Nepřehlédněte
Eindhoven, Rotterdam, Amsterdam – Nizozemský trojúhelník
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Netradiční sladko slané záviny z listového těsta
Není snad typičtějšího ryze podzimního sladkého pokrmu, nežli tradičního jablečného závinu. Co jej však tentokrát nahradit něčím s naprosto neotřelou sladko slanou chutí? Přinášíme vám dvě originální varianty závinů z listového těsta, které vašim chuťovým buňkám dodají zcela jiný rozměr chuti.
Slaninový závin s datlemi
- 10 dg anglické slaniny, jedno balení sušených datlí, listové těsto, žloutky na potření
Příprava tohoto netradičního závinu je velmi jednoduchá. Ze všeho nejdříve si připravíme listové těsto, které je potřeba rovnoměrně rozválet do tvaru obdélníku. Následně pokládáme plátky slaniny (skutečně jen tenkou vrstvu, jinak by byla chuť příliš výrazná a závin by mohl po upečení být mastný, což by zkazilo jeho chuť) a podélně vyskládáme sušené datle tak, abychom mohli připravené těsto s náplní zavinout. Nejdříve přehneme těsto na obou stranách a následně jej srolujeme. Ještě než dáme závin péct, je dobré jej místy propíchnout vidličkou, aby v troubě nepopraskal, a potřeme jej žloutkem, díky němuž se bude krásně lesknout.
Hermelínový závin s hruškami
- 2 balení hermelínu (případně jiných druhů sýru dle vlastní chuti), 3 hrušky, listové těsto, žloutky na potření
Hermelínovo hrušková verze je obdobou výše zmíněného receptu. Postupujeme tedy zcela stejně, jen namísto slaniny pokládáme nakrájený hermelín, či případně jiný (méně výrazný) sýr a plátky hrušky namísto sušených datlí.
Hotové záviny se skvěle hodí na večerní podzimní posezení například u dobrého vína.
Image courtesy of KEKO64 at FreeDigitalPhotos.net
Poslat článek
Tisk
Štítky: závin listové těsto sladko slaný závin