newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Požární sport

 
Požární sport

Jestli hledáte takový sport, ve kterém uplatníte svoji rychlost, zdatnost, fyzickou i psychickou sílu a zapojíte nejen rychlé nohy, ale i šedou kúru mozkovou, pak je pro vás požární sport možnou variantou. 

 

 

 

V posledních letech zaznamenal tento stále více populární sport velký pokrok. Doba, kdy se na hřištích proháněly týmy v těžké zásahové obuvi a pracovním stejnokroji, jsou už pryč. Výjimečně na ně můžete narazit, ale to většinou při nějaké netradiční soutěži. Běžná výstroj dnešního, i průměrného sportovce-hasiče se skládá z elastických kalhot, lehkého a přiléhavého dresu, opasku, potřebné přilby a lehké, běžecké obuvi.

Na hřištích se dosahuje pozoruhodných výkonů. Pro malou představu – závodník, který musí překonat bariéru vysokou dva metry, poté sebrat hadice, proběhnout po osm metrů dlouhé kladině, seběhnout, spojit hadice, jednu koncovku zapojit do připraveného rozdělovače a druhou zapojit na nesenou proudnici a to vše dokončit na dráze dlouhé sto metrů v čase 15,11 s, což je národní rekord (pro srovnání, národní rekord běhu na sto metrů bez překážek je 10,23 s).

To byla jen malá ochutnávka z požárního sportu. Jedná se o disciplínu běh na sto metrů s překážkami, ale tou pravou, královskou disciplínou, jak se mu nejčastěji přezdívá, je požární útok. Sedm závodníků má rozdělené posty, každý vlastní, specifický úkol a společným cílem je co v nejkratším čase přiběhnout k předem připravené základně s vybavením, nabrat vodu, roztáhnout hadice a pomocí požární motorové stříkačky dopravit vodu tak, aby spadly oba terče. Výsledný čas se běžně měří elektronickou časomírou a takto provedený požární útok na sklopné terče jsou závodníci (i závodnice) schopni dokončit do sedmnácti vteřin.

Rozhoduje zde každý pohyb, zapojení, postavení závodníků i rozvedení hadic. Vše musí perfektně klapnout, nikdo nesmí zaváhat ani, jak se říká, klopýtnout.

Sport, kde se uplatní snad každý sval lidského těla, žádá důslednost, přemýšlivost i píli. Kdo chce být v tomto odvětví nejlepší, pořádně se nadře, a musí doufat, že proti němu nebudou vnější klimatické vlivy, ani smůla v podobě například prasklé hadice.

 

2014.01.06 | Darina Adámková | přečteno: 30442x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: požární sport hasiči běh atlet hadice proudnice

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Velikonoční beránek-recepty

O Velikonoční neděli bývala na slavnostním stole hojnost pokrmů, naši předkové si po dlouhém půstu dopřávali rozmanit...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30114x

Petra (29): Kamarádka se zamilovala do mého muže

Se svou nejlepší kamarádkou se znám už ze základní školy. Brala jsem ji jako součást rodiny a bylo přirozené, že u nás č...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.02.25 | přečteno: 30194x

Úsměv, prosím.....

Smích má mnoho skvělých vlastností. Pomáhá léčit, spaluje kalorie, vyhlazuje pleť a rozjasňuje tvář. Především ale sm...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.08.05 | přečteno: 30052x

Praktické obklady do kuchyně

Do své nové kuchyně už jste si vybrali kuchyňskou linku, osvětlení a položili tu správnou podlahu. Ale co obklad na zeď ...
 
celý článek | Admin | 2017.08.08 | přečteno: 30294x
 

Portál pro ženy