newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Belgický rýžový dort

 
Belgický rýžový dort

Před pár lety jsem měla tu čest prožít pár dní v Bruselu. Kochat se místním koloritem a především ochutnávat jídlo. Ulicemi se podivně smysluplně šířila sladká vůně horkých belgických vaflí, zpoza každé druhé výlohy na kolemjdoucí bezhlavě útočily čokoládové fontány obložené nejčerstvějším ovocem a belgickými pralinkami nepopsatelných tvarů. Brusel je nádherné město. Když jsme v průběhu jednoho z těch slunných dní zašli na oběd, kamarádka si poručila podivně vypadající koláč. Až u stolu jsme zjistili, že se jedná o jakousi variaci na, v České republice dobře známý, rýžový nákyp - ovšem mnohem mnohem delikátnější! Trvalo mi několik týdnů, než jsem vypátrala, o jaký druh dezertu se přesně jedná. Detektivní činnost se ale nakonec vyplatila a dnes je tento rýžový dort, možná spíš koláč, jedním z mých nejoblíbenějších sladkých kousků.

 

 

Před pár lety jsem měla tu čest prožít pár dní v Bruselu. Kochat se místním koloritem a především ochutnávat jídlo. Ulicemi se podivně smysluplně šířila sladká vůně horkých belgických vaflí, zpoza každé druhé výlohy na kolemjdoucí bezhlavě útočily čokoládové fontány obložené nejčerstvějším ovocem a belgickými pralinkami nepopsatelných tvarů. Brusel je nádherné město. Když jsme v průběhu jednoho z těch slunných dní zašli na oběd, kamarádka si poručila podivně vypadající koláč. Až u stolu jsme zjistili, že se jedná o jakousi variaci na, v České republice dobře známý, rýžový nákyp - ovšem mnohem mnohem delikátnější! 

Trvalo mi několik týdnů, než jsem vypátrala, o jaký druh dezertu se přesně jedná. Detektivní činnost se ale nakonec vyplatila a dnes je tento rýžový dort, možná spíš koláč, jedním z mých nejoblíbenějších sladkých kousků.

Ochutnáte taky?

 

 

 

 

 Co budete potřebovat?

-      Na těsto:

·        250g polohrubé mouky

·        3 polévkové lžíce moučkového cukru

·        Špetka prášku do pečiva

·        125g chladného másla

-      Na náplň:

·        175g kulatozrnné rýže

·        750ml mléka

·        130g krupicového cukru

·        3 vejce – oddělené žloutky od bílků

·        125ml smetany ke šlehání

 

Co s tím vším?

Když si připravíme všechny potřebné suroviny, začneme pracovat na rýžové náplni. Do většího kastrůlku si nasypeme 175g rýže a zalijeme ji 750ml mléka. Na kastrol položíme pokličku a dáme vařit na mírný plamen.Vaříme velmi zvolna tak dlouho, dokud rýže nezměkne a neabsorbuje mléko. Může to trvat asi třicet minut, ale směs je nutné hlídat, ať se nepřipaluje nebo ať neutíká.

Než se dodělá rýže, zpracujeme si křehké těsto. Do větší mísy nasypeme 250g polohrubé mouky, 3 lžíce moučkového cukru, špetku prášku do pečiva a 125g chladného másla. Všechny uvedené ingredience rukama zpracujeme do hladkého těsta. Celkem to trvá a vypadá to zdánlivě nemožně, ale při troše úsilí to jde. Vzniklé těsto pak zabalíme do strečové fólie a dáme alespoň na půl hodiny chladit do lednice. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Jakmile těsto vyndáme z lednice, namačkáme ho na dno a boky formy tak, aby nám vznikla rovnoměrná vrstva. Předchystaný korpus důkladně propícháme vidličkou, aby se nám v troubě nenafoukl a dáme péct dozlatova – asi na 15 minut při 180°C.

Mezitím si rozklepneme všechna 3 vejce a oddělíme bílky od žloutků. Bílky dáme do vyšší  mísy a vyšleháme z nich tuhý sníh. Žloutky dáme vedle do sklenice. V další vyšší míse si do tuha vyšleháme 125ml smetany ke šlehání.

Jakmile jsme dovařili rýži, dáme ji vychladnout. Když je studená, přimícháme k ní krupicový cukr, žloutky, bílkový sníh a vyšlehanou smetanu. Směs důkladně promícháme a vlijeme do zlatavého předpečeného korpusu.

Nachystaný koláč překryjeme pečícím papírem (pokud se papír dotýká „hladiny“ rýžové náplně, ničemu to nevadí) a dáme znovu péct, opět při 180°C, tentokrát ale zhruba 40 minut. Koláč je hotový, jakmile povrch lehce zhnědne.

 

Na talíři doplníme smetanou a libovolným druhem ovoce a garantuji Vám, že tímto koláčem se zavděčíte i zarputilému odpůrci rýžových nákypů. :)

 

2013.03.04 | Sabina Stehnová | přečteno: 30113x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: recepty; rýžový dezert

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Teplé outfity pro první chladné dny

Ah, ty první chladné dny. Vzduch voní skořicí a pomeranči, listí mění barvu a k tomu ten pocit, kdy konečně můžete nasad...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.08.26 | přečteno: 762x

Jednotlivá znamení horoskopu mají své vlastní

S koncem roku, respektive s přicházejícím rokem novým, se vždy s horoskopy a různými výklady, co vás čeká a nemine, rozt...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.12.16 | přečteno: 30513x

Krásné nehty díky nehtovým tipům

Ruce jsou naší vizitkou, kterou chtě nechtě ukazujeme každému, s kým přijdeme během dne do kontaktu. Proto jsou velmi...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.10.15 | přečteno: 30146x

Velikonoce mého dětství

Už jsou tu zase Velikonoce, nejvýznamnější křesťanské svátky, které i nevěřící převzali za své. I já je jako malá měl...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.04.19 | přečteno: 30031x
 

Portál pro ženy