newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Podzimní chilli co zahřeje

 
Podzimní chilli co zahřeje

Podzimní chladivé počasí si žádá nejen změnu šatníku, co zahřeje, ale také jídelníčku. Někdy stačí přidat jen špetku CHILLI při vaření a bude vám hezky teplo. A co víc? Tohle pikantní koření pomáhá spalovat tuky!

 

 

Říká se, že poctivého nepálí. S chillli se to má trochu jinak. Záleží jednak na druhu a jednak na množství. Co se však obecných účinků na náš metabolismus týče, je ověřené, že chilli spaluje! Chilli urychluje proces trávení a následně i spalování tuků. V neposlední řadě pak dokáže hezky zahřát, což s přicházejícími zimními měsíci určitě přijde vhod!

Následující recept je jasným důkazem, že pokrmy s chilli nemusí být jen pro milovnice pikantního jídelníčku. Stačí, když si prostě jen nepotrpíte na složité vyvařování s tunou špinavého nádobí a nechcete trávit spoustu času v kuchyni. Pro následující pokrm si totiž vystačíte pouze s jedním hrncem, pár surovinami a za půl hodiny máte hotovo!

CHILLI CON CARNE Z JEDNOHO HRNCE

Suroviny: olej, cibule, 2 stroužky česneku, chilli, kmín, pepř, sladká paprika, sůl, cukr,  500 g mletého hovězího masa, 200 g kukuřice, 400 g červených fazolí, konzervovaná rajčata (nebo protlak), 2 sladké čerstvé parpiky (nejlépe červené)

 

1. Ze všeho nejdříve si nadrobno nakrájejte cibuli, česnek a papriky, zatímco necháte olej rozpalovat na mírném plameni. Osmahněte cibuli a  následně přidejte česnek s paprikou. Dále přibližně lžíci mletého chilli (pokud vaříte pro děti, stačí jen špetka), podle chuti sladkou papriku, kmín a sůl. Za stálého míchání ještě pár minut smažte, dokud se chutě nepromísí.

2. Přidejte mleté maso, které důkladně promíchejte na mírnější teplotě tak, aby se vytvořili oddělené kusy, které budou rovnoměrně osmažené a ochucené. 

3. Nyní přichází na řadu konzervovaná rajčata, která vytvoří omáčku. Opět je důkladně promíchejte.

4. Okořeňte pepřem, solí a troškou cukru, promíchejte a pod pokličkou nechte pár minut dusit. Občas promíchejte a případně přilejte trochu vody, pokud je omáčka příliž hustá.

5. Na závěr přideje fazole a kukuřici a ještě chvíli na středním plameni za stálého míchání povařte. Nakonec nechte hrnec s pokrmem pár minut odstát, zvýrazní se tak chutě.

 

Podávejte s chlebem, rýží nebo tortillami. Dobrou chuť!

 

 

Image courtesy of tiramisustudio at FreeDigitalPhotos.net

2016.10.29 | Adela Rychtáriková | přečteno: 30127x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: chilli spalování tuků podzim chilli con carne chilli paprička co jíst na podzim

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Domácí úklid a opravy bez starostí? Profesionální služby vám usnadní život

V práci jsou na nás kladeny čím dál vyšší nároky, rodina samozřejmě potřebuje naši péči a domácnost se bez úklidu a různ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2024.01.12 | přečteno: 467x

Krátkodobým pronájmem bytu vylepšíte rozpočet a poznáte zajímavé lidi

Popularita Airbnb a HomeAway, ale také méně známých, leč velmi podobných služeb jako Tripping.com, HomeToGo, FlipKey či ...
 
celý článek | Admin | 2019.04.29 | přečteno: 30123x

Základní potraviny středomořské stravy a jejich blahodárné přínosy

Středomořská dieta je označována jako nejpřínosnější, a zároveň nejzdravější druh stravování, který vám pomůže jak se sh...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.07.11 | přečteno: 30145x

Svět bez stížností? Může být, rozhodně bez těch zbytečných!

„Potkali jsme nepřítele. Jsme to my sami.“ Tak zní jeden z citátů použitých v knize Svět bez stížností. Je to opravdu do...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2017.12.02 | přečteno: 30488x
 

Portál pro ženy