newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Krása v průběhu času. Rtěnka včera a dnes

 
Krása v průběhu času. Rtěnka včera a dnes

Rtěnka. Milovaná, zatracovaná, obávaná i obdivuhodná. Neexistuje žádný jiný kosmetický produkt, který by v průběhu let vyvolával tolik pozornosti. První skutečná rtěnka byla představena teprve před 138 lety na světové výstavě v Holandsku. Malý váleček vyrobený z barevného ricinového oleje, jeleního loje a včelího vosku byl zabalený v hedvábném papíře, a při každém použití musel být pečlivě rozbalen, a poté zase jemně zabalen.

 

Dnes už jsme si zvykly nejen na pohodlné používání rtěnek, ale také na neustálé inovace v texturách i barvách. Ovšem změn, které souvisejí s tím, co si kdy (nejen) ženy nanášely na rty, proběhlo během tisíciletí opravdu hodně.

Ostře rudá

Prvním doloženým předchůdcem rtěnky je druh masti ze sumerského města Ur poblíž Perského zálivu a jeho historie se datuje až k roku 3500 let př. n. l.

 

                                                                

 

V Egyptě byla péče o krásu považována za jednu ze ctností. Velmi dobře jsou zdokumentovány zkrášlovací procedury královny Nefertiti ze 14. stolení př. n. l. Ve starověkém Egyptě se ženy i muži spoléhali na oči orámované černými linkami a na červené rty. Věřilo se, že díky tomu se lidé více podobají bohům. Válečníci nejrůznějších národů zase pomocí barev ve tváři vyjadřovali svou moc a sílu.

Namalované rty se velké oblibě těšily také ve starověké Římské říši a v Japonsku. V Japonsku byly rudé rty obzvlášť důležité, protože se pomocí nich urozené ženy odlišovaly od chátry.

Úplně odlišný postoj panoval naopak v Řecku, ve kterém bylo kolem roku 500 před Kristem líčení natolik odsuzované, že se malovali jen umělci a prostitutky.                                                             

Femme fatale, trest smrti nebo nebezpečí pro zdraví?

Ještě o mnoho tisíciletí později se názor na namalované rty lišil. Zatímco například v 16. století si královna Alžběta I. barvení rtů oblíbila, v 18. století mohlo být ve Velké Británii manželství anulováno, pokud muže nalákala k oltáři žena s rudě namalovanými rty. Italský filozof Tommaso Campanella zašel dokonce tak daleko, že v roce 1602 prosazoval pro ženy, které se ozdobily líčením, trest smrti.

 

                                                                

 

Ovšem nejen politici a církev představovali pro nalíčené ženy velké nebezpečí, rizika s sebou nesly i samotné používané barvy. Kromě neškodné henny, okrové a barevné šťávy se ve starověkém Egyptě používaly také vysoce toxické rumělky (sulfid rtuťnatý) a galenit (leštěnec olověný).

V prostředí pařížské bohémy kolem roku 1900 ohrožoval zdraví žen měděnkový prášek, který měl na rtech vykouzlit excentrickou absintově zelenou barvu.

Svoboda a emancipace

Za posledních 100 let se toho naštěstí na poli technologie výroby rtěnek odehrálo opravdu hodně. V roce 1935 byl v Evropě patentován první výrobek s kovovým pouzdrem a posuvným efektem, po 2. světové válce přišli američtí designéři s otočným mechanismem. Recepty na výrobu kouzelných válečků sestávaly především z olejů, vosků, pigmentů a prakticky neškodných chemikálií.

A ačkoli se stále ozývaly i kritické hlasy, červené rty se staly symbolem svobody a emancipace.

Dnes toho už rtěnky dokážou mnohem víc než jen být pěkné.

 

                                                                

 

Jsou ultralehké, neslíbatelné, obsahují výživné oleje, vitaminy a antioxidanty, které rty skvěle vyživují, hydratují a chrání. Výběr barev je nebřeberný a své potřeby uspokojí i vyznavačky přírodní kosmetiky. Jako základ mnoha rtěnek slouží například pečující máslo z růží, slézu či lípy a na živiny bohatý kokosový, mandlový či arganový olej. Extrakty z granátového jablka, třešní a malin dodají rtěnce ovocné tóny, zatímco ve veganských produktech se používají minerální pigmenty.

Rtěnka je prostě podstatou ženskosti, a tak i v současné době zakrytých úst využijte každou příležitost, kdy můžete oslnit svými krásnými a zdravými rty.

 

2021.04.23 | Jana Brandtlová | přečteno: 30176x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rtěnka historie rtěnky líčení kosmetický produkt rty zdraví emancipace

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak vymalovat dětský pokoj

Chystáte se na výmalbu dětského pokojíčku pro miminko, pro děti předškolního věku nebo pro dospívající ratolest? Pomůžem...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.04.28 | přečteno: 30240x

Jak si správně doma nabarvit vlasy?

Změna je život a jistě by bylo těžké najít někoho, kdo by čas od času netoužil změnit svoji image. Jednu z osvědčených c...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.10.16 | přečteno: 30431x

POPRASKANÉ KOUTKY - JAK VZNIKAJÍ A CO S NIMI

Kůže na rtech je jemná a tenká, proto je náchylnější k různým poraněním. Jedním z takových běžných problémů jsou poprask...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2018.11.18 | přečteno: 30986x

Dárky k narozeninám netradičně

Je několik typů narozeninových dárků. Ty, které kupujeme na poslední chvíli, ve spěchu a moc o nich nepřemýšlíme &nda...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2014.07.23 | přečteno: 30224x
 

Portál pro ženy