reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Služby hodinového manžela jsou čím dál oblíbenější

 
celý článek | Admin | přečteno: 30051x 2015.07.21

Život jako jízdní řád

 
celý článek | Beáta Matyášová | přečteno: 30168x 2013.05.11

Trápí vás unavené oči? Vsaďte na lutein

 
celý článek | Admin | přečteno: 30219x 2018.03.07

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak vařit fenykl

 
Jak vařit fenykl

Aromatický fenykl není v naší kuchyni až tak obvyklý. To je škoda, protože je skvělým lékem na trávicí potíže a mnoho dašího.

 

Méně tradiční zelenina je fenykl, bílá bulva s typickým aroma není až tak obvyklá při vaření. Fenykl je však přírodní lék pro zažívací soustavu, odstraňuje nadýmání, uklidňuje podrážděný žaludek a upravuje správné trávení. Navíc je podporuje tvorbu mléka kojících matek, nemocným ulehčuje odkašlávání, poradí si s červy v uších a také má močopudné účinky.

Fenykl má silné aroma, které nemusí každý dobře snášet. Při vaření je tak dobré zavřít všechny dveře do kuchyně a naopak otevřít veškerá okna. Je skutečně výtečným lékem na trávicí soustavu i při nachlazení, proto to občas zkuste přetrpět. Vhodné je nakrájet na kousky a ty povařit v osolené vodě. Poté již je dobré připravovat podle chuti.

Gulášová polévka z fenyklu

Bude chutnat jako opravdová gulášová polévka, akorát nemusíte použít ani gram masa či uzeniny. Stačí, když do hrnce s povařeným fenyklem vhodíme na kostičky nakrájené dvě až tři brambory, bobkový list, pár kuliček nového koření, také několik kuliček pepře, přisolíme, a zamícháme sladkou papriku (lepší je pálivá, ale každý nemusí ostré). Opět necháme povařit, až jsou brambory uvařené a dochutíme. Koření zahubí fenyklové aroma a polévka skvěle chutná.

Zapečený fenykl s žampiony

Pokud vám typická fenyklová chuť a aroma nevadí, vyzkoušejte zapečený fenykl, na jehož přípravu budete potřebovat asi kilo a půl oloupaných a na plátky nakrájených brambor, pět hlíz fenyklu, kilo žampionů, česnek, olivový olej, sůl a pepř.

Nejprve si připravíme žampiony, které nakrájíme na plátky a na rozpálené pánvi s pár stroužky prolisovaného česneku osmahneme. Přidáme trochu vody a vaříme, dokud se voda nevypaří. Na další pánvi (nebo na té stejné, když žampiony vyjmeme) opět rozpálíme olej, osmahneme česnek a nakrájený fenykl. Smažíme asi 10 minut a poté přidáme brambory. Jakmile jsou trochu změklé, přidáme žampiony, sůl a pepř a klademe na plech nebo do zapékací mísy a pečeme asi půl hodiny, dokud nejsou brambory měkké.

Zdroje: http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-trendy-krasa/102883/pestry-svet-zeleniny.html

2013.07.08 | Darina Adámková | přečteno: 30250x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: fenykl vaření aroma brambory polévka zapečené žampiony trávení žaludek nadýmání nachlazení nemoc

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Letní grilování: Menu z grilu 1.díl

Grilování patří k létu stejně jako horké slunce nebo osvěžující zmrzlina. V našem nedávném seriálu o grilování...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.06.21 | přečteno: 30115x

Smoothie jako nejlepší volba zas a znovu. Pitný režim i vitamíny v jednom

Také máte problém vzpomenout si pravidelně se napít nebo do sebe dostat vitaminy? Smoothie je ideálním řešením. V součas...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.07.21 | přečteno: 30217x

Buďte štíhlejší, papejte tuky

Chcete zhubnout? Přestaňte jíst tučné výrobky! Kupujte jen nízkotučné potraviny! Odtučněná varianta je úplně nejlepší...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.08.28 | přečteno: 30177x

Proč se vyplatí nakupovat kvalitní drogerii z Německa a Rakouska?

Velký jarní úklid už máte možná za sebou, to ale jistě neznamená, že nebudete i dále potřebovat čistící prostředky. Uklí...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.05.04 | přečteno: 30232x
 

Portál pro ženy