newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Alternativní způsoby léčby

 
Alternativní způsoby léčby

Alternativní medicína má mnoho podob a může nám tak pomoci řešit různorodé zdravotní trable. Společným a asi nejdůležitějším prvkem je to, že se většinou nezaměřuje na léčbu jednotlivých onemocnění podobně jako klasické lékařství, ale léčí člověka jako celek, se všemi jeho poruchami, odchylkami a trápeními.

 

 

Ne na každého má tato nekonvenční podoba léčení stejný účinek, ale velmi úspěšné jsou tyto metody jako doplněk klasických léčebných postupů – proto se také někdy setkáváme s názvem komplementární medicína.  

 

Pojďme se podívat na nejznámější z nich:

 

Ajurvéda – je jeden z nejstarších léčebných systémů vůbec. První zmínky o ajurvédě – matce všeho léčení, sahají 3000 let nazpátek, ovlivnila však řadu léčebných postupů, které se používají dodnes. Metoda spočívá ve snaze posílit člověka jako celek, a to jak jeho fyzickou, tak psychickou stránku. Nezaměřuje se primárně na příznaky onemocnění, ale snaží se jim předcházet změnou způsobu života a posílením všech tělesných systémů tak udržovat celkové zdraví. Jako prostředek využívá zásadně přírodní zdroje, zejména výtažky z bylin. Stejně jako člověka, i rostliny, které k léčbě používá, považuje za harmonický celek. K léčebných účelům tedy musí posloužit celá bylina, nejen její část. O účincích některých konkrétních bylin si můžete přečíst v našem článku o ajurvédské kávě, která vám jistě zachutná a zároveň může pomoci vyřešit některé neduhy.

 

 

Akupunktura – velmi starobylá léčebná metoda, která má své kořeny pro změnu v čínském lékařství. Věří, že vnitřní tělesná energie způsobená neustálou polaritou prvků Jin a Jang, nazývaná též čchi, protéká 14 kanály (tzv. meridiány), a že právě poruchou proudění této energie vznikají všechna onemocnění. K léčení proto používá přesně určených bodů na těle nad těmito energetickými drahami, kam se vpichují speciální jehly, jež mají za úkol tyto energetické hodnoty vrátit do rovnováhy.

 

Akupresura – velmi silně souvisí s akupunkturou. Vychází ze stejného taoistického učení. Při akupunktuře však nedochází ke vpichování jehel, nýbrž pouze k vyhledávání akupresurních bodů, nahřívání těchto míst a stlačování prsty nebo tupými předměty. Právě působení různě silného tlaku pomáhá a ulevuje od bolesti.

 

Reflexologie – poměrně mladá disciplína, která vznikla ve 20. letech 20. století jako americká varianta akupresury. Podobně jako u ní najdeme i u reflexologie soustavu přesných bodů, které se stlačují a masírují. Tato energetická místa se však vzhledem k problémovým orgánům promítají do chodidel a také rukou. Existují reflexologické mapy, které přesně popisují, které body se pojí s jakými orgány. V běžném životě můžeme reflexologii přeneseně znát například jako velmi účinnou a aktivační chůzi naboso po oblázcích nebo ze speciálních vložek do bot, na které se čím dál více zaměřují i větší obuvnické firmy. Možná by vás překvapilo, jak účinné je například stlačení správného místa na palci u nohy při léčbě zánětu dutin.

 

Homeopatie – hlavní myšlenkou, která dala vzniknout homeopatii, byla již z antiky známá pravda, že podobné se léčí podobným. Látka, která ve větším množství vyvolává u zdravého jedince příznaky nemoci, může v extrémně nízkých dávkách léčit nemocného s podobnými příznaky. I v homeopatii je člověk považován za celek a je rovněž kladen důraz na jeho fyzickou, ale i citovou složku. K léčbě využívá nejčastěji ředěné bylinné extrakty, minerály, živočišné produkty, ale i jiné netoxické látky, kterými se snaží stimulovat vlastní obranu organismu. Velkou výhodou homeopatik je nulová škodlivost a žádné vedlejší účinky. Řada odborných lékařů proto doporučuje homeopatii jako velmi účinnou léčbu, zejména pro děti, seniory, těhotné a kojící ženy, a uchyluje se k nim raději než například k antibiotikům. Preparáty zakoupíte jak již hotové ve formě kapek či kuliček určených k polykání, tak je možnost nechat si je u specialisty namíchat přímo na míru. Pomocí homeopatik se lečí široké spektrum onemocnění, od těch kožních, přes nemoci dýchací soustavy, alergie, psychické problémy, nemoci pohybového aparátu, až po trávicí obtíže.   

 

 

U všech alternativních metod léčby je třeba vždy brát na zřetel, jak vážné zdravotní problémy vlastně řešíme. Žádná z těchto metod nenahradí klasickou léčbu závažných chorob, může však při ní významně pomoci. Naopak záměrné oddalování zásahu odborných lékařů může přinést více škody než užitku, a to zejména u nádorových a zánětlivých onemocnění, kdy je třeba jednat velmi rychle.

 

Stejně jako je nesmírně důležitá důvěra k ošetřujícímu lékaři, platí i v případě různých variant léčení heslo „víra tvá tě uzdraví“. Jste-li ale k těmto postupům skeptičtí a uzavření k podobným alternativám, nepouštějte se do nich. Víra je totiž minimálně polovinou úspěchu! 

Také jste už některou z těchto procedur vyzkoušeli? A pomohla vám?

 

Image courtesy of Baitong333 at FreeDigitalPhotos.net

 

2015.03.25 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30244x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: alternativní léčba ajurvéda akupunktura akupresura reflexologie homeopatie

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Staročeské koláče

Neznám nikoho, kdo by se po nedělním obědě nechtěl zakousnout do tradičních staročeských koláčů. Řada dnešních hospod...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.05.17 | přečteno: 30304x

Jak si sehnat nové bydlení k prodeji i k pronájmu?

Potřebujete nové bydlení, ale nevíte, jak takový byt sehnat. Ať už hledáte byt k prodeji nebo pouze k pronájmu, budou se...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.06.03 | přečteno: 30165x

Spermidin aneb výživa pro buňky

Spermidin je trochu zavádějící název, protože tato látka se spermiemi opravdu nijak nesouvisí. V současné době je spermi...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.04.18 | přečteno: 31476x

Netradiční ekologický materiál dá nový vzhled celému domu

Součástí rekonstrukce či opravy domu po zimě bývá také nová fasáda. Pokud nechcete klasickou omítku, můžete se poohlé...
 
celý článek | Admin | 2016.04.01 | přečteno: 30040x
 

Portál pro ženy