newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Letní grilování: Menu z grilu 5.díl

 
Letní grilování: Menu z grilu 5.díl

Při slově grilování se většině z nás vybaví pořádný kus pěkně propečeného masa. Na kvalitním zahradním grilu se dá ale připravit také spousta lahůdek, na kterých si pochutná i vegetarián. Patříte mezi odpůrce masových pokrmů, nebo chcete prostě jen občas odlehčit svůj jídelníček? Pak se nechte inspirovat dnešním bezmasým menu z grilu.

 

Grilovaný lilek se sýrem feta

Na 4 porce potřebujete:

1 větší lilek (nebo 2 menší)

200 g sýru feta

Olivový olej

Sůl, pepř

Nejdříve si nakrájíme lilek a to podélně na tenké plátky. Ty osolíme, opepříme, potřeme zlehka olivovým olejem a poklademe na gril. Grilujeme je asi 3 minuty z každé strany. Mezitím si nakrájíme na menší kousky sýr feta. Hotové plátky lilku necháme chvilku vychladnout, abychom s nimi mohli pracovat. Poté do každého plátku zabalíme kousek sýru, na uchycení konců můžeme použít párátka. Balíčky položíme ještě na pár minut na gril, aby se sýr prohřál. Poté ihned podáváme.

Grilované tofu s houbami

Na porce potřebujete:

4 kostky bílého tofu

4 lžíce olivového oleje

Grilovací koření

sůl

Sklenička sterilovaných hub

Listový salát

Tofu je samo o sobě bez chuti, skvěle ale nasává chutě jiných surovin a koření. Před grilováním je dobré jej zhruba na 2 hodiny naložit do směsi olivového oleje a grilovacího koření. Poté kousky tofu pokládáme na grilovací rošt a grilujeme metodou nepřímého grilování několik minut z každé strany, dokud povrch sýru nezezlátne. Podáváme na lůžku z listového salátu a sterilovaných hub. Jako příloha je skvělá například cereální bagetka.

Grilované broskve a švestky v cukru

Na 4 porce potřebujete:

4 broskve

8 - 12 švestek

Moučkový cukr

Šťáva z 1 citrónu

Omyté ovoce nejdříve zbavíme pecek, poté švestky necháme na poloviny a broskve ještě nakrájíme na osminky. V misce si připravíme směs citrónové šťávy a cukru tak, aby byla mírně tekutá. Rozpálíme si grilovací pánev, na kterou vložíme ovoce potřené cukrovou směsí. Malinko vše podlijeme vodou, aby se cukr nepřipaloval. Grilujeme několik minut, dokud ovoce nezměkne. Podáváme buď samotné, nebo doplněné zmrzlinou, šlehačkou a ozdobené třeba čokoládovými hoblinkami.

 

Inspirujte se i našimi dalšími recepty: Letní grilování: Menu z grilu 4.díl

 

2016.07.28 | Martina Limbergová | přečteno: 30184x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: grilování recepty na gril

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Umíte se zdravě pohádat?

Ať chceme nebo ne, ke konfrontacím v životě prostě dochází. Jenže ne vždy je to něco, co je špatně! Asi samy ze zkušenos...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.09.17 | přečteno: 30192x

Spánek je nejlepší kamarád

Po čem většina dospělých jedinců touží? Vyspat se do růžova. Dostatek spánku máme spojen s dostatkem energie na celý den...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.04.29 | přečteno: 30224x

Genius loci: Nepostihnutelný duch místa aneb Co zůstává očím skryto v Paříži

Je krátce po poledni, před chvílí dozněl zvuk zvonů linoucí se rušnými ulicemi letní Paříže. Je krásný slunečný den, ...
 
celý článek | Lucie Martináková | 2013.06.30 | přečteno: 30301x

Aerobic is not dead

Aerobik nezmizel z povrchu zemského, přestože jeho původní podobu v režii Jane Fondové už byste nenašli. Aerobik se, ...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.04.03 | přečteno: 30106x
 

Portál pro ženy