději si naordinujte něco, co vám vykouzlí úsměv na tváři. Už dlouho jste chtěli vyzkoušet něco bláznivého? Do toho! Zařaďte si do programu netradiční zážitky – indoor surfování, koupel v pivu, letecký simulátor Boeingu, návštěvu exotické restaurace…nikdy nebylo jednodušší udělat si život zajímavější. Nebo přepište datum dovolené a vyrazte do teplých krajů už zjara – letenky dnes koupíte výhodně a cena dovolené se nijak nebude lišit od obligátního Chorvatska v červenci.

Jídlo jako lék

Nemusíte hned násilně plnit nákupní košík ovocem a zeleninou a při projíždění kolem regálů s pečivem zavírat oči. Sledujte sezónní produkty, již naši předkové věděli, že s jarní únavou pomohou - čerstvé klíčky, bylinky a lokální zelenina a ovoce. Postupně zařazujte tyto potraviny do jídelníčku a zjistíte, že na rajskou s knedlíkem nebo krupicovou kaši už si ani nevzpomenete.

Sport a pohyb ano, ale..

Nijak nepodceňujeme význam pohybu a sportu. Jen nesmíme přepálit start. Pokud nejste celoročně aktivní sportovci a přes zimu jste maximálně jednou vyrazili na běžky (a rychle zabočili do nejbližší osvěžovny na grog), začněte zvolna. Každý druhý den krátká procházka bude ze začátku stačit a vašemu tělu dá signál, že od teď se má připravit na pravidelnější pohyb. Pak už stačí přidat vaši oblíbenou sportovní aktivitu alespoň jednou týdně a máte vyhráno. Jako vždy platí staré známé „všeho s mírou“.

 

2017.04.26 | Nikol Mohoritová | přečteno: 30120x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: jarní únava jaro sport zážitky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Sex a milování jako nástroj manipulace?

Ve společnosti opačného pohlaví se občas dozvíte spoustu zajímavých věcí a postřehů, které vás hodně udiví a občas př...
 
celý článek | Meridene | 2014.06.08 | přečteno: 30211x

5 tipů, jak uspět při hledání práce

Téměř každý se s tím setkal. A všichni víme, že to není žádná sranda. Zažádat o práci, nebo brigádu, projít si pohovo...
 
celý článek | Jan Kodl | 2013.06.23 | přečteno: 30099x

Jak bojovat s celulitidou domácími prostředky?

Nevzhledná kůže na zadečku a stehnech plná hrbolů a ďolíčků – to je noční můra všech žen. Některé měly dosud to štěstí o...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.06.20 | přečteno: 30037x

Postavme se na hlavu

Někdy je dobré obrátit svůj pohled na svět o sto osmdesát stupňů. Jogíni to dělají běžně. Pro nás ostatní smrtelníky ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.06.06 | přečteno: 30489x
 

Portál pro ženy