newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jarní počasí je pro náš organismus blahodárné. Ale pozor na oči. Co je ohrožuje a jak rizika eliminovat

 
Jarní počasí je pro náš organismus blahodárné. Ale pozor na oči. Co je ohrožuje a jak rizika eliminovat

Určitě je každá z nás potěšena přílivem slunečních paprsků, kterého jsme se konečně v posledních dnech dočkaly. Ochotně mu nastavujeme tvář, ale pozor na to. Jarní paprsky umějí být pěkně zrádné, proto nezapomínejte na své zdraví.

 

Riziko pro rohovku i vznik šedého zákalu

Ultrafialové záření při dopadu na oko může poškodit zejména vnější vrstvu rohovky. To se ovšem často neprojeví hned, ale až po šesti, nebo dokonce dvanácti hodinách, kdy vás oči začnou bolet, slzet a objeví se světloplachost. Problém se následně řeší podáváním analgetik ve formě očních kapek, pomohou také studené obklady a pobyt v tmavé místnosti. UV záření může kromě rohovky poškodit i čočku a zapříčinit vznik šedého zákalu.

Všem těmto nepříjemnostem je samozřejmě nejlepší se vyhnout. Stačí, když si na procházku vezmete kvalitní sluneční brýle s absorpčními skly, která zajišťují 100 % ochranu před UV zářením. Nezapomínejte ale ani na kšiltovky či oční štítky.

                                                                

Blahodárná tekoucí voda

Při práci na zahrádce nebo třeba v kůlně hrozí různá rizika. Odštípnutá větvička, zbloudilá tříska, hmyz, který se dostane do oka… abyste předešly různým nepředvídatelným rizikům, používejte i při těchto činnostech ochranné brýle nebo štíty, ale také pracovní rukavice. Ačkoli se to nezdá, četná poranění vznikají tak, že si potřísněnýma rukama bezmyšlenkovitě promnete oči.

                                                                

Jakmile dojde k nehodě, je nejdůležitější tekoucí voda a čisté prostředí. Pro váš zrak mohou být velmi nebezpečné různé chemikálie, jako jsou například hnojiva a postřiky, barvy, louhy a vápno či malta.

První pomoc spočívá v tom, že zasažené oko budete vyplachovat proudem studené vody alespoň 15 minut, a to směrem od vnitřního koutku oka ven. Důkladný výplach nikdy nepodceňujte! Zejména louhy jdou vypláchnout jen velmi špatně a rozsah poškození oka se může projevit až za několik dní. Proto i po důkladném vypláchnutí stojí za to raději vyhledat i lékařské ošetření, abyste měly jistotu.

                                                                

Postižené oko si nikdy nemněte

Cizí předmět se do oka dostane raz dva. Při jeho odstraňování je zásadní si nejprve umýt ruce teplou vodou a mýdlem. Pokud byste si do oka sahaly špinavýma rukama, mohly byste si zadělat na mnohem závažnější komplikace. Tělísko, které uvízne v oku, je nejlepší vyjmout pomocí sterilního smotku vlhké vaty nebo okrajem kapesníku, který nejprve namočíte v čisté vodě. Dbejte na to, abyste nikdy nepoužily předmět zbytečně tvrdý nebo nesterilní.

Na závěr je dobré vykapat oko borovou vodou nebo očními kapkami. Jestliže je předmět v oku zapíchnutý nebo se ho zkrátka nepodařilo odstranit, už se o to dál nepokoušejte, hlavně ne silou, oko raději překryjte sterilním obvazem a vyhledejte lékaře.

                                                                

Vyzrajte na jarní alergie

Kromě úrazů a UV záření s sebou jaro ovšem přináší také perné chvilky pro alergiky. Kvetoucí louky a parky, pupeny na stromech i keřích, rašící tráva – to vše může připravit z pobytu na jarním sluníčku pěkné peklo.

Oční alergie neboli alergická konjunktivitida je důsledkem poruchy imunitního systému. Oči při ní reagují na alergeny, jako je například pyl, plíseň, zvířecí srst nebo roztoči.

Ve chvíli, kdy alergeny proniknou do očí, způsobí podráždění spojivky, která se zanítí. Oči začnou svědět, pálit nebo opuchat. Podle lékařů je nejdůležitější zamezit kontaktu s alergenem, takže na dobu maximálního výskytu pylových zrn a jiných nebezpečných látek, bohužel neexistuje lepší rada, než že budete co nejméně vycházet ven.

                                                                

Pokud přijdete z venku domů, je dobré si oči alespoň důkladně propláchnout, ale ideální je udělat si čas na celkovou sprchu a vyměnit si oblečení. Jestliže jezdíte autem, lékaři doporučují nešetřit na kvalitních pylových filtrech a jejich časté údržbě.

Přejeme co nejkrásněji prožité jarní měsíce – bez úrazů, alergií a jiných jarních nepříjemností.

2022.04.16 | Jana Brandtlová | přečteno: 30170x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: jaro oči slunce alergie ochrana očí první pomoc cizí těleso v oku

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Česká raw food: Tajemství těch nejlepších

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2016.01.14 | přečteno: 30537x

Na co myslet při výběru bytu, aby se vám v něm dobře žilo?

Jste neustále v pohybu a byt využíváte spíše jako noclehárnu? Možná vás doma nic nedrží, protože jste při výběru bydlení...
 
celý článek | Admin | 2019.04.03 | přečteno: 30092x

Neřeš a nepřepínej!

Tuhle větu si i s vykřičníkem nechám vytetovat na čelo, abych si při každém pohledu do zrcadla připomněla, jak to na ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2014.02.13 | přečteno: 30137x

Jak najít kvalitní kadeřnictví nebo kosmetiku za rozumnou cenu?

Hledáte novou kadeřnici nebo kosmetičku? Je pro vás důležitá kvalita, ale také cena? Pokud nemáte doporučení na konkr...
 
celý článek | Admin | 2015.08.19 | přečteno: 30073x
 

Portál pro ženy