newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Super - zdravé luštěniny aneb proč je jíst pravidelně?

 
Super  - zdravé luštěniny aneb proč je jíst pravidelně?

Luštěniny by měly být součástí každého zdravého jídelníčku. Jsou ale zcela nedoceněnou potravinou. Ať už je to špatnými vzpomínkami na školní jídelny nebo nadýmáním, které způsobují. Když se je ale naučíme správně připravovat, zjistíme, že mají velký přínos pro naše zdraví. Na co všechno mají vliv a jak často bychom je měli konzumovat?

 

Vliv luštěnin na zdraví

Ovlivňují:

  • Kardiovaskulární systém
  • Trávicí trakt
  • Fungování organismu

Snižují:

  • Hladinu cholesterolu
  • Riziko vzniku diabetu

Chrání:

  • Před vznikem nádorového onemocnění
  • Před vznikem rakoviny a aterosklerózy

Aby měly luštěniny takové přínosy pro zdraví, je důležitá pravidelná konzumace, a to alespoň 1× týdně. Přesto je tu ale nepříjemný faktor, kterým je nadýmání.

Jak nadýmání eliminovat?

I těchto negativních následků se dá zbavit. Jak se říká, zvyk je železná košile. A proto stačí luštěniny jíst opravdu pravidelně. Nadýmání však můžeme ovlivnit i způsobem přípravy. Jak na to?

 

 

  • Necháme luštěniny po určitou dobu namočené ve vodě (například přes noc)
  • Před vařením vodu slijeme, vaříme je v nové, čisté vodě (namočením se odplaví látky, které způsobují negativní vlivy)
  • Před vařením necháme luštěniny naklíčit
  • Vaříme je s aromatickými bylinkami (saturejka, bazalka, …)
  • Při vaření přidáme kousek mořské řasy (doplní minerální látky – lepší stravitelnost)

Kromě pravidelnosti je důležité taky to, aby se luštěniny připravovaly opravdu důkladně. Měli bychom je vařit, dokud opravdu nezměknou a nebudou stoprocentně poživatelné.

Pokud neholdujete klasickým druhům, jako je hrách, čočka či fazole, nebojte se sáhnout po netradičním řešení. Výborné pokrmy se dají uvařit i ze sóji, arašídů nebo cizrny. Vaší fantazii se meze nekladou!

 

2019.02.22 | Hana Grmelová | přečteno: 30228x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví luštěniny stravování

 
archiv

Nejzajímavější články

 

František

Ve svém životě jsem potkala spoustu lidí, kdo ne.Chytré, hloupé, vtipné.....asi není důležité vypisovat lidské vlastn...
 
celý článek | Martina Kysilková | 2015.06.13 | přečteno: 30166x

Když se řekne kajenský pepř

Kajenský pepř je odrůda mleté červené chilli papričky, která propůjčuje pikantní chuť zelenině, masu, ale i čokoládovým ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.11.06 | přečteno: 30282x

Proč se stravovat podle ájurvédy? Získá tím nejen tělo, ale i duše

Podle ájurvédy rozeznáváme tři takzvané základní kvality ovlivňující tělo a mysl: sattvu, radžas a tamas. Vše v přírodě ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.06.27 | přečteno: 30157x

Zdánlivě bezvýznamné zlozvyky. Pozor na ně, škodí vám

Zdánlivě bezvýznamné, drobné zlozvyky, o kterých ani nevíme. Ty že nám mohou škodit? Je to tak. Zkuste si začít všímat t...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.12.03 | přečteno: 30108x
 

Portál pro ženy