newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Čokoládové Vánoce - tipy a recepty

 
Čokoládové Vánoce - tipy a recepty

K Vánocům neodmyslitelně patří čokoláda ve všech podobách. Dříve byly Vánoční svátky jednou z mála příležitostí, kdy se na nedostupnou a vzácnou pochoutku mohly těšit především děti. Dnes si můžeme čokoládu dopřávat každým dnem, a i přesto ji máme se sváteční výjimečnou atmosférou spojenou. Přes svátky jdou i výčitky ohledně přibírání na váze stranou. Na stromečku nesmí chybět čokoládové bonbony, cukroví s čokoládovou polevou mizí vždycky mezi prvními, zkrátka bez vůně a chuti čokolády by to nebyly ty pravé Vánoce. Vhod vám přijdou naše čokoládové tipy a recepty pro letošní sladké Vánoce.

 

1) Čokoládové hvězdičky

Začneme tradičně, receptem na superčokoládové hvězdičky, cukroví, které se zaručeně i na vašem svátečním stole dlouho neohřeje. Na těsto budete potřebovat:

Hladká mouka                                      200 g

Máslo                                                  100 g

Moučkový cukr                                       80 g

Čokoláda 70% najemno strouhaná         100 g

1 žloutek

Všechny přísady zpracujte v hladké těsto a nechte v lednici alespoň 2 hodiny odpočinout. Vykrájejte hvězdičky a pečte cca 12 minut na 180°C. Po vychladnutí spojte marmeládou nebo nutelou a ozdobte hořkou čokoládovou polevou. Cukroví v chladu vydrží až tři týdny. Pokud ho ale dříve neobjeví strávníci.

2) Originální vlastnoruční pochoutka

Po kvalitní čokoládě často sáhneme, když potřebujeme vděčný dárek nejen pod stromeček. Na trhu je k dostání tolik variant, značek, příchutí a tvarů čokoládových dobrot, že pomalu nevíme, jakou vybrat. A proto si vyrobte svou vlastní tabulkovou čokoládu. Kousek od kousku naprosto originální přesně podle chutí obdarovaných. Jako základ vám poslouží kvalitní čokoláda - hořká, mléčná, bílá, nebojte se je i kombinovat. Pro ochucení použijte sušené ovoce, oblíbené želatinové bonbony, oříšky, pomerančovou kůru, různé koření. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. Připravte si plech vyložený pečícím papírem a čokoládový základ na něj vlijte, posypte vybranými doplňky a nechte tuhnout při pokojové teplotě. Před úplným ztuhnutím rozkrájejte na požadované tvary a uložte do chladu. Pak už jen stačí pěkně zabalit.

3) Exotická horká čokoláda 

Čokoláda má úžasnou moc zahnat chmury, obalit nervy a nastolit pohodu. Po zmrzlém dni v předvánočním shonu si dopřejte něco speciálního. Horkou čokoládu s vůní exotického koření a špetkou chilli. Určitě se vám vybaví scéna z filmu Čokoláda, kdy hlavní hrdinka připravuje právě tento exotický nápoj. Připravte si mléko, půl tabulky tmavé alespoň 70%ní čokolády, vanilkový lusk, skořici mletou nebo v celku, hřebíček, hvězdičku badyánu, citronovou kůru a chilli. Do horkého mléka nejdříve nasypte koření a přiveďte k varu. Vařte cca minutu, poté sceďte, vsypte nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se všechna nerozpustí a nevznikne hladký, jemně hustý a úžasně voňavý nápoj. 

4) Čokoláda jako dárek trochu jinak

I když se nám to možná zdá zvláštní, ne každý holduje konzumaci čokolády ve velkém. Někteří si hlídají linii, jiní zkrátka raději zakousnou řízek než tabulku čokolády. I pro ty ale máme tip na čokoládový dárek, který nebudou přijímat jen ze slušnosti. Relaxační procedury, při kterých se čokoláda používá, třeba čokoládová masáž nebo lázeň jsou oblíbené především u žen. Udělejte radost pod stromečkem mamince nebo kamarádce dárkovým poukazem.

2015.10.16 | Nikol Mohoritová | přečteno: 30329x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Vánoce recepty tipy čokoláda

 
archiv

Nejzajímavější články

 

První milování po porodu

Jste čerstvou maminkou a nemáte v posledních týdnech myšlenky na nic jiného? To je přirozené a není třeba se za to om...
 
celý článek | Lea Kubová | 2014.03.20 | přečteno: 30171x

8 tipů, jak oživit interiér bez nutnosti rekonstrukce

Jaro přichází a s ním také nová energie a chuť ke změnám. Pokud i vy toužíte po oživení vašeho života, doporučujeme z...
 
celý článek | Admin | 2016.05.03 | přečteno: 30150x

Funkční oblečení něco stojí, nezničte ho zbytečně nesprávným praním

Ať už se chystáme běžet maraton, nebo jdeme na obyčejnou procházku, při zvýšení fyzické aktivity vyžadujeme od oblečení ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.02.24 | přečteno: 30249x

Přínosy syrovátkového proteinu pro vaše cvičení

Pokud hledáte způsob, jak zvýšit svou svalovou hmotu a zvýšit hladinu energie, syrovátkový protein je vynikající volbou....
 
celý článek | Lea Kubová | 2022.12.05 | přečteno: 30192x
 

Portál pro ženy