newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Vánoční mokré řezy aneb moučník s chutí Vánoc

 
Vánoční mokré řezy aneb moučník s chutí Vánoc

Adventní doba by měla být plná klidu a pohody, kdyby ale neexistovalo „kdyby“. Kdyby bylo uklizeno, kdyby bylo napečeno, kdyby byly nakoupené dárky a tak dál… Zkuste se v tom předvánočním shonu na chvilku zastavit, dát si nohy nahoru a vychutnat oblíbenou kávičku s něčím dobrým k ní. Co takhle VÁNOČNÍ ŘEZY?

 

 

Tento recept jsem před mnoha lety dostala od mé dobré kamarádky a musím říct, že se u nás zabydlel. Už spoustu let prostě neodmyslitelně patří k době adventní a vánoční, a to je důvod, proč se o něj chci podělit i s vámi. Je to jednoduchý, rychlý a přitom velmi tvárný recept, který si vlastně úplně každý může uzpůsobit své chuti. My ho ale máme rádi takto:

 

VÁNOČNÍ „MOKRÉ“ ŘEZY

Suroviny:

1 Hera

2 lžíce kvalitního kakaa

1 hrnek vody

1-1,5 hrnku hnědého třtinového cukru

2 lžíce medu (možno vynechat)

Dále:

2 hrnky polohrubé mouky

1 kypřící prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

3 celá vejce

asi 3 lžičky koření na svařák nebo na perník (může být i samotná skořice)

trochu citrónové a pomerančové kůry (z dobře umytých citrusů)

 

Postup:

Heru, kakao, vodu, cukr a med rozvaříme v hrnci a ze vzniklé tekutiny si odlijeme stranou asi 1 hrníček. Zbytek necháme lehce zchladnout, přelijeme do zadělávací mísy a přimícháme ostatní suroviny – mouku s práškem do pečiva, vanilkový cukr, vejce, čerstvě strouhanou kůru a koření. Vymícháme v hladké těsto, které vlijeme na plech a upečeme podle zkušeností s vlastní troubou (cca 30 minut při 170 stupních). Na ještě horký moučník rozetřeme předem odlitou směs. HOTOVO!

Krájíme na řezy nebo čtverce, jak se komu líbí. Povrch řezu zůstane díky polevě lesklý a sladký, proto další zdobení není nutné (pouze pro efekt). Vánoční mokré řezy chutnají podobně jako medový perník, jsou však daleko šťavnatější a vláčnější. U nás se po nich zapráší během několika hodin.

TIP: Těsto se dá stejně dobře upéct a pomašlovat v papírových, silikonových nebo teflonových formičkách na muffiny. Stojí za to vyzkoušet!

 

              

 

Dobrou chuť v pohodovém předvánočním čase!

 

2015.12.14 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30292x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vánoční moučník recept na vánoční řezy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Seriál o grilování: 10. díl – Jak se správně starat o gril?

Grilování je skvělou zábavou, ale přináší i nezbytné povinnosti. Na co se nesmí zapomínat? Na důkladné čištění a údrž...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.05.27 | přečteno: 30158x

Jak na správnou údržbu hliníkových oken?

Hliníková okna vynikají svojí elegancí a minimalistickým vzhledem. Materiál odolá nepřízni počasí, tudíž mají dlouhou ži...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.05.19 | přečteno: 30252x

Dárek, který váš muž ocení

Každé z nás se občas stane, že přijde chvíle, kdy už si nevíme rady s výběrem dárku pro svého milovaného. Hodinky dostal...
 
celý článek | Hana Grmelová | 2019.02.11 | přečteno: 30197x

Okořeňte a vyšperkujte svá hobby

Možná už jste prošly fází zkoušení všeho možného, a nic vás neuchvátilo dostatečně. Ruční práce, sport a mnohé další. Tř...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.05.18 | přečteno: 30157x
 

Portál pro ženy