newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zapečená čekanka

 
Zapečená čekanka

Ačkoliv čekanka představuje tradiční a především velmi zdravou potravinu, příliš se s ní v českých kuchyních nesetkáte. Přinášíme vám tedy tip na jednoduchý a zdravý pokrm, který se skvěle hodí do blížícího se podzimního počasí!

 

 

Čekanka představuje nejen zdravou bylinu, náhražku kávy (melta) nebo čaj. Snadno si z čekanky listové můžete připravit také hlavní jídlo, které má právě díky této potravině detoxikační účinky, vysoký obsah vlákniny a podporuje také zažívání.

Suroviny: bramborová kaše, plátkový sýr, šunka, sůl, pepř, hořčice,  máslo, 4 čekankové puky

Ze všeho nejdříve si připravte bramborovou kaši, do které následně přimíchejte pár lžic hořčice dle chuti. Máslem vymazaný menší pekáček vysteleme rovnoměrně bramborovou kaší, na kterou budeme následně pokládat čekankové puky. Čekanku (v případě 4 porcí také stejné množství puků) je nejdříve potřeba omytou povařit pár minut v osolené vodě, aby byla po zapečení vláčná. Následně každý puk rozkrojíme na půl a každý zvlášť zabalíme do plátku šunky a sýra (můžete případně pro ještě výraznější chuť zlehka potřít hořčicí). Takto připravenou čekanku poklademe do pekáčku. Ještě zlehka osolíme a popepříme a poklademe tenkými plátky másla a můžeme nechat zapéct, dokud sýr nezezlátne.

 

Čekanku seženete běžně v obchodě mezi další zeleninou (nejčastěji v regálech se saláty). Doporučujeme ji však po zakoupení co nejrychleji zpracovat, nevyplatí se ji totiž příliš dlouho skladovat, poměrně rychle okorá. A pokud zrovna neholdujete teplému pokrmu, ale přesto chcete čekanku vyzkoušet, můžete ji jednoduše čerstvou použít jen jako oblohu k hlavnímu jídlu nebo do salátu stejně jako rukolu, polníček nebo hlávkový salát.

 

Image courtesy of khumthong at FreeDigitalPhotos.net

 

2016.09.23 | Adela Rychtáriková | přečteno: 30175x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: čekanka zdravá potravina bramborová kaše sýr šunka detoxikace organismu

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Proč nebýt Happy v padesáti?

Deprese v našem věku? Není k tomu přece žádný důvod. Doma máme odrostllé děti, které mají pocit, že nás naprosto k ni...
 
celý článek | Martina Kysilková | 2013.03.06 | přečteno: 30101x

Svět olejů předčí jakoukoli kosmetiku

Oleje, konkrétně ty přírodní a bio, obsahují vzácnou kombinaci vitaminů, minerálů a antioxidantů, a rozhodně se vyplatí ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.10.11 | přečteno: 30192x

Aby vaše pleť zářila jak jarní slunce

Chladné počasí dává naší pleti vždycky zabrat. Není divu, že celou zimu probíráme nabídky krémů a balzámů, které ochrání...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.05.08 | přečteno: 30172x

Yeonmi Parková: Abych přežila

Jsou knihy, u kterých si ani neuvědomíte, jak běží čas. Tady jsem si ani neuvědomila, že jsem v polovině a z&nbs...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2016.01.28 | přečteno: 30432x
 

Portál pro ženy