newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Křestní jména aneb Zajímavý svět jmen

 
Křestní jména aneb Zajímavý svět jmen

Zajímavý svět opravdu tvoří sama o sobě křestní jména. Vyvíjejí se, inspirují se velikány i filmovými postavami, podléhají módním trendům… zkrátka jsou stejná jako například svět módy nebo designu. Nevěříte? Podívejte se sami.

 

Na volbu jména má vliv mnoho okolností. Jména, která patřila mezi oblíbená po válce a v 50. letech, by dnes asi těžko obstála. Stejně tak jména oblíbená v 70. letech nebo v období revoluce. Co vše může výběr křestních jmen ovlivnit?

Velký rudý bratr Sovětský svaz

Po válce přišla ze Sovětského svazu revolučně budovatelská móda, která s sebou přinesla i neuvěřitelná jména, jako například Pětiletka, Revoluce nebo Lenin. Samozřejmě tu byla i jména méně neuvěřitelná, populární byl Ivan, Roman, Vladimír či Nataša.

V 60. letech bodovala dívčí jména Tereza a Zuzana podle písniček, které v té době zpíval Waldemar Matuška.

V časech filmů o krásné a neohrožené Angelice, markýze andělů, dostalo v tehdejším Československu toto jméno asi 60 žen ročně. Podobný trend následoval po promítání filmu Amélie z Montmartru. Pak tu máme hromadu seriálových Esmerald, Pamel nebo Kevinů (podle malého hrdiny z filmů Sám doma).

                                                               

Po vítězství českých hokejistů v Naganu se roztrhl pytel s Dominiky (podle hokejisty Dominika Haška) a holčičky po odvysílání první řady SuperStar dostávaly křestní jméno po vítězce Anetě Langerové.

A funguje to i naopak. Možná vás překvapí, že po Spojených státech pobíhá spousta Koljů, podle Oscarem oceněném filmu Kolja Jana a Zdeňka Svěrákových.

Jedeme dál…

Zajímavý svět křestních jmen se stále rozrůstá. Pojmenování po filmových či seriálových postavách je stále v kurzu, a tak i české holčičky dostávají jména typu Hermiona podle hlavní pomocnice Harryho Pottera nebo jméno elfské princezny Arwen z trilogie Pán prstenů.

Z méně známých důvodů dostalo hned několik chlapců jméno Arsen. Novinkou jsou jména jako Cintia, Cléa, Ronda, Ruken či Sannel.

                                                                             

V Česku máme 17.000 možností jmen, ze kterých rodiče mohou vybírat. Všechna najdete v knize Miloslavy Knappové „Jak se bude vaše dítě jmenovat“, která se stále doplňuje a kterou se řídí i matrika. Běžná jména nejsou problém, jenže občas rodiče vymyslí skutečné kuriozity. A pokud s tím má matrika nějaké pochybnosti, odkáže žadatele na soudního znalce nebo na Ústav pro jazyk český.

Svět křestních jmen v různých zemích

Například v USA nebo ve Velké Británii je dovoleno prakticky všechno. Ve Státech mají dvojčata Asthma a Pneumohia, ale též jména jako je L´Oréal, Armani, Chevrolet, Canon, Denim, Courvoisier nebo Xerox (?).

V Dánsku se naopak striktně dávají jen jména z posvěceného seznamu, ve Francii takový seznam zrušili v roce 1993. V Portugalsku zase mají seznamy hned dva, jeden s povolenými a druhý se zakázanými jmény. V Německu pro změnu nejsou povolena jména, z nichž jasně nepoznáte, zda jde o muže nebo o ženu. A ve Švédsku prošla jména Lego a Google.

                                                                                                                                        

České rarity

Přestože musíme dodržovat pravidla, i u nás se zajímavosti najdou. Žádost o jméno pro holčičku Půlnoční bouře skončila dlouhými úředními boji a dívenka nakonec dostala jméno Eliška Gaia.

Máme tu jména, která neprošla, například Hennessy, Palermo, Bion, Invest, Skippy, Makarenko, Střela, Puma či vymyšlenou podobu existujícího jména Jardariáš. Naopak své dítě můžete bez obav pojmenovat Monty Pepa, Eimi či Zoi.

Super rarity na závěr

Jména, která skutečně existují, ale asi se nad nimi pozastavíte i vy, jsou závěrečnou tečkou.

Winnetou Milenko, Narcis Bejček, Wednesday Mašková, Věkoslav Šmikmátor, Čingis Kratochvíl nebo Perchta Kazi Pátá, to jsou jména našich spoluobčanů zapsaná do matrik.

Ne nadarmo se říká, „proti gustu…“. Jen si buďte vědomi, že vaše dítko ponese své jméno celý život, tak ať zbytečně netrpí.

 

2023.01.14 | Jana Brandtlová | přečteno: 30371x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: jméno jména křestní jména zajímavosti zajímavá jména

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Těhotenství po potratu

  Těhotenství je pro většinu žen nejkrásnějším obdobím. Někdy ale, bohužel, není dovršeno porodem, tělo plod...
 
celý článek | Lenka Mašlaňová | 2013.03.16 | přečteno: 30173x

Úsporný režim

Inspirovala jsem se u monitoru a zrcadla. Žádná ze sukní pečlivě uložených po skončení loňské sezóny do krabic z ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.06.18 | přečteno: 30063x

I DOMÁCÍ VÝUKA MÁ SVÁ PRAVIDLA

Od 11. března 2020 jsou zavřené všechny školy a výuka probíhá na dálku. Čím mladší dítě je, tím je snížena jeho schopnos...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2020.04.23 | přečteno: 30065x

Pro Čechy je opálená kůže víc sexy, přitom se bojí rakoviny

Strach z vážného onemocnění dokáže potrápit mnoho z nás. Přesto si stále neuvědomujeme vážnost některých lé...
 
celý článek | Admin | 2016.07.29 | přečteno: 30064x
 

Portál pro ženy