newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Tatarský biftek

 
Tatarský biftek

Jíte tatarák? Názory na něj se rozdělují lidi na dvě skupiny a občas se stává i předmětem sporů. Pro někoho totiž představuje lahůdku, pro jiného něco, co by za žádných okolností nevzal do úst. Do které skupiny patříte vy?

 

 

 

Základem tatarského bifteku je syrové hovězí maso, nejlépe kvalitní hovězí svíčková. Ta se ideálně naškrábe špičkou ostrého nože na jemno, případně naseká v sekáčku. Dá se i 2x-3x namlet, ale konzistence už nebude tak dobrá. Na bochánek masa se na talíři přidá ještě syrový žloutek, který je druhou ingrediencí budící u někoho nevoli. Ochucení masa se většinou nechává na strávnících, i když pravidlem to není. Někdy se ochucení ujme rovnou kuchař a záleží pak, jestli se vám trefí do chutě. Ochucovadla se ale jinak podávají zvlášť na talíři nebo v malých mističkách. Bývá to nejčastěji nakrájená cibule, sůl, pepř, worcestrová omáčka, hořčice, někdy také kečup, sladká paprika, chilli a další koření. Jako příloha se obvykle podávají čerstvé křupavé topinky.

Jestli vás láká připravit si tuto pochoutku doma, na internetu najdete nepřeberné množství receptů a záleží jen na vaší chuti, kterému dáte přednost. Pokud si netroufáte přímo na syrové hovězí maso, můžete vyzkoušet některou z odlišných variant, velmi oblíbený je například tatarák z lososa. Zvolit můžete i jinou rybu, například tuňáka. Také vegetariánské úpravy tohoto pokrmu mnohé potěší. K mání jsou recepty na tatarák ze zeleniny i ovoce. Toto označení se totiž vžilo pro všechny takovéto syrové pokrmy, podobně jako se výraz carpaccio postupně rozšířil na tenké ochucené plátky prakticky čehokoliv. Vlastně stačí, že je ingredience naškrábaná či jemně nakrájená a můžete ji směle nazvat tatarákem. Základní surovinou tak může být třeba okurek, lilek, cuketa, avokádo, z ovoce pak například broskev nebo jahody. Samozřejmě ke každému zvolenému základu se hodí jiné dochucení, u zeleniny to bývá kromě jemného koření například olivový olej nebo jogurt, u ovoce pak můžete použít třeba nějaký likér či čokoládový dresing, když stolují i děti.

Ať už máte pravý tatarský biftek v oblibě nebo se ho chystáte teprve vyzkoušet, dbejte na to, kde si ho objednáte. Raději volte dobrou restauraci, které věříte. Při přípravě doma potom nešetřete na kvalitním a opravdu čerstvém mase. Není to jen z důvodu výsledné chuti, ale hlavně kvůli otázce zdraví. Jelikož se tatarák připravuje z tepelně neupraveného masa, hrozí riziko infekce především parazitálními onemocněními. Stejně rizikový pak je syrový žloutek. V případě čerstvých surovin a jejich kvalitního zpracování se ale není čeho příliš obávat. Přesto tento pokrm není úplně nejvhodnější pro těhotné a kojící ženy, kde v případě nákazy hrozí možné komplikace i pro dítě.

Tak tedy přeji dobrou chuť všem milovníkům tataráku a těm ostatním doporučuji vyzkoušet nějakou jeho jinou variantu. Snad každý si v množství dostupných receptů najde svou oblíbenou úpravu.

 

Foto: wikipedia, autor: jlastras

 

2014.01.17 | Martina Limbergová | přečteno: 30272x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: tatarský biftek jídlo syrové maso hovězí

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Co prostě musíte mít v kabelce

Kabelka je pro ženy nezbytný módní doplněk. Ale nejen to. Zatímco muži využívají spíš prostory v autě (a vystačí si s ni...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.07.03 | přečteno: 30091x

Soutěž o doplňky stravy Inca Botanika pro štíhlé a zdravé tělo

Soutěž už skončila. Děkujeme za účast a gratulujeme výherkyni Veronice L.! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.11.19 | přečteno: 1344x

Potemnělý ráj – čtivý koktejl romantiky a napětí

Z dřívějších recenzí už možná víte, že Markéta Harasimová patří mezi mé oblíbené autorky. Opět jsem se tedy těšila na je...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.06.26 | přečteno: 30078x

Krása z plastu

"Tu PETku nevyhazuj, ještě se může hodit..!" Už jste někdy slyšela tato slova z úst své kamarádky? Dost mož...
 
celý článek | Bc. Eliška Střelková | 2014.06.30 | přečteno: 30108x
 

Portál pro ženy