newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak si nejlépe vychutnat šampaňské

 
Jak si nejlépe vychutnat šampaňské

Nejen v českých domácnostech se často označuje mylně sekt jako šampaňské. Tímto názvem se šumivé víno může chlubit pouze pokud pochází z francouzské oblasti Champagne. Nejen správný způsob servírování, je důležitý, abyste si jednotlivé tóny dobrého vína náležitě vychutnali.

 

Chlaďte víno s předstihem

Stálým nešvarem, se kterým se setkáte nejen v domácnostech, ale i v řadě restauračních zařízení je, že se víno chladí na poslední chvíli a často za pomoci mrazáku. Vhodné přitom je, aby si šampaňské náležitě odpočinulo. Vhodné tak je chladit víno v lednici při teplotě 3-5 °C minimálně 24 hodin před konzumací, profesionální someliéři pak udávají dokonce i 48 hodin předem. Zároveň platí, že byste víno měli skladovat v lednici pevně uložené tak, aby se s ním nehýbalo, a to ve svislé poloze.

Pozor si dejte i na skutečnost, že šampaňské víno by mělo být vždy vychlazeno na teplotu nižší, než je doporučená pro jeho konzumaci. Ve skleničkách totiž rychle zteplá i o několik stupňů a zbytečně byste tak přišli o možnost si vychutnat jeho unikátní chuť. Doporučená teplota pro konzumaci šampaňského činí 6-8 °C.

V případě, že byste přeci jen potřebovali vychladit šampaňské na poslední chvíli, vyzkoušejte jeho servírování v tzv. cooleru na víno. Tuto nádobu naplníte ledem a do něj pak vložíte láhev šampaňského.

Jak na správný servis?

V tomto ohledu se neshodnou ani přední someliéři, protože záleží především na osobních preferencích ohledně chuti. Šampaňské můžete podávat v úzkých vysokých sklenicích, které se označují jako flétny, ale i v nižší široce otevřených sklenicích kuželovitého tvaru, které se používají na Martini.

Sklenice na šampaňské typu flétny dokonale vyniknou provázky bublinek, které se budou zvedat postupně ode dna, navíc zde bublinky vydrží déle. Sklenice na Martini, které se někdy označují jako špičky, jsou zase oblíbené u lidí, jež si chtějí naplno užít silněji rozvinutý buket vína.

Nezapomeňte s nápoji sladit i podávané pokrmy

K sušším variantám šampaňského je vhodné servírovat předkrmy, mořské plody či ryby. K polosuché variantě se pak hodí pokrmy z masa nebo sýra. Sladší varianty šampaňského jsou pak skvělou volbou při servisu dezertů či moučníků.

 

 

2022.07.01 | Nina Albertová | přečteno: 30194x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rady a tipy gastronomie oslava víno šampaňské

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Nevěnujte úklidu víc času, než musíte

Dali jste si novoroční předsevzetí méně se stresovat a věnovat více času rodině, ale už teď přemýšlíte, kde ten čas n...
 
celý článek | Admin | 2016.03.02 | přečteno: 30121x

Snubní prsteny a bílé zlato? Dokonalá kombinace

Přemýšlíte, jaké snubní prsteny si pořídit? Klasické zlato není zrovna váš styl, ale toužíte po špercích, které budou od...
 
celý článek | Lea Kubová | 2022.07.26 | přečteno: 30169x

Tipy na zdravé vlasy

Mít krásné a zdravé vlasy je cílem každé ženy. Nevědomě se nám může stát, že děláme věci, které našim vlasům škodí. V to...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.07.30 | přečteno: 30166x

Charismo – okouzlující parfémy nové české značky

Charismatický člověk dokáže v ostatních zanechat dojem i z krátkého setkání. A je to právě vůně, která umí to samé kouzl...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.05.07 | přečteno: 30454x
 

Portál pro ženy