newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Znáte je všechny? Průvodce exotickým ovocem

 
Znáte je všechny? Průvodce exotickým ovocem

Doby, kdy tropické ovoce v českých obchodech zastupoval možná tak ananas a mandarinky, už dávno minuly. Současný výběr je víc než bohatý, ale nikdo už vám nepomůže rozluštit, o jaké ovoce se to vlastně jedná. A jestli najdete odvahu jej koupit a ochutnat. A jak se vlastně konzumuje? Jaké jsou jeho zdravotní přínosy?

 

Na trhu už dnes najdeme desítky exotických plodů, jejichž tvary a názvy mnohdy ani pořádně neznáme. Exotické ovoce je rozhodně plné vitamínů a minerálů a kromě zpestření zdravého jídelníčku může svým vzhledem také ozdobit váš stůl či posloužit jako chutná dekorace.

Vyznat se v jednotlivých druzích tohoto ovoce ovšem není zas tak úplně snadné, takže jak si vybrat to správné?

Seznamte se

Jackfruit (Chlebovník)

Bývá označován za největší a nejchutnější ovoce na světě, a to díky úctyhodné váze dosahující několika kilogramů. Pochází z Indie a často se využívá jako náhražka masa ve vegetariánské kuchyni. Má velmi silnou slupku s drsnými výběžky a jedlou dužinu nasládlé chuti. Chlebovník lze jíst syrový i tepelně upravený, hodí se do dezertů i slaných jídel. Obsahuje vitamíny C a B a draslík.

                                                                

Kumquat

Svou velikostí 2 až 4 cm patří toto ovoce mezi nejmenší citrusové plody. Chutí se blíží mandarince a citronu, konzumují se však celé plody, tedy i se slupkou. Nejedlá jsou semena, ta se vyhazují. Jde o pěknou dekoraci, součást salátů nebo vynikající kombinaci s mase,. Plody mají vysoký podíl vlákniny a samozřejmě vysoký obsah vitamínu C.

                                                                

Rambutan

Rambutan je považován za jeden z nejcennějších druhů ovoce jihovýchodní Asie. Kulaté plody velikosti ořechu mají na povrchu měkké červené ostny. Pod nimi a silnou slupkou se ukrývá rosolovitá sladkokyselá dužina, která chutí připomíná liči. Plody můžete jíst syrové nebo opět coby součást salátů. Hodí se při podpoře hubnutí, jelikož jde o nízkokalorické ovoce – obsahuje 80 % vody.

                                                                

Cherimoya

Plody této rostliny bývají považovány za ty nejlahodnější na světě. Ovoce má srdcovitý tvar a šupinatou slupku, kterou lze snadno uvolnit od dužiny. Cherimoya obsahuje množství semen, která se nejedí, ale dají se jednoduše vyjmout. Dužina je měkká, šťavnatá a chutí připomíná směsici jahod, ananasu a banánu. Konzumuje se syrová, ale lze ji použít jako součást sladkých jídel, do zmrzlinových dezertů, marmelád a džemů.

                                                                

Pitahaya

Známá též jako „dračí ovoce“ je plodem kaktusu, který se vyznačuje velkými voňavými květy. Slupka s šupinatými ostny je nejedlá, konzumuje se dužina plná černých malých semínek. Plody mají jemnou nasládlou chuť – i zde jde o něco mezi melounem a kiwi jako u kiwana. Pitahayu můžete vydlabat lžičkou, přidat do dezertů a koktejlů. Obsahuje kombinaci vlákniny, vitamínů a minerálů, které pomáhají se zažíváním.

                                                                

Karambola

Toto ovoce pochází z jihovýchodní Asie a zaujme neobvyklým hvězdicovitým vzhledem. Chuť připomíná směsici jablka, švestky a citrusů a plod obsahuje velké množství vitamínu C a vlákniny. Karambolu nemusíte loupat, stačí ji zbavit hnědých vnitřních žeber, omýt a nakrájet. Výjimečný a hezký tvar hvězdice skvěle vynikne v salátech.

                                                                

Nadměrné konzumace plodů by se měli vyhnout lidé, kteří mají potíže s ledvinami, protože obsahují velké množství kyseliny šťavelové.

Kiwano

Takzvaný rohatý meloun nebo divoká okurka pochází z Afriky a pozor – řadíme ho mezi zeleninu! Tuhá slupka s krátkými trny jedná rozhodně není, konzumuje se pouze rosolovitá, sytě zelená dužina, jež chutí připomíná kombinaci melounu a kiwi. Plod můžete rozkrojit a vnitřek jíst přímo lžičkou nebo jej použít do salátů či sladkých i slaných jídel. Kiwano obsahuje množství antioxidantů, vitamíny A a C, draslík a hořčík.

                                                                                                                               

Salak

Zde se pro změnu setkáváme s tzv. „hadím ovocem“ a pochází z palem jihovýchodní Asie. Tyto plody jsou podobné fíkům a slupka červenohnědé barvy připomíná dračí kůži. Dužina je rozdělena do tří dílů a má lehce navinulou, sladkokyselou chuť. Před konzumací je potřeba salak oloupat a zbavit tvrdého semene uvnitř, které též není jedlé. Plody si vychutnáte jak za syrova, tak i jako součást salátů a dezertů.

                                                                

Teď už směle můžete vyrazit za exotikou ovocných chutí. Víte, co za mnohdy nemalé peníze můžete očekávat. Zpestřit si jídelníček a obohatit možnosti zdravé stravy – není nač čekat!

 

2022.10.22 | Jana Brandtlová | přečteno: 30634x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: ovoce exotické ovoce zdraví přínosy pro zdraví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak ochránit svou pleť před mrazem?

Na to, že je konec listopadu, jsou teploty venku ještě docela příznivé. Mrazivé zimní dny se ale stejně nezadržitelně bl...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.11.26 | přečteno: 30100x

Udělejte z Apple Watch svého osobního trenéra

Namotivuje vás, řekne, kdy máte zvolnit, hlídá váš tréninkový plán i aerobní aktivitu. Řeč není o osobním trenérovi, kte...
 
celý článek | Admin | 2021.08.19 | přečteno: 30518x

Bledá závist

Jste úspěšní? Začalo se vám po dlouhém úsilí v některé oblasti konečně dařit? Vedle lidí, co vás budou povzbuzovat a ...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.06.08 | přečteno: 30087x

Čtenářský deník, díl 8.

Dnes nepřicházím  s knižní novinkou, ale s bestselerem staršího data.  A proč? Důvod je velice pr...
 
celý článek | Meridene | 2015.04.11 | přečteno: 30097x
 

Portál pro ženy