newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

JSTE ZERO WASTE?

 
JSTE ZERO WASTE?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, kolik odpadu za rok vy nebo celá vaše domácnost vyprodukujete a co se s ním děje potom? I my jako jednotlivci můžeme přispět k ochraně naší planety, omezit spotřebu konzumního zboží a předcházet vzniku odpadu. Diskuse na téma nulového odpadu, tzv. zero waste, jsou poslední dobou velmi populární.

 

Co znamená zero waste?

Koncept má několik významů, v širším měřítku se snaží o zodpovědný přístup k životnímu prostředí, o změnu způsobu zacházení s různými materiály a minimalizování vzniklých odpadů. Jedná se o systémový přístup snižování škodlivin a obnovu zdrojů.

V užším pohledu se zaměřuje na chování jednotlivého člověka či domácnosti a dá se přeložit jako „nulový odpad“. Jedná se o životní styl založený spíše na prožitcích, tedy oproštění se od nepotřebných věcí a jejich hromadění a zároveň také přijmutí zodpovědnosti za život na naší planetě.

V současné době není reálné, aby vyprodukovaný odpad byl nulový. Snahou je však se tomu co nejvíce přiblížit a snížit množství odpadu na minimum.

Jak začít?

Už samotné rozhodnutí něco změnit a přispět ke zdravějšímu prostředí na naší zemi je prvním krokem. Nestane se tak přes noc, ale pomalými krůčky a stanovením si postupných cílů lze dokázat něco dalšího.

Pamatujte na 5 pravidel

Každý, kdo chce začít s omezováním odpadu, by se měl držet následujících pěti pravidel:

1. Refuse – odmítnout to, co nepotřebujeme

2. Reduce – zredukovat to, co potřebujeme a nemůžeme odmítnout

3. Reuse – znovu použít a zužitkovat to, co konzumujeme a používáme

4. Recycle – zrecyklovat to, co nemůžeme odmítnout, zredukovat nebo znovu použít

5. Rot – zkompostovat zbytek

V praxi to například znamená, že budete kupovat jen to, co nezbytně potřebujete, že si mnoho věcí vyrobíte sami (pečivo, kosmetika), nebudete kupovat věci v obalech, do obchodu nosíte vlastní plátěné sáčky a tašky k opakovanému použití, místo plastové lahve máte vždy po ruce znovu použitelnou lahev, hrníček či termosku. Dále se můžete vzdát jednorázových krabiček a kelímků, jídel z donášky, ve fast foodech, pořídíte si ekologický recyklovatelný kartáček na zuby apod. V současné době najdete na internetu spoustu užitečných tipů a rad, jak omezit produkci odpadů a šetřit přírodu.

 

 

2019.03.22 | Tereza Nechvílová | přečteno: 30228x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zero waste odpad životní prostředí příroda

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Co je blockchain a v čem spočívá jeho výjimečnost? A mohl by skutečně od základu proměnit fungování naší současné společnosti?

Co je blockchain a v čem tkví jeho potenciál, v tom mají zcela jasno zřejmě jen skuteční kryptoměnoví nadšenci. Většina ...
 
celý článek | Admin | 2019.07.12 | přečteno: 30080x

Detoxikační nápoje pro očistu těla

Od nezřízeného hodování o vánočních svátcích a Silvestru už sice uplynul nějaký čas, ale vy se pořád nemůžete zbavit ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.01.09 | přečteno: 30205x

Hledáte ten pravý originální dárek? Zkuste mapu hvězdné oblohy!

Vymýšlet dárky pro blízké osoby je častokrát velmi složité. Někdy si nejsme jistí, co by se dané osobě mohlo líbit, jind...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.07.16 | přečteno: 30330x

Mantinely cop zajistí vašemu miminku příjemný a bezpečný spánek

Příchod miminka do rodiny znamená obrovskou dávku štěstí. A také zodpovědnosti, aby bylo vždy v bezpečí a cítilo se dobř...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.05.30 | přečteno: 30248x
 

Portál pro ženy