newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Víte, jak správně prát prádlo, aby vydrželo co nejdéle jako nové a neztrácelo barvu?

 
Víte, jak správně prát prádlo, aby vydrželo co nejdéle jako nové a neztrácelo barvu?

Fungl nová drahá pračka ještě nezaručuje perfektně vyprané prádlo, které i po několika vyprání drží tvar a barvu. Každý kousek šatníku si totiž žádá jiný přístup. Jak tedy prát bílé, barvené, černé oblečení nebo boty?

 

Třídit a třídit

Každé praní by mělo začínat důkladným tříděním prádla. Udělejte si doma kupičky s těmi nejpodobnější barvami, zvláštní kupičku by mělo mít bílé a černé prádlo. Kromě barvy ale myslete i na materiál. Ideálně podle cedulek na prádle můžete vyčlenit hromádky i podle pracího programu - sportovní, 40°C atd. A další samostatnou skupinou by mělo být spodní prádlo.

Prací prostředky

Vybrat ideální prací prostředek může být taky věda. Co tedy zvolit, klasický prášek, gel nebo kapsle?

Důležité je najít si něco, co vám bude vyhovovat. Avšak prostředky na bílé prádlo je dobré používat výhradně na něj. Na trhu najdete i nejrůznější změkčovače prádla (aviváž). S tou by se mělo zacházet opatrně, spousta materiálu je nesnese. Proto je lepší používat je zejména pro praní povlečení, ručníků a osušek.

Tip: Na zářivě bílou farbu nebo na odstranění zašedlých a zažloutlých skvrn je dobrým pomocníkem kypřící prášek. Ten se vsype přímo do bubnu - jeden pytlík na jednu pračku.

Program a teplota

Neméně důležitá je i teplota vody včetně pracího programu. Dnes jsou pračky natolik inteligentní, že mají pro každý kousek prádla spešl program a je dobré se jich držet. Pomoci mohou i cedulky na oblečení s pokyny výrobce.

Obecně se dá říct, že pro skvělý výsledek stačí i nízké teploty 30-40°C, které jsou k prádlu šetrnější, ale se špínou si hravě poradí

Pouze u ložního prádla a ručníků doporučujeme zvolit teplotu 60°C.

Jak prát ekologicky a šetrně?

Být ohleduplní k přírodě se určitě vyplatí. Navíc ekologické prostředky neznamenají jen šetrnost k planetě, ale většinou i k vašemu tělu. Pro ekologické praní si můžete vyrobit vlastní eko prací prostředky:

  • Prací prášek - 1 000 g prací sody, 100 g mýdla (Jelen nebo marseillské)

  • Mýdlový sliz - tekutá verze prášku, 250 g prací sody, 250 g mýdla a 5 l vody.

  • Prášek na bílé prádlo - 800 g prací sody, 30 g mýdla, 150 g bělidla (perkarbonát sodný), 7 g aktivátoru bělidla (TAED), 10-15 kapek éterického oleje

Tip: Místo aviváže vezměte ocet.

Nakonec je možné koupit přímo ekologické prostředky, např. prací gel z mýdlových ořechů či ekologické prací prostředky Tierra verde. Pro odstranění skvrn použijte Puer, žlučové mýdlo nebo mýdlo z olivového oleje. Velmi ekologické je také Ecoegg vajíčko na praní či do sušičky.

Jak prát nejrůznější kousky oblečení?

Dnešní obchody nabízí nejrůznější kousky oblečení v nejrůznější kvalitě a z nejrůznějších materiálů. Určitě každého už napadla otázka: “A jak se tohle jako pere?” My jsme pro vás prádlo roztřídili a stručně se snažili poradit. Tak hurá do toho.

Jak prát barevné oblečení?

Klasicky barevné oblečení jistě třídíte podle příbuzných barev. Ale co když tričko hýří všemi barvami?

Vícebarevné nebo pruhované tričko může udělat pěknou paseku. Taková trička se nebojte dát k barevnému prádlu. Je lepší vždy vsadit na tmavší. Pokud tedy váháte u černobílého trička, raději jej dejte k černé barvě, tam máte jistotu, že i když farbu pustí, nenadělá tolik škody.

Tip: Když si opravdu nejste jistí kvalitou, můžete nejprv oblečení přeprat v ruce.

Jak prát košile?

I když košile svou vlastní hromádku nepotřebují, není radno jejich praní jen tak odbýt. Před každým praním by se z límce košile měla vytáhnout výztuha (pokud nějaká je). Jako další nezapomeňte rozepnout všechny knoflíčky a rozrolovat rukávy a manžety.

Klasicky pak dejte bílé k bílému, barevné k barevnému. Ideální teplota pro praní je 30 max. 40°C. Prostředkem na jemné prádlo nic nezkazíte a s otáčkami nepřekračujte 600 otáček (nejlépe 400-600).

Jak prát rifle?

Původně montérky, dnes běžné kousek každého šatníku. U riflí platí, že by se měli prát méně častěji, než ostatní oblečení. Ideální je strčit je do pračky po cca čtyřech nošení.

A jak tedy správně prát džíny?

Nejdříve je obraťte naruby, všechny knoflíky a zipy by měly být zapnuté. No a vyprat je můžete třeba s barevným prádlem.

Džínům prospívá jemný program s nízkou teplotou, tak na to také myslete.

Jak prát spodní prádlo a podprsenky?

Spodní prádlo bývá nejčastěji vyrobeno z těch nejjemnějších materiálů. Základem je vytvořit si opět samostatnou kupičku. Teď je čas uvážit, zda není lepší daný materiál přeprat v ruce - to je totiž pro spodní prádlo nejideálnější.

Nicméně ne každý má čas furt mydlit spoďáry v ruce. Ale jde to i s pračkou. Hledejte jemný program, ruční praní nebo vyloženě spodní prádlo. Teplota je většinou nastavená na 40°C. Rozhodně se vyhněte avivážím a klidně sáhnětě po šetrnějším přípravku na praní.

Tip: Na spodní prádlo existují speciální sáčky na praní, díky čemuž můžete prát spodní prádlo i s jiným oblečením.

Snad každá žena si už někdy položila otázku: “Jak prát podprsenku?”

Opět podprsenkám nejvíce prospívá praní v ruce. Zabrání se tak deformaci a zničení - především u kostic. Nicméně pračka to zvládne taky.

Do pračky dávejte podprsenku vždy zapnutou. Skvělým pomocníkem jsou sáčky na jemné prádlo nebo přímo košíček na podprsenky (ten ochrání podprsenku před deformací). A nakonec nikdy nepoužívejte aviváž. S dalším postupem je to stejné jako u spodního prádla.

Jak prát povlečení a ručníky?

U ložního prádla, ručníků a osušek je velmi důležitá hygiena, proto by se měli prát nejpozději jednou za týden. Samozřejmě je možné prát toto prádlo společně. Opět výrobce ví nejlépe, jak na to.

Obecně si ale ručníky žádají vyšší teplotu - 60°C. Se změkčovači zacházejte opatrně. Především u froté materiálu obaluje tkaninu, čímž ručníky méně sají vodu. Je dobré aviváž používat pouze pokud máte opravdu tvrdou vodu.

Jak prát deky a polštáře?

Někoho by možná ani nenapadlo rvát deku do pračky - to je ovšem chyba. Hygiena u lůžkovin je velmi důležitá.

Za noc člověk průměrně vypotí až 1 litr potu, který se samozřejmě vsakuje do dek a polštářů. Proto je dobré polštář i deku jednou, dvakrát nebo podle potřeby určitě vyprat.

Před praním je podstatná kontrola, zda není lůžkovina někde roztrhlá, aby se výplň nedostala do bubnu pračky.

Doporučená teplota je alespoň 60°C - samozřejmě opět dejte na rady výrobce.

Opatrně taky na hmotnost, kterou pračka zvládne! Je potřeba mít pračku, která vypere alespoň 7 kg prádla - jinak je lepší zajít do čistírny.

Lůžkoviny vždy perte samostatně s jemným pracím prostředkem a programem.

Jak prát softshell?

Jak prát softshellovou bundu a kalhoty může být pro někoho otázka století. Ale nehledejte v tom žádnou vědu. Ideální je sice dát si tu námahu a prát oblečení v ruce, ale nebojte se ani pračky.

Štítek od výrobce vás jistě navede a když už ho nemáte, vsaďte vždy na 30°C. Pro praní je dobré použít speciální prášek na softshell, který ochrání všechny funkční vlastnosti. Aviváž u praní softshellu berte jako sprosté slovo, naopak se poohlédněte po impregnaci.

Nakonec si pamatujte, že softshell se nesmí ždímat - ani v ruce, ani v pračce.

Jak prát funkční prádlo a termoprádlo?

Nejen šatník aktivních sportovců obsahuje řadu funkčního prádla. Prát samozřejmě musí, a často kvůli sání potu, ale opatrně. Základem je číst cedulky.

Zipy a knoflíky musí být zapnuté a kapsy vyprázdněné - takový kapesník v kapse dokáže nadělat pěknou paseku s každým prádlem. Oblečení raději otáčejte naruby a špinavé skvrny, třeba od bláta, nejdříve přeperte v ruce.

Na pračce nastavte sportovní prací program nebo pro jemné prádlo a teplotu nastavte dle štítku - pokud už ho tam nemáte opět zůstaňte u 30°C.

Otáčky je lepší nastavit nižší, mezi 600-800. Výhodou u funkčního prádla je, že většinou nevadí, když smícháte barvy, ale to základní klidně oddělujte. Změkčovači se vyhněte obloukem.

Tip: Pračku neplňte až na okraj, nejlépe do ½ až ¾ objemu. Díky tomu bude v pračce více vody a prádlo má prostor pro vymáchání. Pro funkční prádlo je lepší použít prací tekuté gely - ideálně pro sportovní nebo přímo funkční prádlo.

Jak prát reflexní oblečení?

Reflexní oblečení nemusí být jen pracovní či dopravní vesta. Spousta oblečení je doplněná o stříbrné pruhy, loga či jiné obrázky, které mají za úkol odrážet světlo. Jak ale prát toto oblečení, aby se užitečné reflexní prvky neoloupaly?

Tajemství je v tom, prát oblečení naruby, které zabrání oděru. Ve zbytku postupu se držte doporučení výrobců.

Jak prát boty?

Nikomu se nechce sedět s lavorem vody a kartáčem v ruce u bot a drhnout jednu po druhé. Dnes díky bohu můžete do pračky poslat i boty. Ale pozor na materiál a typ bot - např. kožené boty se s pračkou úplně nekamarádí.

Základem je před praním vyndat vložky a tkaničky. Vložky lze jemně vyčistit v ruce mýdlem. Na pračce byste měli hledat ten nejšetrnější program s nízkou teplotou i otáčkami.

Tip: Pro tlumení hluku, který boty v pračce vždycky dělají, můžete použít sáček na praní bot nebo i starý povlak na polštář. Vyplatí se do sáčku přidat i nějaký malý starý ručník.

Jak prát látkové pleny?

U látkových plen, které přicházejí do bezprostředního kontaktu s intimní pokožkou vašich malých uzlíčků štěstí je obzvlášť důležitá hygiena. Opět by se pleny měly prát zapnuté. Plenky se nejlépe vyperou v dostatečném množství vody, tzn. nepřeplňujte pračku.

Hygienickou čistotu, odstranění všech bakterií a zápachů docílíte teplotou vody 60°C. Otáčky nedávejte víc než na 1200 otáček. Logicky je lepší sáhnout spíše po ekologickým a co nejšetrnějším pracím prostředku a dodržovat dávkování - více prášku neznamená lépe vyprané pleny. Změkčovače rozhodně nepoužívejte.

Jak prát spacák?

Prvním krokem u praní spacích pytlů je zapnout všechny zipy, povolit stahovací tkaničky a zavázat je na uzel (aby se náhou neztratily v pračce). Spacák perte se speciálním pracím prostředkem na spacáky, nejlépe tekutým. Je dobré zkontrolovat zda je prostředek vhodný pro výplň spacáku. Na aviváže opět honem rychle zapomeňte. Program opět nastavte jemný s teplotou maximálně 40°C.

Tip: Pokud máte sušičku, ke spacáku hoďte 2 tenisáky, díky kterým se nebude peří shlukovat do chumlů.

Jak prát plyšové hračky?

Praní plyšových hraček výrobci příliš nedoporučují. Nojo, jenže jsou také rájem pro roztoče, bakterie a špínu a to vašim ratolestem jistě svěřit nechcete. Proto je lepší je čas od času vyprat.

Pro praní je dobré používat dětské prací prostředky a aviváž raději nevytahovat. Jemný program je samozřejmý a teplota by neměla přesáhnout 40°C. Ždímání určitě nastavte na nízké otáčky.

Tip: Plyšové hračky je lepší prát v ruce. Bakterie se dobře odstraní vysavačem a nebo je jednou za čas nechat přes noc vymrznout v mrazáku.

 

Kohoutová Klára

2021.10.28 | Admin | přečteno: 30546x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domácnost praní pračka oblečení rady a tipy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Soutěž s AP Servisem o prostředky značky Wpro, které provoní vaši domácnost

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2016.04.07 | přečteno: 30061x

Snídaňové koktejly dodávají tělu tolik potřebné vitamíny a minerály. A nejen ty.

Rozličnost světa, ve kterém žijeme, charakterizuje různorodost, mnohost, variabilita. Totéž platí i u potravin. Polož...
 
celý článek | Alice Drápal Audyová | 2012.12.07 | přečteno: 30058x

Otázka více než aktuální. Co dělat, když vám partner leze na nervy?

Čas od času máme svého milovaného po krk každá. V současné době se tenhle problém začal týkat opravdu všech, je to něco ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.11.26 | přečteno: 30412x

Jednotlivá znamení horoskopu mají své vlastní

S koncem roku, respektive s přicházejícím rokem novým, se vždy s horoskopy a různými výklady, co vás čeká a nemine, rozt...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.12.16 | přečteno: 30453x
 

Portál pro ženy