Nepřehlédněte
Dobrodruh, který se zúčastnil Mistrovství světa v Adventure race
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Vybrat kvalitní nůž nemusí být snadné. Tyto parametry jsou rozhodující
Ostří
Základním ukazatelem kvality nože je ostří. Rozdíl mezi nimi závisí na postupech při výrobě – ty mohou být velmi různé, ale obecně platí, že se vyplatí vsadit na osvědčené společnosti, které používají patentované postupy. Do kuchyně se asi nejlépe hodí japonské nože, které mají speciálně tvarovanou čepel, aby krájení potravin bylo maximálně komfortní a efektivní.
Tvar
Pokud vaříte jen párkrát do týdne a obvykle nepřipravujete pokrm pro více než 5 lidí, pak není tvar tolik rozhodující. Jestliže však s nožem, pracujete denně a jde vám i o komfort, hraje tento parametr klíčovou roli. Rukojeť by vám měla dobře padnout do dlaně, důležité také je, aby byl nůž optimálně vyvážený a kvalitně zpracovaný. Velmi důležitá je konečná úprava hran, přechodů mezi čepelí a rukojetí apod. – pravé tyto detaily rozhodují nejen o komfortu při používání, ale také chrání vaše ruce před možným zraněním.
Čepel
Před nákupem nože si musíte ujasnit, k čemu budete nůž požívat. Některé tvary čepele jsou univerzálnější, ale jeden nůž vám nevystačí ani v kuchyni, ani při práci. Klasikou, která však nesmí chybět v žádné v domácnosti, je menší nůž s rovným ostřím, kterým nakrájíte prakticky cokoliv. Švýcarské nože se zase hodí spíše na práci nebo do přírody. Ne nadarmo se často prodávají ve formě skládacích multifunkčních nástrojů, které jsou skutečně nepostradatelnými pomocníky kdekoliv v přírodě.
Nebojte se nechat si poradit odborníky – ti dobře vědí, na co se při výběru zaměřit a mají zkušenosti s rozpoznáváním zdánlivě kvalitních nožů, které ale v praxi nefungují.
Zdroj obrázku: GCapture / Shutterstock.com
Poslat článek
Tisk
Štítky: nůž, rady a tipy, výběr, domácnost