newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Vezmeme to od podlahy

 
Vezmeme to od podlahy

Jak vybrat tu správnou podlahu je mnohdy oříšek. Záleží na druhu místnosti, na stupni zátěže a také na vašich osobních preferencích. Krátký nástin druhů podlahové krytiny a jejich základní charakteristiku naleznete právě v tomto článku.

 

Dlažba

 Z hlediska údržby je nejpraktičtějším řešením dlažba. Velmi lehce a rychle ji setřete teplou vodou s pár kapkami nějakého saponátu. Když se vám na ni něco rozlije, stačí mít po ruce hadr a je po tragédii.Hodí se do koupelny a na toaletu, na chodby. Ale i na terasy, balkony, do vstupní haly, případně i do kuchyní, okolo kuchyňské linky. Její dobrá tepelná vodivost ji předurčuje pro podlahy, do nichž se zabudovává topení.

+ snadná údržba, dobrá tepelná vodivost, dlouhá trvanlivost, antistatické, nehořlavé, odolné vůči UV záření

– studený dotyk v případě absence podlahového vytápění, tvrdost

Laminátová podlaha

Dobrá odolnost proti opotřebení a bezproblémová udržovatelnost, to jsou dvě významné vlastnosti mluvící ve prospěch laminátové podlahy. K tomu můžeme ještě přičíst příznivou cenu například v porovnání s dřevěnými parketami. S úklidem si není třeba lámat hlavu, stačí mít po ruce vysavač a mop s patřičným čističem. Problém nastane, když se na podlahu dlouhodoběji vyskytne větší množství vody, může dojít ke vzdutí podlahy v místě spát mezi jednotlivými částmi. Příjemná je možnost výběru různých odstínů a vzorů. Dobře vedou teplo, takže jsou vhodné i pro podlahové topení.

+ jednoduchá údržba, dobrá tepelná vodivost, antistatické, nehořlavé, odolné UV záření, snadno se pokládají, ale je lepší využít služby odborníků.

– špatně tlumí nárazy a hluk, zvlášť pokud máte doma psa, kratší životnost v porovnání se dřevem

PVC

Velký comeback prožívají také linolea. Zatímco ta stará se ještě nedávno vyhazovala, dnes už máme novinky mnohem vyšší kvality. Jde zejména o mnohem ekologičtější marmolea vyráběná z recyklovatelného materiálu.

+ dobře zvukově a tepelně izoluje, snadno se udržuje, vhodný i pro alergiky, prakticky nezničitelné

– působením UV záření může dojít ke změně odstínu, vysokou vlhkostí se může deformovat

Dřevěná podlaha

Dřevěná podlaha je ideální volbou vzhledem ke svým tepelným a izolačním vlastnostem a trvanlivosti. Dobře položené vydrží několik generací, je ovšem třeba vzít v úvahu její podstatně vyšší pořizovací cenu. Výhodou je také možnost moření a lakování takové podlahy, která podstatně zvyšuje její životnost.

+ dlouhá životnost, příjemný teplý dotyk, tlumí nárazy a hluk, jsou pružné pro nohy při došlapu, mají přírodní vzhled

– pokládání je náročné, jsou náročné na údržbu, působením UV záření může dojít ke změně barvy

Korková podlaha

Korek dnes mnoho lidí vyhledává kvůli jeho ekologickým a také tepelně-izolačním vlastnostem. Výhodou korkových podlah je jejich tvarová paměť, a to i při zatížení. Navíc je odolný proti vodě, protiskluzový a nehořlavý. Když ještě připočteme, že jde o antistatický materiál, který nenapadají roztoči, a tím pádem je vhodný i pro alergiky.

+ tepelně-izolační vlastnosti, antistatický, nehořlavý, odolný vodě, protiskluzový, tvarová paměť

– barevná nestálost

Litá podlaha

Lité betonové podlahy se hodí hlavně do míst s vysokou zátěží, například do garáží nebo dílen. Snadno se aplikují a tvoří hladkou a odolnou povrchovou vrstvu, která se bez potíží ošetřuje.

+ snadná údržba, vysoké zatížení

– hodí se jen do určitých prostor

 

Foto: freedigitalphotos.net: “Wooden Pattern” by Serge Bertasius Photography.

 

2016.02.08 | Katka Mikulášková | přečteno: 30211x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: podlaha pvc vynil dřevo korek jak vybrat správnou podlahu

 
archiv

Nejzajímavější články

 

„Nejkrásnější závod ze všech,“ vzpomíná na MS Karla Štěpánová

Léta aktivní cyklistické kariéry může spočítat na prstech jedné ruky, přesto si jednadvacetiletá Karla Štěpánová leto...
 
celý článek | Zuzana Šumlanská | 2012.12.07 | přečteno: 30136x

JAK NÁS OVLIVŇUJE ÚPLNĚK?

Máte někdy pocit, že vaše nálady kolísají, jste podráždění nebo úzkostní a přitom k tomu nemáte žádný důvod? Nebo nemůže...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2018.11.21 | přečteno: 30263x

Proč se stravovat podle ájurvédy? Získá tím nejen tělo, ale i duše

Podle ájurvédy rozeznáváme tři takzvané základní kvality ovlivňující tělo a mysl: sattvu, radžas a tamas. Vše v přírodě ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.06.27 | přečteno: 30154x

Splněný sen každého dítěte - vlastní hřiště na zahradě

Pamatujete si na své dětství? Řekněte, které dítě si nechtělo stavět bábovičky na pískovišti, houpat se na houpačce n...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.04.29 | přečteno: 30089x
 

Portál pro ženy