newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Elektrická udírna, nebo raději klasická na dřevo?

 
Elektrická udírna, nebo raději klasická na dřevo?

Domácímu uzenému čerstvě vytaženému z udírny se to kupované ani zdaleka nevyrovná. Uzení je v Česku stále velmi oblíbené a nic na tom nezmění ani rostoucí popularita bezmasé stravy. I vyuzené tofu nebo různé druhy sýra jsou totiž gastronomickou lahůdkou.

 

 

Milovníci poctivého uzeného však obvykle stojí před náročnou otázkou – pořídit si klasickou udírnu na dřevo, nebo sáhnout raději po moderní elektrické?


Udírna na dřevo pro milovníky tradicí
Udit v dřevěné udírně je samozřejmě složitější. Musíte zapálit krb, který je třeba celou dobu hlídat. Vaším úkolem je regulovat teplotu v komoře, množství kouře a výšku plamene. Začátečník se u toho docela zapotí, první výzvou je vůbec výběr správného dřeva. Použité dřevo na uzení totiž ovlivní chuť uzeného masa, navíc má každý druh dřeva jinou výhřevnost, a tak se vám s každým bude udit trochu jinak.
Na druhou stranu je tato udírna tak nějak autentičtější. Spousta lidí si užívá nejen výsledný produkt, ale i samotný proces uzení. Jste-li na tom stejně, dřevěné udírny jsou pro vás jasnou volbou.

 


Elektrická udírna pro větší pohodlí
Ideální vynález pro moderního člověka 21. století, který je věčně zaneprázdněný a během uzení se chce věnovat i jiným činnostem doma. Místo topení dřevem je v udírně integrovaná elektrická spirála a teplotu řídí termostat v této spirále. Udírnu stačí párkrát do hodiny zkontrolovat, popřípadě dosypat a pokropit udící piliny. Pozor, stále nejde o plně automatické řešení, jež by mohlo fungovat bez vašeho dohledu.
Nevýhoda je samozřejmě jasná – potřebujete přístup k elektřině. Není tedy vhodná na přenášení.


Tak trochu od každého
Nedokážete se rozhodnout, co by bylo lepší pro vaše potřeby? Pak byste měli vědět, že se vyrábí i domácí udírny, z nichž je možné topnou spirálu a misku na piliny vyjmout. Pak se v takové udírně dá topit dřevem.

 

 

2021.05.25 | Lea Kubová | přečteno: 30566x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: udírna domácí udírna jídlo domácnost uzení gastronomie

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Tipy na podzimní aktivity s dětmi v lese. S našimi nápady nebudou chtít domů

O prospěšnosti přírody a zejména lesa nejen na lidské zdraví, ale i psychiku, už toho bylo napsáno mnoho. Ale. Pro samot...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.10.07 | přečteno: 549x

Manuál pro začátečníky: Úspěšná léčba bylinkami snadno a rychle

Příroda a její panorama, dokonalost a síla, která k ní patří, netknutá zákoutí a drsné podnebí všem ukazuje, kdo je tady...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.10.11 | přečteno: 30187x

Játra - očista po vánočních svátcích

Vhodná doba na očistu jater je na jaře, ale jsme po svátcích a jistě jsme měli hojnost různého "nezdravého"...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30125x

Jak v zimě vyčistit kalnou vodu v zahradním jezírku

Zima by měla být pro obyvatele zahradních jezírek klidným obdobím, během kterého ryby odpočívají na jeho dně. Avšak i bě...
 
celý článek | Admin | 2021.02.17 | přečteno: 30333x
 

Portál pro ženy