Nepřehlédněte
Extrémně účinný antioxidační přípravek: Acai Resveratrol
I velká ňadra si zaslouží krásnou a skvěle padnoucí podprsenku
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Domácí sametové likéry pro slavnostní chvíle
Klasický vaječňák, výborný likér s příchutí karamelu či kokosový a kávový likér, ty všechny si můžete připravit během chvíle doma. Jejich výroba je snadná a chuť výborná. Takový likér v pěkné lahvi navíc může být i skvělým dárkem pod stromeček, který potěší vaše blízké. Pochutnejte si s námi, na zdraví!
Vaječný likér
½ litru mléka
250 g moučkového cukru
6 žloutků
1 vanilkový cukr
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (Salko)
200 ml rumu
Mléko nechte přejít varem a zase zchladnout. Mezitím vyšlehejte do pěny žloutky s oběma cukry a poté ke směsi přidejte Salko, převařené mléko a rum. Toho může být i víc, pokud chcete vaječňák s větším řízem.
Z této dávky získáte asi 1 litr vaječného likéru.
Karamelový likér (Domácí Baileys)
1 vanilkový puding
½ litru mléka
2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka (ideálně rovnou karamelové Salko)
½ litru rumu
Nejdříve si připravte karamelové slazené mléko a to tak, že necháte plechovky Salka 2 hodiny vařit ponořené ve vodě. Nechte je poté před otevřením vychladnout, jinak by vám mohlo při otvírání mléko z plechovky vytéct ven. Tuto část si můžete odpustit, pokud koupíte rovnou karamelové Salko. Dále uvařte puding podle návodu a nechte ho vychladnout za občasného promíchání. Studený puding se Salkem mixujte a přilévejte postupně rum, až vznikne hladký likér.
Z této dávky získáte asi 1,5 litru karamelového likéru.
Kokosový likér
2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka (ideálně rovnou karamelové Salko)
2 plechovky neslazeného kondenzovaného mléka
200 g strouhaného kokosu
400 ml rumu ( nebo 200 ml rumu a 200 ml bourbonu či whisky pro lepší chuť)
Opět si nejdříve uvaříme plechovky Salka, pokud nemáme koupené karamelové mléko. Strouhaný kokos nasucho opražíme a zalijeme neslazeným kondenzovaným mlékem, přivedeme k varu a necháme povařit asi 5 minut. Mléko tak získá kokosovou příchuť. Obě vychladlá mléka slijeme a mixujeme, během toho přiléváme alkohol. Poté přecedíme, aby v likéru nezůstaly zbytky kokosu.
Z této dávky získáme asi 2 litry kokosového likéru.
Kávový likér
2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka
4 žloutky
1 vanilkový cukr
250 ml rumu (nebo 125 ml rumu a 125 ml whisky)
250 g cukru krupice
2 lžíce instantní kávy
4 lžíce vroucí vody
Instantní kávu dejte se lžící cukru do hrnku a zalijte horkou vodou. V míse ušlehejte do pěny žloutky, zbytek cukru krupice a vanilkový cukr. Poté vmíchejte kávu, slazené mléko a alkohol. Nechte odstát, dokud neopadne vytvořená pěna. Poté přeceďte do lahví.
Z této dávky získáte asi 1 litr kávového likéru.
P.S.: Máte-li raději dobrý punč, podívejte se na recepty v tomto článku.
Image courtesy of Tina Phillips at FreeDigitalPhotos.net
Poslat článek
Tisk
Štítky: domácí likéry, alkohol, svátky