Nepřehlédněte
Přídržné magnety: Praktické tipy pro využití v domácnosti a dílně
Rybí tuk v těhotenství je výborným zdrojem omega-3 i vitamínu D. Zkusíte ho?
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Letní grilování: Menu z grilu 3.díl
Grilované krevety
Na 4 porce potřebujete:
- 0,5 krevet
- 3-5 lžic olivového oleje
- 3-5 lžic medu
- 3-5 lžic sójové omáčky
- 3 stroužky česneku
- Šťáva z jedné limetky
- Sůl, pepř
Pokud máte čerstvé krevety (jsou tmavé našedlé barvy), musíte je nejdříve omýt, zbavit je krunýře a nejlépe i tmavého střívka, které se nachází v horní části těla. Koupíte-li předvařené krevety (jsou oranžovo-růžové), ušetříte si práci s jejich loupáním. Připravené krevety osolte, opepřete a naložte na malou chvíli do marinády, kterou připravíte smícháním olivového oleje, utřeného česneku, sójové omáčky, medu a limetkové šťávy. Poté je zprudka opečte na grilu na rozpálené pánvi Wok. Nemáte-li tuto pánev, můžete krevety vyskládat přímo na grilovací rošt, ale nechte je grilovat opravdu jen malou chviličku z každé strany. Obzvláště předvařené krevety by se rychle vysušily a přišly o svou chuť. Ihned servírujte, například se zeleninovým salátem.
Losos na grilu s medem
Na 4 porce potřebujete:
- 4 porce filé z lososa
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 4 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce hnědého cukru
- Sůl, pepř
Nejdříve si připravte směs, kterou budete potírat lososa. Rozehřejte v kastrolku máslo s cukrem a medem, přidejte ke směsi olej, sójovou omáčku a hořčici. Lososa opepřete, osolte a potřete olejem. Na rozpálený gril položte porce lososa kůží dolů a na horní stranu rozetřete připravenou směs. Zhruba po 6 minutách lososa otočte a nechte dalších asi 5 minut grilovat. K lososu se výborně hodí například salát z nových brambor, bramborová kaše nebo třeba těstovinový salát.
Grilovaný ananas
Na 4-6 porcí potřebujete:
- 1 větší zralý ananas
- 1 ½ hrnku cukru
- 1 lžička mleté skořice
Připravit grilovaný ananas je snadné. Čerstvý ananas oloupejte, vykrojte z něj tvrdý střed a nakrájejte plod na plátky. Ty obalte ve směsi cukru a skořice. Pokládejte na středně rozpálený gril a grilujte zhruba 5 minut z každé strany metodou přímého grilování. Podávat můžete jen tak samotné, se šlehačkou nebo se zmrzlinou, záleží na vaší chuti.
Inspirujte se i našimi dalšími recepty: Letní grilování: Menu z grilu 2.díl
Poslat článek
Tisk
Štítky: grilování, recepty na gril