newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Snídaně je základ dne. Nebo to jde i bez ní?

 
Snídaně je základ dne. Nebo to jde i bez ní?

Pravděpodobně nám všem už od dětství bylo s dobrým úmyslem vtloukáno do hlavy, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne, které nastartuje organismus a bez níž nemůžeme normálně fungovat. Je snídaně opravdu tak důležitá a je nutné přizpůsobit tomu čas vstávání?

 

Pravda je taková, že pokud už se rozhodneme ráno nasnídat, mělo by to být v klidu a pohodě, což vyžaduje určitý čas navíc. Naházet do sebe ve spěchu, co nám přijde první pod ruku, a navíc ve vertikální poloze u ledničky nebo cestou na autobus samozřejmě není dobré pro nikoho, a to v žádnou denní dobu. Zatímco tohle nejspíš nikoho nepřekvapí, možná někoho nadchnou výsledky nejnovějších studií, zejména tedy zaryté odpůrce snídaní.

Nemusíme jíst během celého dne

Někteří odborníci z řad lékařů a výživových poradců totiž připouští možnost, že vynechání snídaně může znamenat některé nezanedbatelné zdravotní benefity. Podle nich není vždy úplně žádoucí jíst v průběhu celého dne - dobu, kdy potravu nepřijímáme, můžeme klidně o několik hodin prodloužit. K tomuto účelu může dobře posloužit právě vynechání snídaně.

Mnozí z nás bezprostředně po probuzení nemají chuť k jídlu a tato doba může u někoho trvat klidně i několik hodin. Není od věci poslouchat svoje tělo, které si samo řekne, kdy potřebuje jíst a kdy ne. I odborné studie potvrzují, že podobný „půst“ může tělu prospět. Doba, kdy se jí pětkrát i vícekrát denně, je v podstatě odrazem toho, že žijeme v relativní hojnosti a netrpíme nedostatkem jídla. V dřívějších dobách se však jedlo třeba jen dvakrát denně - a i tento přístup má něco do sebe.

                                                                

Absence snídaně může být zdraví prospěšná

Přeplněné regály v supermarketech a lednice v našich kuchyních skýtají i určitá rizika, zejména neustálý příjem potravin, často v podobě různých sladkostí a nezdravých polotovarů s cílem nezažít pocit hladu. Ten však nemusí být úplně špatným znamením, pokud není doveden do extrémů. Vynechání, případně jen posunutí snídaně na pozdější dobu, může prokazatelně snižovat počet kalorií, spalovat tuky, urychlit metabolismus a s ním spojené ubývání na váze.  

                                                                

U některých lidí, kteří nesnídají, bylo také zaznamenáno snížené riziko srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu. Pokud se rozhodneme nesnídat, je ovšem nutné pravidelně doplňovat tekutiny, mezi něž ovšem nemůžeme počítat slazené nápoje. Ideální volbou pro pitný režim v průběhu rána je voda, neslazené čaje nebo čerstvě vymačkaný ovocný džus.

Stravovací změny konzultujte s lékařem

Tento druh půstu ale nemůže být doporučován pro všechny, například těhotným a kojícím ženám může vynechání snídaně způsobit kromě nevolností také další zdravotní problémy. U seniorů záleží na dalších faktorech, jako je celková fyzická kondice nebo zdravotní stav. Stejně tak se vynechání snídaně nedoporučuje lidem trpícím poruchou příjmu potravy, podvýživou a dlouhodobě nemocným, kteří by jakoukoliv změnu ve stravování měli konzultovat s lékařem. Ani u dětí není nutné zbytečně prodlužovat dobu mezi jídly, avšak pokud vaši školáci ráno tvrdí, že ještě nemají hlad, dejte jim větší svačinu a pošlete je s klidným svědomím do školy nenasnídané.

                                                                
 

Není tedy důležité řešit, zda se nasnídáte hned po probuzení, v deset hodin v práci místo svačiny nebo snídani úplně vynecháte a den začnete obědem. Mnohem důležitější je kvalita potravin a množství jídla, které v jedné porci přijímáte. O nutnosti menších porcí jistě nemusíme nikoho přesvědčovat. Nasnídejte se, až budete mít hlad a chuť jíst, abyste předešli následnému možnému přejídání se. Oba přístupy můžou být zdraví prospěšné, stačí poslouchat své tělo.

2022.12.18 | Jana Brandtlová | přečteno: 30151x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: snídaně zdraví strava zdravá strava půst vynechání snídaně

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zimní energie

S přicházející zimou a vidinou Vánoc a vánočního cukroví, smažených řízků, chlebíčků a dalších lákadel, se spous...
 
celý článek | Jana Kodlová | 2013.01.03 | přečteno: 30219x

JAK NÁS OVLIVŇUJE ÚPLNĚK?

Máte někdy pocit, že vaše nálady kolísají, jste podráždění nebo úzkostní a přitom k tomu nemáte žádný důvod? Nebo nemůže...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2018.11.21 | přečteno: 30209x

Problémová láska

My ženy býváme často nepoučitelné. Stokrát si můžeme opakovat, že ten chlápek s vyholenou hlavou, potetovanými pažemi...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.05.22 | přečteno: 30075x

Erotické kalhotky pro žhavé sexuální zážitky

Blíží se den svatého Valentýna a to je skvělá příležitost, kdy svého partnera překvapit v ložnici něčím novým a neček...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.01.13 | přečteno: 30153x
 

Portál pro ženy