newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Máte namířeno na dovolenou? Připravte se na to, že v některých zemích se neuklízí

 
Máte namířeno na dovolenou? Připravte se na to, že v některých zemích se neuklízí

Čas dovolených se nezadržitelně blíží a vy marně vybíráte to, co vám letos vykouzlí úsměv na tváři? Na výběr je toho dost, ale ne zdaleka vše stojí za to. Jen málokdo si užívá toulky mezi odpadky.

 

Čistota až na prvním místě

Žijeme v době, kdy můžeme vyrazit za hranice celoročně. Na zimní i letní dovolenou, k moři, na hory, za poznáním, k pyramidám, do pouště i do džungle, za krásou zapomenutých vesniček i do přelidněných měst, prozkoumat rokle, vystoupat na vrchol nejstrmějších štítů, bavit se v Disneylandu nebo se ubytovat v majáku na opuštěném ostrově, podívat se do chřtánu sopky, zdolávat ledovce, jít po stopách historie a dávných tradic. Každý podle svého vkusu. Problém je ale v tom, že zatímco ceny stoupají a to, co platíme dnes za běžný výlet na týden, bylo před dvaceti lety otázkou luxusu v exotice. A tak chceme - zcela přirozeně - čistotu. Je to moc? Ne. Doma přece taky udržujete pořádek, na pracovní stole jakbysmet. Vedete k úklidu děti a poctivě třídíte odpad. Tak proč to trpět tam, kde se navíc vydáváte z peněz?

                                                                

Balkán

Jsou země, které stojí ve stínu chorvatských pláží, předražené Itálie nebo západní Evropy se všemi ikonickými věžičkami, zámky a zábavními parky. Balkán si ale pomalu hledá místo v žebříčku míst, která stojí za to navštívit. Ještě stále je to alternativa spíše pro šetřivé cestovatele. Známená ale to, že se vydáváte za hranice takzvaně low-cost, sníženou laťku pro prostředí? Ano i ne. I v Černé Hoře nebo Makedonii si můžete vyhodit z kopýtka a užít si dovolenou za desítky tisíc korun, ale jen hrstka cestovatelů tam vyráží s naditou peněženkou. Chcete do přírody za dechberoucími výhledy, za tradičním jídlem, na festivaly. A dost možná jste ochotní přehlédnout nějakou tu hromádku nepořádku nebo začínající skládku. Ale to jen za městem. Kopce a údolí by měla zůstat netknutá. Taková jsou pravidla.

                                                                

Běžně se ale stává, že na nádraží kličkujete mezi žvýkačkami a injekčními stříkačkami, že křoví zdobí igelitové sáčky všech barev, že se nestačíte vyhýbat psím výkalům, že za každým drnem je pytlík od chipsů, lednička nebo hromada cihel. A to kazí dojem z nové země. Balkán má velké ambice a má na to, aby si je vyplnil. Bohužel kopíruje západní styl podnikání, ale služby pokulhávají. Chtějí kasírovat a ruku natahují obstojně, ale odmítají investovat do úprav a údržby.

Podobně jsou na tom i další země - Jordánsko, Keňa, jihovýchodní Asie. Tam se každý den vyráží za vesnici, aby se přebytky - ideálně v těžko rozložitelné tašce, vynesly za poslední plot. Tam, kam se nikdo nedívá.

                                                                

Má tahle situace řešení?

Pravděpodobně ne. Turista chce cestovat a poznávat nové kraje. A některé země se nehodlají probrat z toho zlého snu a nenatáhnou si gumové rukavice a nepřiloží ruku k dílu. Poraženým ale zřejmě nezůstanou cestovatelé. Důvod je jasný. Žijeme totiž v době, kdy i negativní zkušenost má své čtenáře. A to pro klid na duši bohatě stačí. Co na tom, že jste strávili poslední dny na hromadě odpadků a zadržovali dech, protože ten odporný zápach vám vypaloval nosní dírky? Ti druzí - vaši sledující - to chtějí vědět. Sdílení zkušeností neztrácí hodnotu. Naopak. A tak dřív nebo později přijdou časy, kdy budete vědomě cestovat za bordelem. Na Balkán nebo klidně ještě dál. Nebudete se pozastavovat nad nulovou schopností zamést za sebou, ale uděláte z toho přednost. Něco, co na svých cestách rádi lovíte a bavíte tím druhé.

I tak to jde. A spokojení jsou ve finále všichni. Tak kam to bude příště? Albánie, Bosna, Srbsko nebo Bulharsko? Ani tam si totiž s odpadkovým košem místní často netykají.

 

2024.07.29 | Jana Brandtlová | přečteno: 343x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zahraničí dovolená město odpadky příroda turistika turisté nepořádek

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Její přítel je homosexuál

Homosexuální muži se častokrát bojí přiznat ke své orientaci. Vzhledem k dnešní době už to není tak velký problém a l...
 
celý článek | Jakub Špiller | 2013.03.08 | přečteno: 30511x

Znamení

V životě asi každého z nás přijdou situace, kdy i silným náturám zkrátka dochází síla. Trápení našich ratolestí nebo ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.02.28 | přečteno: 30607x

Klíč ke zdravému a chutnému vaření? Samozřejmě kuchyňská váha

Nezáleží na tom, jestli chcete péct, smažit, vařit, fritovat nebo třeba grilovat, základem všeho je správný poměr surovi...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.04.30 | přečteno: 30746x

Elegantní a originální fotokniha uchová vzpomínky v té nejhezčí podobě

Svatba, dovolená, oslavy s rodinou a přáteli, to jsou všechno chvíle radosti a štěstí, které bychom si chtěli uc...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.09.20 | přečteno: 30409x
 

Portál pro ženy