Nepřehlédněte
Svetry pro dámy z kolekce Medicine. Proč se vyplatí investovat do kvality?
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Dbejte na střevní mikrobiom a budete se cítit skvěle
Co je to mikrobiom
Pod pojmem mikrobiom (mikroflóra) se skrývá veškeré živé osazenstvo v určitém prostředí. Mluvíme pak o vlasovém mikrobiomu, vaginální mikroflóře a úplně nejčastěji o střevním mikrobiomu. Podle odhadů vědců počet mikroorganismů ve střevech dvojnásobně převyšuje naše vlastní buňky.
Střevní mikroflóra zahrnuje zdraví prospěšné i patogenní mikroby. Pokud je vše v rovnováze, tak se cítíme dobře. Při dysbalanci nás trápí nejrůznější zdravotní problémy. Ty se však důmyslně maskují a často nesouvisí s trávicí soustavou. Odhalit pravý problém pak může být opravdový oříšek.
Jaké problémy souvisí se střevním mikrobiomem:
- poruchy trávení (zácpa, průjem, plynatost),
- onemocnění horních cest dýchacích,
- únava,
- změny nálad,
- migrény,
- kožní problémy,
- vaginální obtíže,
- problémy s hubnutím či přibíráním.
Jak se mikrobiom vyšetřuje?
Vyšetření střevního mikrobiomu se provádí pomocí analýzy stolice. Ta je velmi podrobná a zahrnuje popsání všech organismů, které se ve střevech nachází. Výsledkem je poměrové zastoupení bakteriálních kmenů a počet přátelských probiotických bakterií.
Toto vyšetření není hrazeno ze zdravotního pojištění, ale můžete si jej nechat provést jako samoplátce. Samotný výsledek vám nejspíš nic neřekne a budete muset vyhledat odborníka. Nicméně ne každý lékař je s problematikou mikrobiomu dostatečně seznámen.
Náprava střevní mikroflóry
Střevní mikroflóra je ekosystém jako každý jiný. Velmi citlivě reaguje na každou změnu stavu. Z rovnováhy jej vyvede například:
- užívání antibiotik,
- náhlá změna stravovacího režimu,
- změna prostředí,
- stres.
Pokud víte nebo máte podezření, že vaše zdravotní problémy souvisí se střevní mikroflórou, tak se zaměřte na dodržování zdravého životního stylu. Zaměřte se na dostatek vařené i syrové zeleniny. Obzvláště vhodná je zelená listová zelenina.
Totální vzpruhu střevům dopřejete fermentovanými potravinami. Klasické kvašené zelí, kimchi, nakládaná zelenina, probiotické jogurty a kefíry obsahují střevům prospěšné bakterie. Z těch méně známých, ale velmi chutných, můžeme zmínit například kombuchu, tibi krystaly, tibetskou kefírovou houbu nebo severské kultury na „nekonečný“ jogurt.
Poslat článek
Tisk
Štítky: střeva, mikrobiom, bakterie, únava, fermentované potraviny, probiotika, střevní mikroflóra