Nepřehlédněte
Kalhoty pro sexy zadeček? Freddy jeans!
Čeká vás ve škole tripartita? Co to je a proč odzvonilo třídním schůzkám?
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Chřipkoví zabijáci
A máme tu opět po roce chřipkovou epidemii! Z tisku, rádia i televize se na nás hrnou zajímavé rady, jak s viry co nejrychleji zatočit. Většinou jsou doporučovány přípravky známé z lékáren. Ty ale mohou užívat krátkodobě a bez nežádoucích účinků především dospělí, pro děti už tolik vhodné nejsou. Což takhle zkusit léčbu přírodními prostředky, které jsou po staletí prověřené?
Základem boje se zákeřnými viry a baktériemi je dostatečná odolnost organismu, reprezentovaná jeho imunitou. Jak tedy imunitu posilovat? Jde o dlouhodobý proces, takže ideální je začít už s koncem léta a pokračovat během celého roku. Základem je dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, dostatek sluníčka (umožní syntézu vitamínu D) a dostatek vitamínu C, vitamínů skupiny B a vyvážený poměr minerálů, včetně zinku.
Které přírodní zdroje tedy můžeme využít?
Vhodně poslouží starý dobrý šípkový čaj. Šípky obsahují velké množství vitamínu C a lze se jimi osvěžit i v čerstvém stavu na vycházce předjarní přírodou. Stačí přímo z keře utrhnout několik plodů a vymáčknout z nich oranžovou dužinu, která je „céčkem“ přímo nacpaná. Stejným způsobem lze použít i plody rakytníku (marmelády, džemy, sirupy a pomazánky lze přidat do jogurtů a kaší, případně jen tak namazat na krajíc čerstvého chleba). Z dalšího ovoce lze s úspěchem využít všechny druhy plodů, které se u nás pěstovaly už za našich babiček a prababiček: jablka, hrušky, švestky (výborné jsou křížaly, ze kterých lze uvařit i skvělý čaj), rybíz, jahody, borůvky, maliny, ostružiny (každá hospodyňka má v mrazáku jistě dost zásob od léta).
Také zelenina obsahuje mnoho vitamínu C. Jedním z nejlepších tipů je kysané zelí přímo ze škopku. Již námořníci s sebou na své dlouhé výpravy vozili soudky této kvašené pochoutky, aby se vyhnuli kurdějím, což je nemoc způsobená právě nedostatkem tohoto vitamínu. Také paprika a červená řepa jsou jeho velkou zásobárnou. O cibuli a česneku nemluvě. A co teprve čerstvý strouhaný křen – ten dokáže rychle zatočit i s rýmou! Pro děti je vhodnější nastrouhat ho s jablíčky v poměru 1:2. Dalšími výbornými prostředky v boji proti nemocem z nachlazení jsou některé druhy koření – zázvor, hřebíček, skořice a chili.
Teď v předjaří je možné už za okny vypěstovat třeba řeřichu. Nasekaná na chléb s máslem nebo do pomazánek, či na míchaná vajíčka nemá konkurenci! A navíc se zabaví i děti – mohou se o misku s výsevem řeřichy starat. Určitě budou překvapené, jak rychle jim poroste. A vlastnoručně vypěstovaná zelenina jim bude chutnat mnohem více.
Další zásobárnou zdraví prospěšných látek je med ve všech svých podobách. Nejčastěji ho používáme k oslazení čaje, ale nejúčinnější je ve směsi se skořicí namazaný na pečivo s máslem. Dospěláci mohou použít i variantu tekutou – dvě deci horké medoviny odplaví nejen nemoc, ale i splín...
V poslední době se pokročilo i ve výzkumu dalších látek, které mají na posílení imunity zásadní vliv – jsou to tzv. betaglukany. Jde o skupinu polysacharidů (složených cukrů), které se vyskytují ve větší koncentraci například v některých houbách – čínské houbičce šii-take (prodává se například jako součást mražené zeleniny na „čínu“) nebo třeba v našich hlívách. Hlívu ústřičnou můžete potkat celoročně na procházkách přírodou, v lesích a parcích, jako dřevokaznou houbu na kmenech stromů nebo pařezech. Můžete ji ale také koupit čerstvou, nebo si ji sami vypěstovat. Tato houba má široké uplatnění v kuchyni – výborná je z ní nepravá dršťková polévka, výtečná je opečená jen tak na másle na pánvi, lze ji přidat do polévek, jako náplň do palačinek a slaných nákypů. Výhodou je, že ji lze použít i bez tepelné úpravy přímo do zeleninových salátů a ani po zamražení neztrácí na své kvalitě.
Závěrem je dlužno dodat, že všechny vyjmenované bio potraviny neúčinkují „přes noc“, ale jejich dlouhodobé zařazení do našeho jídelníčku dokáže nejen nemoc odvrátit, ale zároveň nám dodá potřebnou energii v tomto předjarním období. Pokud nás přece jen nemoc přepadne, pak s využitím alespoň některých z výše uvedených přírodních zabijáků stoprocentně zkrátíme její dobu na nezbytné minimum.
Zdroje fotografií:
http://naturalsociety.com/wp-content/uploads/green_tea_cups_680.jpg
http://www.naturfoto.cz, © Jiří Bohdal
de:Benutzer:Rainer Zenz – Own photo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=592995
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Austernseitling.jpg, ©Eric Steinert
Poslat článek
Tisk
Štítky: chřipková epidemie vitamín C betaglukany přírodní léčba