newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Milujete kuskus nebo bulgur? Zkuste je obměnit za slzovku – je vhodná i pro celiaky

 
Milujete kuskus nebo bulgur? Zkuste je obměnit za slzovku – je vhodná i pro celiaky

Pokud přemýšlíte, co lehkého a zdravého uvařit k obědu, často je jasnou volbou například kuskus, bulgur, pohanka, jáhly a další. Zkoušeli jste ale také méně známou slzovku? Jedná se o ideální přílohu, kterou můžete uvařit na sladký, ale i slaný způsob. Pomůže trávení a jídelníček obohatí o další plnohodnotnou potravinu.

 

Jaké má slzovka benefity pro zdraví

Jak už jsme zmínili, slzovka je plnohodnotná potravina. Obsahuje sacharidy, bílkoviny, ale i tuky. Mimo toho obsahuje značné množství minerálních látek a vitamínů ze skupiny B. Je vhodnou přílohou pro celiaky a dobře se tráví. Skvělá je také jako pomocník při odhleňování při respiračním onemocnění. A v případě, že máte vysoký cholesterol nebo trpíte vysokým krevním tlakem, zařaďte tuto potravinu do jídelníčku pravidelně. 

                                                                

Oblíbená není pouze u nás, ale i v asijské kuchyni, kde je považována za královnu příloh. Dokáže totiž přirozeně posílit slezinu, plíce, ledviny a také játra. A pokud vaše dítě nebo i vy trpíte na časté rýmy či kašel, slzovka dokáže podpořit imunitní systém. Pochutnat si a ještě mít imunitu jako skála, je jistě skvělé.                                                                

Pro krásnou pleť

Slzovka dokáže pomoci i s problematickou pletí. Čistí střeva, bojuje s akutním i chronickým zánětem a přispívá k mladistvé a zdravé pleti. Zkuste si z této suroviny připravit pleťovou masku. Výhodou je, že si slzovku můžete vypěstovat na své zahradě. Jedná se o nenáročnou rostlinu připomínající bambus. Dopřejte jí pravidelnou a bohatou zálivku, a klidně i písčitou půdu, není nikterak náročná.

                                                                

Kolik ji sníst?

Můžete si ji dopřát každý den, ale pozor na její množství. Bohatě postačí hrst této pochoutky. Má totiž odvodňovací účinky a při nadměrné konzumaci může způsobit vysychání sliznic a pokožky. Pro děti se doporučuje od tří let a množství byste pro ně měli o polovinu snížit. A jak ji vlastně využít? Jednoduše. Dopřejte si ji jako samostatnou přílohu nebo ji smíchejte například s rýží. Dále ji můžete využít jako zavářku do polévky, k zahuštění omáček, ale i do müsli či kaše.

Nebo znáte i jiný způsob, jak tuto pochoutku využít?

 

2022.11.18 | Jana Brandtlová | přečteno: 30193x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: kuskus bulgur slzovka celiakie zdravé potraviny zdravá strava trávení cholesterol imunita

 
archiv

Nejzajímavější články

 

K čemu je dobrý hořčíkový olej?

Znaly jej už naše babičky a připisovaly mu zázračné účinky. I když se zdá, že jde o novodobou podobu hořčíku v tekuté fo...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.09.17 | přečteno: 30196x

Léčivá síla

Mnoho lidí takzvané mudry, nebo též jógu prstů, ani nezná. Přitom jde o cvičení i pro ty nejlínější bytosti na světě. V ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.07.17 | přečteno: 30204x

Sportujte i v zimě s funkčním oblečením pro dámy!

  Zima už sice klepe na dveře, ale to není důvod k tomu, abychom se my ženy vzdávaly našich sportovních...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.12.16 | přečteno: 30685x

I velká ňadra si zaslouží krásnou a skvěle padnoucí podprsenku

Koupit si podprsenku správné velikosti je i přes relativně dobrou osvětu poslední doby pořád často problém. Ale obzvl...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.01.13 | přečteno: 30139x
 

Portál pro ženy