newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Opět jste je nestihli zkonzumovat včas? Nezoufejte, i přezrálé banány můžete šikovně zužitkovat

 
Opět jste je nestihli zkonzumovat včas? Nezoufejte, i přezrálé banány můžete šikovně zužitkovat

Přezrálé banány již nevypadají atraktivně, a proto končí často na kompostu či v odpadkovém koši. To je ale obrovská škoda, stále totiž existuje mnoho způsobů, jak je využít. A zpracovat se dají dokonce i banánové slupky.

 

Přezrálé banány nejsou zkažené

Krásně žluté a pevné banány lákají k zakousnutí, zatímco ty zhnědlé a měkké už zdaleka tolik pozitivní pozornosti nepoutají. I tak jsou však stále jedlé, a dokonce plné mikroživin. Mimo jiné ukrývají významné množství vlákniny a antioxidantů. Dále obsahují cenný tryptofan, stejně jako celou řadu vitamínů a minerálních látek.

Zdravotní benefity banánů (i těch přezrálých)

Optimální zralost už mají sice za sebou, přesto je jejich konzumace prospěšná pro lidské zdraví. Pozitivně totiž působí na kardiovaskulární systém, pomáhají regulovat krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Obsažené antioxidanty podporují imunitu a zároveň chrání buňky před škodlivými volnými radikály.

                                                                

A za zmínku rozhodně stojí i již uvedený tryptofan. Jedná se o esenciální aminokyselinu, která se podílí na tvorbě serotoninu. Pravidelná konzumace banánů může proto přispět ke snížení stresu, úzkosti a celkově k lepší emoční vyrovnanosti. Není třeba se ani obávat toho, že jsou přezrálé banány těžce stravitelné. Je tomu dokonce naopak. Navíc jsou zdrojem okamžité energie, a proto se hodí i jako svačinka například po sportovní aktivitě.

Co s přezrálými banány v kuchyni

Pokud vás neláká konzumovat změklý přezrálý banán přímo, je nejjednodušší cestou ho rozmačkat a dále zužitkovat. Hodí se zejména pro pečení. Využijete ho proto při přípravě pečiva, muffinů, palačinek, lívanců, různých druhů dezertů a sušenek. Samozřejmě ho můžete použít rovněž do smoothie nápojů, ovesných kaší, a dokonce domácí banánové zmrzliny.

                                                                

Jak připravit banánovou zmrzlinu

Potřebujete 2 přezrálé banány. Nakrájejte je na kousky, dejte na tác a vložte alespoň na 1 hodinu do mrazáku. Poté je vhoďte do vysokorychlostního mixéru, přidejte lžíci arašídového másla a lžíci kakaa. Rozmixujte do hladka a znovu dejte na 30 minut zamrazit.

Zmrzlé banánové kousky můžete rozmixovat také se 2 lžícemi mléka. Ihned poté směs naservírujte do skleniček, dozdobte karamelem a sekanými praženými mandlemi.

                                                                

Jak připravit výživné banánové smoothie

Rozmixujte přezrálý banán společně se šálkem kvalitního bílého jogurtu, polovinou šálku mléka a polovinou šálku libovolného ovoce. Klidně můžete použít i mražené ovoce (například borůvky či lesní směs).

Na jinou verzi lahodného smoothie nápoje budete potřebovat tyto ingredience: 1 přezrálý banán, polovinu pomeranče (oloupaného a rozkrájeného na kousky), ⅓ šálku řeckého jogurtu, ¼ mléka a 1 až 2 lžičky medu (množství dle chuti). Vše jednoduše rozmixujte a ihned podávejte.

                                                                

Co udělat s banánovými slupkami

Banánové slupky jsou perfektní ekologické hnojivo. Stačí je jednoduše pokrájet a přidat do substrátu pro pokojové rostliny, případně zapracovat do půdy na zahrádce. Rostlinám dodají potřebné živiny, a proto se jim bude lépe dařit.

Uvádí se také, že vnitřní stranou slupky oživíte povrch kožených bot. Pokud máte odvahu, můžete to vyzkoušet. Nejprve po obuvi několikrát přejeďte banánovou slupkou, a nakonec povrch doleštěte měkkým a suchým hadříkem.

V regionech, kde banány rostou, se používají banánové slupky i jako doplňkové a výživné krmivo pro hospodářská zvířata. Svědčit mají především kozám, drůbeži a králíkům. Dávejte ale pozor, slupka by neměla být nikdy chemicky ošetřena!

                                                                

V neposlední řadě se používá obklad z banánové slupky na otoky, podrážděnou pokožku, vyrážky a štípance od hmyzu. A ze slupek se dělá také pleťová maska, které se připisuje schopnost hydratace a zesvětlení pigmentových skvrn. Kromě prostého přiložení na obličej můžete slupku pro vyšší účinnost rozmixovat s kokosovým mlékem. Opět by však neměla být chemicky ošetřena.

 

2024.03.16 | Jana Brandtlová | přečteno: 166x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: banány přezrálé banány banánová slupka smoothie

 
archiv

Nejzajímavější články

 

(Ne)známá a zajímavá fakta o Halloweenu

Jelikož letos si děti o Halloweenu nevyrazí po okolí ve strašidelných maskách a hrůzu nahánět mohou maximálně tak svými ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.10.26 | přečteno: 30291x

Běda, kabelko má!

Na kterém rameni nosíte kabelku? Vrtíte hlavou nad tak prostou otázkou? Samozřejmě, že pravačky na pravém a levačky n...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.05.09 | přečteno: 30218x

Abeceda bylinkového zdraví na „U“

Abeceda bylinkového zdraví na „U“ se týká bylinek začínajících tímto písmenkem. Budeme si povídat o netradičních bylinká...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.03.25 | přečteno: 30263x

Dárky balte originálně, bez stresu a nezapomeňte ani na životní prostředí!

Vánoce jsou za dveřmi a k nim neodmyslitelně patří i strasti s balením vánočních dárků. Necháváte balení dárků vždy až n...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.12.16 | přečteno: 30139x
 

Portál pro ženy