newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Pro Čechy je opálená kůže víc sexy, přitom se bojí rakoviny

 
Pro Čechy je opálená kůže víc sexy, přitom se bojí rakoviny

Strach z vážného onemocnění dokáže potrápit mnoho z nás. Přesto si stále neuvědomujeme vážnost některých lékařských doporučení a cíleně ohrožujeme náš zdravotní stav. Například potřebou mít opálenou pokožku. Ta je totiž podle průzkumu e-shopu Lekarna.cz pro 80 % dotazovaných Čechů víc sexy než kůže světlá, i když stejný podíl se rakoviny kůže bojí.

 

I přes zvýšenou osvětu a prevenci v boji proti nádorovým onemocněním kůže, si stále mnoho Čechů neuvědomuje rizika, jaké přináší neopatrné opalování. 80 % z téměř tisícovky dotázaných, z nichž převážná část byly ženy se zájmem o zdravý životní styl, zodpovědělo, že je pro ně opálená kůže víc sexy, zatímco zbylých 20 % preferuje přirozenou barvu kůže. Přesto má 80 % respondentů strach z onemocnění rakovinou kůže, ukazuje průzkum.

Přitom už pouhé jedno spálení může být nebezpečné.“ Každé spálení kůže zvyšuje riziko vzniku melanomu. Zvláště opatrní bychom měli být u dětí," uvedla MUDr. Helena Reisingerová, dermatoložka z Mediestetiku.

Znalosti o tom, jaké přípravky vybírat a jak je správně používat Čechům stále očividně chybí. Jen necelých 40 % dotázaných dokáže správně interpretovat, co znamená "SPF 20", 35 % lidí dokonce používá i prošlé opalovací přípravky. Opalovací přípravky by přitom měly být spotřebovány během jednoho roku, tudíž do další letní sezóny.

Nebezpečí nadměrnému se vystavení slunečního záření si ale uvědomujeme.Jen 3 % dotázaných se před sluníčkem příliš nechrání, zatímco2/3 respondentů jsou při ochraně pokožky před sluncem čím dál opatrnější. To se projevuje i na prodeji opalovacích přípravků. „Zvýšený prodej opalovacích prostředků zaznamenáváme ještě před hlavní sezónou, během května a června, kdy se hlavně maminky připravují na léto a nakupují především kvalitní značky a přípravky, které se dobře roztírají a vstřebávají, jsou voděodolné a hypoalergenní. To platí i pro letošek, kdy jsme navzdory horšímu počasí zatím prodali o 20 % více opalovacích prostředků než loni,“ řekl Milan Duda, marketingový ředitel e-shopu Lekarna.cz.

Melanom, zhoubný nádor, za který může nekontrolovatelný růst pigmentových buněk, ale i jeho vzácnější obdoby bazaliom a spinaliom se dají chirurgicky odstranit. Pokud je tedy objevíme včas. Je dobré si všímat, jak se na kůži objevují nebo mění pihy a znaménka; zejména ty černé, mnohobarevné a nepravidelně tvarované naznačují, že něco nesedí.

I když se ale zdá, že je všechno v pořádku, k lékaři preventivně zamiřte jednou ročně. "Dermatolog dokáže rizikové znaménko rozpoznat pouhým pohledem. Má-li u některého podezření, diagnostikuje ho pomocí specializovaného přístroje, takzvaného dermatoskopu," dodala MUDr. Reisingerová. Tak může kožní lékař znaménko zvětšit až padesátkrát; když podezření přetrvá, část znaménka se odebere a podrobí rozboru.

 

2016.07.29 | Admin | přečteno: 30095x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: krása zdraví opalování rakovina kůže

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak vybrat tu správnou hračku pro dítě?

Jak vybrat tu správnou hračku pro dítě? Tuto otázku si pokládá každý den na světe mnoho rodičů malých dětí. Hračky jsou ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.09.30 | přečteno: 30172x

Rybičky Garra rufa

Už jste o nich slyšela? Malé rybky, které jsou prý skvělé pedikérky se zázračnými schopnostmi. Jsou známé i pod názve...
 
celý článek | Aneta Vlkanová | 2013.12.06 | přečteno: 30173x

5 nejčastějších mýtů o kožených sedačkách

Vybíráte novou sedací soupravu a přemýšlíte, jaký materiál povrchu zvolit? Pak vám jistě přišla na mysl i kůže. Ke kožen...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.03.13 | přečteno: 30174x

Kustovnice čínská jako pochoutka i lék

Alternativní způsoby léčení a nejrůznější odnože tradiční medicíny dnes zažívají jakousi renesanci. Také je jako dopl...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.04.16 | přečteno: 30209x
 

Portál pro ženy