newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

PĚSTOVAT PAŽITKU ZVLÁDNE KAŽDÝ

 
PĚSTOVAT PAŽITKU ZVLÁDNE KAŽDÝ

Věděli jste, že pomocí bylinek můžete při vaření nahradit sůl? Právě pažitka je jednou z nich, vaše jídla dochutí a krásně ozdobí. Pěstování této zelené rostlinky není těžké, dá se pěstovat na záhonku i doma v květináči, dobře se skladuje a uchovává i přes zimu a dodá vašemu tělo velké množství vitamínů. Teď na jaře patří mezi první bylinky, které vyraší.

 

Pažitka získala svůj název podle pažitu, což znamená trávník, známe ji též pod lidovým názvem šnytlík, často je označována jako tzv. „zelené koření“. Jedná se vytrvalou rostlinu z čeledi amarylkovitých, z botanického hlediska patřící do rodu česnek. Tomu odpovídá i její aroma a štiplavá chuť.

Na zahrádce se jí daří bez větší péče, stačí jí slunné stanoviště s přiměřenou zálivkou, nejlépe prospívá v hlinitopísčité hlíně a vydrží růst několik let. Dlouhé natě seřezáváme, abychom zajistili obnovu a jemnost výhonků. Pokud chcete zachovat šnytlíku šťavnatost, neměli byste mu nechat mnoho květů.

Do jídelníčku je vhodné pažitku zařadit při potížích se zažíváním, podporuje trávení a chuť k jídlu. Také snižuje krevní tlak i cholesterol. Její konzumací vašemu tělo zcela jistě prospějete, obsahuje velké množství vitamínu C a B, z minerálů pak draslík, železo a vápník. Obsahuje hodně vody a vlákniny.

POUŽITÍ V KUCHYNI

Čerstvé lístky se hodí do sekané, do polévek, omáček, pomazánek, salátů, majonéz, na ozdobu pečených mas a ryb a na obložené chlebíčky. Do zeleninových salátů se hodí i květy, kterými salát posypeme.

UCHOVÁNÍ

Přes zimu vám pažitka vydrží dlouho dobu v mrazáku, pěstovat si ji můžete i za oknem v květináči. Vyžaduje dostatek světla, tepla a pravidelnou zálivku.

Na rozdíl od většiny zelených bylinek ji však nesušíme do zásoby, protože sušením ztrácí svoje aroma a nemá pak téměř žádnou chuť.

 

Naši předkové prý věřili, že je pažitka ochrání před zlem a používali ji k věštění. V mnohých zahrádkách dnes slouží i jako dekorativní květina. Do vaší kuchyně vždy přinese závan čerstvosti a zdraví, jistě oceníte její jednoduché pěstování a všestranné použití.

 

 

2020.04.26 | Tereza Nechvílová | přečteno: 30231x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: pažitka bylinky vitamíny pěstování zahrada

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak se starat o pokožku těla na sklonku léta?

Léto pomalu končí a brzy nastanou chladnější dny, kdy se budeme zase muset zahalovat do více vrstev oblečení. Nastává...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.08.31 | přečteno: 30075x

Krása v průběhu času. Účesy včera a dnes

V minulém článku na téma krásy v průběhu času jsme se věnovaly nejdůležitější součásti líčení – rtěnce. Tou můžete vylep...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.05.02 | přečteno: 30317x

Kouzelná levandule: Jaké obrazy s jejím motivem lze sehnat?

Znáte levandule? Aby ne, vždyť se jedná o květiny, které se pěstují velmi často. Dulenka či levandule, jak zní lidové ná...
 
celý článek | Admin | 2019.03.17 | přečteno: 30406x

Jahody pro zdraví i krásu

Čerstvě natrhané zralé jahody jsou jedním z nejlepších darů přírody - jsou sladké, chutnají ohromně a obsahují výjime...
 
celý článek | Vendula Králová | 2013.07.02 | přečteno: 30082x
 

Portál pro ženy