newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Spánkem ke kráse, lepší náladě a zdravému životu

 
Spánkem ke kráse, lepší náladě a zdravému životu

Přemýšlíš nad tím, jak je možné, že modelky vypadají tak, jak vypadají? Kromě osvědčených póz, které se může naučit každá z nás, mají také jeden tajný recept – a tím je spánek. Může to znít možná zvláštně, ale kvalitní spánek má pozitivní vliv nejenom na pleť a celkovou náladu, ale dělá divy i s tvou postavou.

 

Je vědecky podloženo, že u lidí, kteří spí méně, než sedm hodin denně hrozí vyšší riziko nadváhy a výskytu kardiovaskulárních nemocí. Takže chceš být krásná? Udělej vše, co je v tvých silách, aby byl tvůj spánek kvalitní a denně jsi spala alespoň osm hodin. Jak takového spánku docílit? Máme několik tipů. Společně s důvody, proč je spánek nezbytný.

 

Zdroj obrázku: Dean Drobot / Shutterstock.com

Na prostředí záleží

Při spaní záleží i na tom, v jaké místnosti spíš. Je tvá ložnice před spánkem důkladně provětraná? Máš zatažená všechna okna? Neodvádí tvou pozornost zapojené elektronické přístroje? Pokud tě v noci ruší světlo z monitoru nebo televizní obrazovky, s klidným svědomím je můžeš na noc vytáhnout ze zásuvky. Stejně tak by tě v noci neměly rušit zvuky z okolí. Máš hlučné sousedy nebo spíš blízko železnice? Pokud máš lehké spaní, pomoci ti mohou špunty do uší.

Kvalitní matrace je cestou ke kráse

Kde by se ti spalo lépe?

  1. na zemi
  2. na kvalitní matraci, která zkopíruje tvar tvého těla a nebudeš z ní mít žádné proleženiny

Odpověď b) je správně. Jelikož v posteli strávíš třetinu svého života, je důležité, aby matrace, na které spíš, odpovídala tvým požadavkům, nebyla moc měkká, ale naopak ani moc tvrdá a byla vyrobena z otestovaných a zdravotně nezávadných materiálů. Každému vyhovuje něco jiného, takže než si zvolíš matraci, která pro tebe bude ideální, je vhodné si několik matrací vyzkoušet přímo v obchodě a zjistit, která ti nejvíce vyhovuje.

 

Zdroj obrázku: popcorner / Shutterstock.com

Co se s námi děje, když spíme

Už Billie Eilish se ptala, co se s námi děje, když spíme. A my známe odpověď. Pokud ses někdy sama sebe ptala, co se s tebou děje, když spíš, nyní se to dozvíš.

  • Během spánku dochází v tvém těle k detoxikaci, mozek si třídí myšlenky a zážitky z uplynulého dne a projdeš celkem pěti fázemi spánku.
  • Kvalitní spánek poznáš podle toho, že se ráno probudíš svěží a plná energie.
  • Ačkoliv je totiž mozek během spánku v pohotovosti, ostatní tělesné funkce jsou utlumené. Svaly jsou uvolněné, srdeční činnost je nižší než v bdělém stavu a tvé dýchání se zpomaluje.

Aby byl spánek co nejlepší, je zapotřebí spát na kvalitní matraci ve tmavé a větrané místnosti. Tím tě nebude ze spánku nic budit a budeš si moci projít všemi cykly spánku opakovaně. A denní únava nemá šanci!

 

Zdroj obrázku: Stock-Asso / Shutterstock.com

Když je spánku nedostatek

Spánek je nedílnou součástí našich životů. Kromě toho, že během něj probíhá detoxikace a celková regenerace těla, ovlivňuje i tvé fungování v běžném životě. Určitě se ti již někdy přihodilo, že jsi se v noci skoro nevyspala a následující den byl za trest. Nedokázala jsi se na nic pořádně soustředit, neustále ti padala víčka a chtěla jsi jen odpočívat. A to byla pouze jedna noc.

Představ si, že by si nespala třeba 48 hodin. Víš, jak by to probíhalo? Nedostatek spánku se v první řadě odrazí na tvé náladě. A není se čemu divit. Nevyspalý člověk je podrážděný, má pomalejší reakce, někdy může dokonce docházet i k halucinacím a sklonům k depresím. A to už se vůbec nezmiňujeme o tom, že pravidelný nedostatek spánku má vliv i na rychlejší stárnutí, zvyšuje riziko obezity a výskyt cukrovky.

 

Spánek byl, je a bude důležitou součástí našich životů. Bez spánku v ideálních podmínkách, tedy v pohodlné posteli s kvalitní matrací a minimálním osvětlením, by bylo i samotné fungování v běžném životě zlým snem. Pokud tedy přemýšlíš nad oblastí svého života, které bys měla věnovat zvláštní péčí, je jí právě spánek.

 

 

2021.05.27 | Nina Albertová | přečteno: 30360x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví spánek zdravý životní styl rady a tipy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Královna svatojánského kvítí

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2017.05.29 | přečteno: 30187x

Pomáhejte s námi těm, kteří to potřebují. Je to snadné!

Je hodně těch, kteří potřebují pomoc druhých. Spousta z nich jsou malé děti, kterým osud rozdal do vínku špatné karty. J...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.01.21 | přečteno: 30100x

Už přituhuje. Zima v Česku může být přesto skvělá dovolená

Když se řekne „dovolená“, spíš si vybavíme letní volno. Ale vždyť máme čtyři, leckde pět týdnů dovolené. Čerpat sílu byc...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.10.23 | přečteno: 605x

Radíme – jaká pánev poslouží v kuchyni nejlépe?

Kvalitní nádobí je nezbytným základem k přípravě kvalitního a chutného jídla. Výběr nádobí tedy rozhodně není ra...
 
celý článek | Admin | 2014.09.03 | přečteno: 30126x
 

Portál pro ženy