newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Nevzhledný zázrak pro naše zdraví

 
Nevzhledný zázrak pro naše zdraví

Vypadá to trochu jako nevzhledná tmavě šedivá brambora. Leží to  v supermarketu na regále se zeleninou a ani trochu nás nevábným zjevem neláká. Uhádli jste, o jaké zelenině je řeč? Ne? Tak napovím více. Ke konzumaci nejčastěji slouží podzemní kořenová část, která se před jídlem často vaří, či se podává studená po uvaření jako salát s octem či olejem. Dají se konzumovat i zelené listy, které se nejčastěji podávají dušené, či vařené. My ji známe především ve formě kompotu. Pořád nevíte?

 

Tak další nápověda. Je to zelenina velmi hodnotná - jsou v ní tolik našemu tělu potřebné minerály: sodík, draslík, vápník, železo, hořčík, křemík, měď, selen, mangan, jód, lithium. Obsahuje vitamín C, E, a vitamíny skupiny B. Tento nenápadný zeleninový zázrak obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Její barviva - antokyany- rozšiřují věnčité tepny, zabraňují jejich křehkosti, zpevňují stěnu vlásečnic. Z jejích léčivých účinků jmenujme též účinky močopudné, vylučuje sůl z  těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči.  Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu. Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v  mozku.  Tak už víte, jaká zelenina tohle všechno dokáže?

Ano! Je to červená řepa! Také jsem netušila, co vše červená řepa obsahuje a jak hodně dokáže ovlivnit naše zdraví. Ale ted´ již víme a s přicházejícím jarem bychom pro nevzhledný zázrak opravdu měli sáhnout. Při jarní očistě organismu a případném hubnutí je červená řepa neocenitelným pomocníkem. Má velmi nízkou kalorickou hodnotu. Je zásaditá, pomáhá vyrovnávat acidobazickou rovnováhu v těle. Zvyšuje imunitu. Patří mezi antioxidanty, což znamená, že umí škodlivé volné radikály stabilizovat, zajistit, že už nebudou tolik reaktivní. Dokáže nastartovat enzymy v organismu, aby plnily svoji funkci. A také – další nikoliv nepodstatné plus -  je příjemně levná.

Z červené řepy můžete vyrobit saláty, pomazánky, polévky, pít šťávu, jejíž kořenovou chut´ můžeme zjemnit např. mrkví. Receptů a variací je mnoho a fantazii se meze nekladou!

Tak sáhněme po nevzhledném zázraku,  při jehož pravidelné konzumaci můžeme opravdu svému organismu výrazně pomoci!

 

Image courtesy of phasinphoto at FreeDigitalPhotos.net

2016.04.21 | Eva Štíbrová | přečteno: 30104x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví zdravá výživa zelenina červená řepa

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak o sebe pečovat u moře

Čeká vás dovolená u moře? Nezapomeňte si sebou vzít tyto 4 věci, které vám pomohou ochránit vaši pokožku i vlasy před...
 
celý článek | Barbora Juřeníková | 2015.07.14 | přečteno: 30168x

Kokosový olej pro zdravé vlasy?

Kokosový olej je "svatým grálem" péče o vlasy. Dokáže do vlasů proniknout a hydratovat je zevnitř, také je ...
 
celý článek | Barbora Juřeníková | 2015.08.09 | přečteno: 30093x

Hledáte stylové a kvalitní vybavení kuchyně? Vsaďte na léty prověřené smaltované nádobí

Když si vzpomenu na oblíbenou vůni svého dětství, vždycky se mi vybaví babička a její neodolatelná bábovka. Ačkoliv se j...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.03.23 | přečteno: 30117x

Soutěž o 3 knihy Zánět - skrytý zabiják

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2015.07.29 | přečteno: 30247x
 

Portál pro ženy